Παρασκευή , 19 Μαΐου 2023
Επικαιρότητα
Αρχική / Ενδιαφέρουσες Ιστορίες / Ο.Σαπολάγιεβα(Ρωσόφωνη Ουκρανή από την Μαριούπολη )-Ποιος πολιτισμένος άνθρωπος μπορεί να δικαιολογήσει αυτή την σφαγή των αμάχων;Η ελευθερία που υπάρχει στην Ουκρανία είναι “κακό” παράδειγμα για τον Πούτιν

Ο.Σαπολάγιεβα(Ρωσόφωνη Ουκρανή από την Μαριούπολη )-Ποιος πολιτισμένος άνθρωπος μπορεί να δικαιολογήσει αυτή την σφαγή των αμάχων;Η ελευθερία που υπάρχει στην Ουκρανία είναι “κακό” παράδειγμα για τον Πούτιν

 

Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])—  “Οι γονείς μου είναι   στην Μαριούπολη.Δυστυχώς  η πόλη είναι πολιορκημένη κανονικότατα  από τον Ρωσικό στρατό .Οι πύραυλοι κτυπούν 15 ώρες την Μαριούπολη , και δεν  έχω καμία επαφή με τους γονείς μου  , γιατί δεν υπάρχει ούτε ρεύμα , ούτε νερό, ούτε θέρμανση , ούτε επικοινωνίες .έχω να ακούσω νέα από τους γονείς  μου από χτες”.

Η Όλγα Σαπολάγιεβα , Ρωσόφωνη  , γεννηθείσα στην Μαριούπολη που τα τελευταία 12 χρόνια εργάζεται ως ελεύθερη επαγγελματίας , μεταφράστρια και διερμηνέας  στην Ελλάδα ,περιγράφει αρχικά ,σε συνέντευξή της (Ηχητικό ΕΔΩ)στην εκπομπή “ό,τι πεις εσύ” (Γιώργος Γκόντζος), στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων την κατάσταση που επικρατεί αυτές τις ώρες  στην γενέτειρά της.

Στην συνέχεια υπογραμμίζοντας ότι “είναι μια εισβολή , δεν είναι τίποτα άλλο, είναι  μια εισβολή σε ένα ανεξάρτητο κράτος”, σημείωσε:   “Ποιο μπορεί να είναι το σχόλιο ενός πολιτισμένου ανθρώπου σ’ αυτή την κατάσταση;Ποιος πολιτισμένος άνθρωπος μπορεί να δικαιολογήσει αυτή την σφαγή των αμάχων;Με ποια  προσχήματα;Με πρόσχημα την προστασία του Rωσόφωνου  πληθυσμού;Εγώ είμαι Ρωσόφωνη .Όλοι οι φίλοι μου από την Μαριούπολη είναι Ρωσόφωνοι .Ουδέποτε κινδύνεψαν  από την Ουκρανία , είτε μιλούν  Ρώσικα, είτε Ουκρανικά , είτε Ελληνικά.Όλα αυτά είναι ψέμματα και αποτελέσματα της Ρωσικής  προπαγάνδας.”.

Για την αντίσταση που υπάρχει από την πλευρά της Ουκρανίας , τόνισε: “Δεν την περίμεναν .Νόμιζε ότι όποιος είναι Ρωσόφωνος , ή όποιος κάτοικος της Ουκρανίας έχει Ρώσικη καταγωγή θα υποστηρίζει την εισβολή .Κι όμως ήταν πολύ μεγάλο λάθος.Κανείς δεν υποστηρίζει την εισβολή του Ρωσικού στρατού στην Ουκρανία , ανεξαρτήτως εθνικότητας.Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση” .

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε σε ένα μήνυμα Ρωσόφωνου επιχειρηματία ,πολίτη Ουκρανίας και το οποίο μετέφρασε στα Ελληνικά:“Η συμπαράστασή σας είναι ανεκτίμητη. Χάρη στην στήριξή σας ο στρατός μας κρατάει την άμυνα, ενώ οι πολίτες εργάζονται σκληρά για την άμυνα και την στήριξη του στρατού. Ολόκληρος ο ουκρανικός λαός εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στην Ελλάδα. Η διεθνής συμπαράσταση στην Ουκρανία βρίσκεται στην κορυφή, γιατί αν δεν υπήρχε αυτή η στήριξη των ευρωπαϊκών χωρών, χωρίς όπλα και χωρίς συμπαράσταση θα είχαμε ήδη καταληφθεί. Σας ευχαριστούμε θερμά για την υπεύθυνη στάση σας. Με τη βοήθειά σας δεν γίνεται να χάσουμε. Θα πεθάνουμε, αλλά δε θα παραδοθούμε. Θα παλέψουμε για το δικαίωμά μας στη δημοκρατία. Γιατί αλλιώς θα γίνουμε σκλάβοι”.

