Παρασκευή , 12 Απριλίου 2024
Αρχική / Πολιτισμός / Οι μουσικές παραδόσεις της Ηπείρου: η Κομπανία του Ηλία Πλαστήρα|Μουσική Κερασιά|Κυριακή 29/11 στη 13.00

Οι μουσικές παραδόσεις της Ηπείρου: η Κομπανία του Ηλία Πλαστήρα|Μουσική Κερασιά|Κυριακή 29/11 στη 13.00

Κομπανία Ηλία Πλαστήρα_Ηλίας Πλαστήρας (κλαρίνο, φωνή), Γιώργος Γκόγκος (βιολί), Δημήτρης Κωνσταντής (λαούτο, φωνή), Διονύσης Ζώης (κρουστά)

Από: Εβίτα Θεοχάρη

Αύριο Κυριακή, 29 Νοεμβρίου, στη 13.00 το μεσημέρι, ελάτε στο χοροστάσι της καρδιάς μας… στη “ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΕΡΑΣΙΑ” να ανταμώσουμε με μουσικά κεράσματα από την Ήπειρο σε ερμηνεία της ΚΟΜΠΑΝΙΑΣ του ΗΛΙΑ ΠΛΑΣΤΗΡΑ. Κοντά μας, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, είναι ο Ηλίας Πλαστήρας, δεξιοτέχνης του κλαρίνου. Η συνομιλία μας κινείται γύρω από τις δράσεις της κομπανίας στη διάρκεια των είκοσι χρόνων, τις μουσικές παραδόσεις της Ηπείρου – με λεπτομερή στοιχεία για τα μουσικά κομμάτια που θα ακούσουμε (για την προέλευσή τους, την περίσταση και την ώρα που παίζονται, το περιεχόμενό τους, τον ρυθμό, την έμφυλη διάσταση στον χορό) -, για την επικοινωνία μουσικού και χορευτή και τη σπουδαιότητα της καλλιέργειας αυτής από τον μουσικό, ώστε να ““τον πιάσει”, όπως λέμε εμείς οι οργανοπαίχτες, να τον απογειώσει εκείνη τη στιγμή” (Ηλίας Πλαστήρας), αλλά και για το πώς έχει μετασχηματιστεί σήμερα, λόγω των συνθηκών, σε οπτική και ακουστική μέσω των μουσικών βίντεο στο διαδίκτυο.

Μέσα στην 20ετή πορεία γύρω από τη δημοτική μουσική της Ηπείρου, η Κομπανία του Ηλία Πλαστήρα [Ηλίας Πλαστήρας (κλαρίνο, φωνή), Γιώργος Γκόγκος (βιολί), Δημήτρης Κωνσταντής (λαούτο, φωνή), Διονύσης Ζώης (κρουστά)] έχει παρουσιάσει εξαίσια δείγματα δουλειάς, αποτελέσματα της ειλικρινής αγάπης και πολύωρης μελέτης, συμμετέχοντας σε πανηγύρια, γλέντια, γάμους, μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ στην Ήπειρο κι αλλού.

Επίσης, έχει κυκλοφορήσει δίσκους ακτίνας με τραγούδια και σκοπούς διάφορων περιοχών της Ηπείρου, καθώς και έχει συνεργαστεί για την κυκλοφορία άλλων δίσκων. Αναγνωρισμένη από όλους η σημαντική συμβολή της στη δημιουργική ενασχόληση με τις μουσικές παραδόσεις της Ηπείρου και στην προβολή αυτών σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο, μέσα από την παρουσίασή της σε εκπομπές περιφερειακών και πανελλήνιας εμβέλειας μέσων μαζικής επικοινωνίας.

Ο Ηλίας Πλαστήρας στο χωριό Ροδαυγή Άρτας, την ιδιαίτερή του πατρίδα.
(φωτογραφία: Αλέξανδρος Τάγκας)

Σήμερα, είκοσι χρόνια μετά την έναρξη της συνεργασίας του με τα υπόλοιπα μέλη της κομπανίας και τη σύσταση της Κομπανίας, ο Ηλίας Πλαστήρας εκφράζει με ευχαρίστηση την επίτευξη αυτού του στόχου, το οποίο αποτελούσε “όνειρό” του. Τονίζει την εκτίμηση που τρέφει προς τους συνεργάτες του, οι οποίοι αποτελούν τους συν-οδοιπόρους του στο μουσικό αυτό ταξίδι στις μουσικές της Ηπείρου με τα “διαμάντα” τους τόσο σε τραγούδια όσο και σε οργανικούς σκοπούς.

“… να ανταμώσουμε πάλι, όλοι υγιείς, κάτω από τον πλάτανο, γιατί αυτή είναι η θέση της παραδοσιακής μουσικής…”, (Ηλίας Πλαστήρας)

Σ υ ν τ ο ν ι σ τ ε ί τ ε

Κυριακή 129 τωβρίου & 1 Νοεμβρίου 

13.00 το μεσημέρι

στη “Μουσική Κερασιά, με την Εβίτα Θεοχάρη

& στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων

98, 7 & dimotikoradiofono.gr

Επιμέλεια και Παρουσίαση εκπομπής: Εβίτα Θεοχάρη

Δείτε Επίσης

Π.Μπαλοπούλου(“επέκεινα χώρα”)- “Πρόσκληση” για την ταινία ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ στη Βίτσα .Η ιστορία και οι στόχοι του Οργανισμού “επέκεινα χώρα”

Από:Γιώργος Γκόντζος(ggontzos@yahoo,gr)—Πρόσκληση για  να παρακολουθήσουν  την ταινία ” Αναπαράσταση”  του Θεόδωρου Αγγελόπουλου στην Βίτσα Ζαγορίου, ...