Κυριακή , 30 Ιουνίου 2024
Αρχική / Πολιτισμός / Ο Αντώνης Νταλλαρής από το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας & Ανάπτυξης Λέρου “Άρτεμις” στη “Μουσική Κερασιά” την Κυριακή 18, 25/10 & 1/11 στη 13.00!

Ο Αντώνης Νταλλαρής από το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας & Ανάπτυξης Λέρου “Άρτεμις” στη “Μουσική Κερασιά” την Κυριακή 18, 25/10 & 1/11 στη 13.00!

Σήμα Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας & Ανάπτυξης Λέρου “Άρτεμις”

Από: Εβίτα Θεοχάρη

Ένα τρίωρο αφιέρωμα στο Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας & Ανάπτυξης Λέρου “Άρτεμις” με εκλεκτό καλεσμένο τον πρόεδρο, κύριο Αντώνη Νταλλαρή. Για τρεις συνεχόμενες Κυριακές, 18, 25 Οκτωβρίου & 1 Νοεμβρίου, λίγα λεπτά μετά τη 13.00 το μεσημέρι, θα ανταμώσουμε στα ερτζιανά για μία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με μουσικά κεράσματα παιγμένα ζωντανά για όλους τους ακροατές και νέες ακυκλοφόρητες ερμηνείες τραγουδιών της παραδοσιακής μουσικής της Λέρου!

Ο κύριος Αντώνης Νταλλαρής και η Εβίτα Θεοχάρη με το πέρας της συνέντευξης.
(Προσωπικό Αρχείο)

Ο κύριος Αντώνης Νταλλαρής ξεκίνησε την επαφή του με το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας & Ανάπτυξης Λέρου “Άρτεμις” από τα νεανικά του χρόνια ως τραγουδιστής. Από το 1993 βρίσκεται στη θέση του προέδρου του Κέντρου, έχοντας ταυτόχρονα κι άλλες ιδιότητες ως ερευνητής της Λεριακής παράδοσης και της Δωδεκανησιακής μουσικής, ως λυράρης και τραγουδιστής. Με τον δυναμισμό και τη γενναιοδωρία που τον διακρίνει, δραστηριοποιείται έντονα μέσω του Κέντρου στη Λέρο, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε συνεργασία με τη σύζυγό του και χοροδιδάσκαλο του Κέντρου, κυρία Ζαχαρούλα Χατζηκωνσταντίνου, και μία πολυπληθή ομάδα, που πλαισιώνει το Κέντρο. Οι άνθρωποι του Κέντρου “Άρτεμις” επιδιώκουν την ενδελεχή μελέτη της τοπικής παράδοσης και προβολή της μέσα από σημαντικές συνεργασίες με Φορείς και Μ.Μ.Ε., ενισχύοντας την εξωστρέφειά του.

Ο κος Αντώνης Νταλλαρής αποτελεί τον εμπνευστή και δημιουργό του Φεστιβάλ – Συνεδρίου Παραδοσιακής Μουσικής της Δωδεκανήσου για νέους από το 1997. Έχει συμβάλλει ουσιαστικά στη διοργάνωση μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων και δράσεων πολιτισμού, στην έκδοση βιβλίων και δίσκων κ.λπ.. Πέρυσι, το 2019, παρουσιάστηκε το βιβλίο “Άρτεμις: Μία Ιστορία Πολιτισμού και Εκπαίδευσης στη Λέρο_40 ΧΡΟΝΙΑ“, το οποίο πραγματεύεται την ιστορία της. Σύντομα το Κέντρο θα κυκλοφορήσει νέο ψηφιακό δίσκο με σκοπούς και τραγούδια της Λέρου σε συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας και Προβολής της Εθνικής Μουσικής.

Η αφίσα της παρουσίασης του βιβλίου “Άρτεμις: Μία Ιστορία Πολιτισμού και Εκπαίδευσης στη Λέρο_40 ΧΡΟΝΙΑ“.

[…] η κάθε γενιά βάζει τα στοιχεία της μέσα. Κάποια θα μείνουνε, κάποια δε θα μείνουνε. […] Απλά παίρνεις τη βάση της εικόνας του παππού σου και δημιουργείς τη δική σου την εικόνα…. Αλλά η βάση σου είναι εκεί, είναι εκεί πάντα.”, “Καταγράφεις τα πάντα (ως ερευνητής). […] Το τι είναι καλό και τι είναι κακό θα το κρίνει η κοινωνία. Η κοινωνία είναι που αποφασίζει τι θα κρατήσει και τι δε θα κρατήσει.“, (Αντώνης Νταλλαρής)

Ελάτε στην παρέα της “Μουσικής Κερασιάς” να ακούσουμε όμορφες μουσικές από τη Λέρο, όπως και να μάθουμε από την πλούσια γνώση και εμπειρία του ξεχωριστού προσκεκλημένου. Με οδηγό το μεράκι για τη μουσική, τον χορό και την προσφορά ο κύριος Αντώνης Νταλλαρής μοιράζεται μαζί μας την αγάπη για το νησί του, τη Λέρο, και το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας & Ανάπτυξης “Άρτεμις”. Η συνομιλία μας κινείται γύρω από πολλά και διάφορα ζητήματα, όπως τα προσωπικά του βιώματα και τις γνώσεις τους για την ιστορία και τη μουσική και χορευτική παράδοση του τόπου, τις δραστηριότητες του Κέντρου, τα χαρακτηριστικά και τους εκπροσώπους της παράδοσης αυτής, παλιούς και νέους, τη σπουδαιότητα της συμπόρευσης του παλιού με το νέο, δηλαδή της δημιουργικής ενασχόλησης με τη δημοτική μουσική και τις σκέψεις και τα συναισθήματά του σχετικά με την παράδοση. Επίσης, μας παρουσιάζει τη λύρα του με λόγο και με μουσική!

Ο κύριος Αντώνης Νταλλαρής, μετά την ερμηνεία του χαβά του Καντούνη. (Προσωπικό Αρχείο)

Σ υ ν τ ο ν ι σ τ ε ί τ ε

Κυριακή 18, 25 Οκτωβρίου & 1 Νοεμβρίου 

13.00 το μεσημέρι

στη “Μουσική Κερασιά, με την Εβίτα Θεοχάρη

& στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων

98, 7 & dimotikoradiofono.gr

Επιμέλεια & Παρουσίαση εκπομπήςΕβίτα Θεοχάρη

Δείτε Επίσης

Π.Μπαλοπούλου(“επέκεινα χώρα”)- “Πρόσκληση” για την ταινία ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ στη Βίτσα .Η ιστορία και οι στόχοι του Οργανισμού “επέκεινα χώρα”

Από:Γιώργος Γκόντζος(ggontzos@yahoo,gr)—Πρόσκληση για  να παρακολουθήσουν  την ταινία ” Αναπαράσταση”  του Θεόδωρου Αγγελόπουλου στην Βίτσα Ζαγορίου, ...