 

Για  τα μέτρα εναντίον της Ρωσίας  διατύπωσε την ακόλουθη  εκτίμηση:   “Αυτά τα μέτρα δεν είναι  βοήθεια στον Ουκρανικό λαό, αλλά είναι ένας τρόπος να συγκρατήσει την επιθετικότητα της Ρωσίας.Για να ανατραπεί αυτό , μπορεί να ανατραπεί μόνο από τα μέσα.Από ευσυνείδητους Ρώσους πολίτες  μπορεί να σταματήσει αυτός ο πόλεμος .Αν δεν γίνουν οι κυρώσεις δεν θα καταλάβει ο Ρώσος πολίτης το κακό που κάνουν στην Ουκρανία”.

Η Ο.Σαπολάγιεβα τόνισε  ότι “εκ μέρους  του Ουκρανικού λαού είμαι ευγνωμονούσα στην Ελληνική κυβέρνηση”  και πρόσθεσε: “Από  την άλλη δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπάρχουν τόσοι πολλοί Έλληνες που είχαν πολεμήσει για την ελευθερία του λαού και  της χώρας τους , και αυτοί οι  Έλληνες υποστηρίζουν τόσο σθεναρά τον Πούτιν τον εισβολέα.Αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω ακόμη .Προφανώς είναι θύματα της Ρωσικής προπαγάνδας που πραγματοποιείται πολλά χρόνια στην Ελλάδα”

Διέψευσε την είδηση ότι πόλεις παραδόθηκαν αμαχητί ,  επισήμανε ότι το ηθικό του Ουκρανικού στρατού είναι υψηλό και  τόνισε  ότι “αμύνονται και υπερασπίζονται την χώρα  τους , την πατρίδα τους και το δικαίωμά τους να ζουν ελεύθερα”.

Για το επιχείρημα  της “αποναζιστικοποίησης” ανέφερε:   “Είναι ένας όρος τον οποίο προφανώς βρήκε ο Πρόεδρος Πούτιν ,γιατί δεν τον έχω ξανακούσει.Για ποια “αποναζιστικοποίηση” πρόκειται ; Ποιοι είναι ναζί στην Ουκρανία; Είναι σύμφωνα με τον Πρόεδρο Πούτιν.Γιατί εγώ στην Ουκρανία ναζί δεν έχω συναντήσει ποτέ”

Για τον πρόεδρο της Ουκρανίας έκανε  το ακόλουθο σχόλιο:  “Δεν μου άρεσε  πριν , θεωρούσα ότι ένας  άνθρωπος που δεν έχει εμπειρία σ΄αυτά τα θέματα δεν μπορεί  να κυβερνήσει μια μεγάλη χώρα.Όμως άλλαξα τώρα την γνώμη μου και πολλοί φίλοι μου αυτές τις οκτώ μέρες γιατί είδα ότι ένας  κωμικός ηθοποιός μπορεί να γίνει ηγέτης και κάποιος ηγέτης να καταλήξει κωμικός ηθοποιός”.

Έκανε  ιδιαίτερη αναφορά στην θερμή υποδοχή Ουκρανών προσφύγων στην σιδηροδρομικό σταθμό του Βερολίνου και σημείωσε με έμφαση: “Δεν θα χαθεί η μάχη.Και να καταληφθεί ολόκληρη η χώρα θα γίνει αντάρτικο” .

Τέλος ανέδειξε και την διάσταση για την επίθεση και εισβολή  του Πούτιν , αφού πρώτα έκανε αναφορά και σε πρόβλημα που αφορά την  προσωπικότητά του: ” Ο πρόεδρος Πούτιν δεν μπορεί να αντέξει , δεν μπορεί να ανέχεται μια ελεύθερη χώρα όπου γίνονται ελεύθερες εκλογές, όπου αλλάζουν  Πρόεδροι , όπου γίνονται επιχειρήσεις ελεύθερα και όλοι μπορούν να εκφράζουν την γνώμη  τους ελεύθερα χωρίς  να φοβούνται ότι θα πάνε φυλακή.Δεν θέλει να υπάρχει αυτό κοντά στην  επικράτειά του και να είναι είναι ένα “κακό” παράδειγμα  για τον Ρωσικό λαό που εδώ  και 22 χρόνια έχει την ίδια εξουσία και δεν μπορούν να αρθρώσουν κουβέντα”

Δείτε Επίσης

3-3 σε τρομερό ματς Λεβαδειακός και ΠΑΣ Γιάννινα

Mε την 6η ισοπαλία σε 7 ματς (και μία νίκη) των play out ολοκλήρωσε το ...