Τετάρτη , 30 Αυγούστου 2023
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / Οι δύο πρώτες λαπαροσκοπικές επεμβάσεις με νέα τεχνολογία, στο Πανεπιστημιακό

Οι δύο πρώτες λαπαροσκοπικές επεμβάσεις με νέα τεχνολογία, στο Πανεπιστημιακό

Τις προηγούμενες μέρες  πραγματοποιήθηκαν από την Χειρουργική Κλινική οι δύο πρώτες λαπαροσκοπικές επεμβάσεις με διεγχειρητική χορήγηση της χρωστικής πράσινου της ινδοκυανίνης (ICG), με τη βοήθεια του πρόσφατα αγορασθέντος 4Κ λαπαροσκοπικού πύργου νέας γενιάς, που διαθέτει κάμερα με τεχνολογία εκπομπής υπέρυθρης ακτινοβολίας. Η χρωστική ICG όταν εκτεθεί στην ακτινοβολία του παραπάνω φάσματος φθορίζει, επιτρέποντας τη διεγχειρητική απεικόνιση κρίσιμων και ευαίσθητων ανατομικών δομών, με αποτέλεσμα τη διευκόλυνση του χειρουργού και την πραγματοποίηση επεμβάσεων με πολύ ασφαλή τρόπο.

Στην πρώτη περίπτωση πραγματοποιήθηκε λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή. Με τη βοήθεια της ICG χρωστικής έγινε διεγχειρητική φθορίζουσα χολαγγειογραφία, με ανάδειξη των εξωηπατικών χοληφόρων δομών, ενώ η δεύτερη επέμβαση αφορούσε σε λαπαροσκοπικά επιβοηθούμενη νεφρεκτομή (που είναι και η πρώτη τέτοιου είδους επέμβαση στο Νοσοκομείο μας), όπου με τη χρησιμοποίηση της παραπάνω χρωστικής αναδείχθηκαν ευχερώς οι αγγειακές δομές του προς εξαίρεση νεφρού, διευκολύνοντας τα μέγιστα στην ασφαλή ολοκλήρωση της επέμβασης.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου συγχαίρει τα στελέχη της Χειρουργικής Κλινικής, το Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό, και όλους όσους συμμετείχαν στην επιτυχή έκβαση των επεμβάσεων, η οποία είναι πάντα αρωγός τους για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας στου Πολίτες.

 

                                           Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΠΓΝΙ

Δείτε Επίσης

Ο τερματοφύλακας Γ.Αλευράς ,θυμάται εικόνες από το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στα Γιάννενα και άλλες ιστορίες….

  Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])— “Εγώ  ξεκίνησα να πηγαίνω γήπεδο  το 1953….Ήμουν 7 χρόνων και μια μέρα ...