Παρασκευή , 19 Αυγούστου 2022
Αρχική / Επικαιρότητα / «Ούτε ένας λιγότερος στη δουλειά!», το μήνυμα της σημερινής πρωινής πανελλαδικής κινητοποίησης 21 κλαδικών σωματείων

«Ούτε ένας λιγότερος στη δουλειά!», το μήνυμα της σημερινής πρωινής πανελλαδικής κινητοποίησης 21 κλαδικών σωματείων

Μαχητική κινητοποίηση πραγματοποίησαν σήμερα στην κεντρική πλατεία οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό – τουρισμό και οι μουσικοί της πόλης μας, διεκδικώντας να επιστρέψουν όλοι στη δουλειά, με τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, με μέτρα προστασίας της υγείας τους.

Η κινητοποίηση διοργανώθηκε από τα σωματεία Επισιτισμού – Τουρισμού Ιωαννίνων και Λαϊκών Ασμάτων «Η Αλληλοβοήθεια», στα πλαίσια της πανελλαδικής ημέρας δράσης 21 κλαδικών σωματείων από όλη την Ελλάδα.

Στη συγκέντρωση ο Δ. Καλύβας, εκ μέρους της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, απηύθυνε κάλεσμα πλατιάς συμμετοχής σε συζήτηση – συνέλευση την Κυριακή 11 Απρίλη στο Θεατράκι στη «Σκάλα», στις 6:30 μ.μ., για την οργάνωση και συντονισμό αγωνιστικών δράσεων ενόψει της Πρωτομαγιάς.

Ακολούθησε χαιρετισμός του Β. Διαμάντη, Προέδρου του Σωματείου Λαϊκών Ασμάτων «Η Αλληλοβοήθεια», ο οποίος τόνισε τα εξής:

«Χαιρετώ όλους τους συναδέλφους, τους τραγουδιστές, τους μουσικούς, τους φίλους του Σωματείου Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων του Ν. Ιωαννίνων. που οι αγώνες μας είναι κοινοί, καθώς βρισκόμαστε στον ίδιο εργασιακό χώρο. Χαιρετώ και όλους εσάς που είστε εδώ σήμερα και μας στηρίζετε.

Οι μουσικοί εδώ και ένα χρόνο βρίσκονται στην ανεργία, χωρίς δουλειά με αποτέλεσμα να έχουν φτάσει στα όριά τους, και σε μια οικονομική εξαθλίωση. Ένας κλάδος, που πρόσφερε και προσφέρει στον πολιτισμό, στα ήθη και στα έθιμα του κάθε τόπου, τώρα βρίσκεται σε αδιέξοδο, δίχως να γνωρίζουμε τι θα γίνει για όλο αυτό τον κόσμο.

Κάποιοι έχουν ενταχθεί στα 534 ευρώ, κι όχι από την αρχή της πανδημίας, κάποιοι όχι, και φανταστείτε οικογένειες με ενοίκια, με δάνεια, με παιδιά να καταφέρνουν να βγάλουν όλες τις υποχρεώσεις με 534 ευρώ, τα οποία τα διεκδικήσαμε με προηγούμενες κινητοποιήσεις και πιέσεις και από άλλα σωματεία του κλάδου μας σε όλη τη χώρα.

Ζητάμε:

  • Άνοιγμα των χώρων πολιτισμού και πολιτιστικών εκδηλώσεων, φυσικά με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και των εργασιακών δικαιωμάτων.
  • Κανένας συνάδελφος χωρίς μεροκάματο.
  • Όλοι οι συνάδελφοι να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης.
  • Μέτρα προστασίας της υγείας και των οικογενειών μας.
  • Η πολιτεία να σκύψει και να δει τα προβλήματα αυτού του μεγάλου κλάδου, μέσω του οποίου ζουν δεκάδες επαγγέλματα. Εάν χαθεί και το επόμενο διάστημα η εργασία για πολλούς συναδέλφους, θεωρώ θα είναι και το τελειωτικό χτύπημα στον κλάδο του πολιτισμού.

Οι πιέσεις μας θα συνεχιστούν προς τους αρμόδιους μέσα από τα σωματεία μας.»

Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση πραγματοποίησε ο Δ. Ροσιλόβαλης, Πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού Τουρισμού, που ανάμεσα στα άλλα ανέφερε τα εξής:

«Όσοι συνάδελφοι βρεθήκαμε σε καθεστώς αναστολής σύμβασης κληθήκαμε να ζήσουμε με το επίδομα πείνας των 534€ από τον Νοέμβρη μέχρι και σήμερα, με κουτσουρεμένο Δώρο Χριστουγέννων, το οποίο δόθηκε σε δύο δόσεις και με βάση το επίδομα ειδικού σκοπού. Δεν γνωρίζουμε εάν και με ποιους όρους θα γυρίσουμε πίσω στις θέσεις μας. Κοινό μυστικό αποτελεί το γεγονός ότι αρκετοί αυτοαπασχολούμενοι του κλάδου δεν θα αντέξουν το βάρος του κλεισίματος και θα οδηγηθούν στο λουκέτο. Για το Δώρο του Πάσχα ήδη κουβεντιάζουν πως θα δοθεί και αυτό με την σειρά του πετσοκομμένο και με βάση το επίδομα και όχι τον μισθό μας. Φλερτάρουμε, επομένως, ήδη από τώρα με την αβεβαιότητα και τον φόβο της ανεργίας. Όσοι από μας συνεχίσαμε να δουλεύουμε όλο το προηγούμενο διάστημα, δουλέψαμε για να καλύψουμε το κενό όλων όσων ήταν σε αναστολή, βγάζοντας την δουλειά για δυο ή και τρεις συναδέλφους, κάτω από εξαντλητική πίεση και ωράρια “λάστιχο”. Μέτρα προστασίας και ασφάλειας, σχεδόν τα τυπικά και αυτά όχι σε όλους τους χώρους δουλειάς. Ανυπομονούμε να γυρίσουν πίσω οι συνάδελφοι, που βρίσκονται σε αναστολή, με την ελπίδα μήπως και μπορέσουμε να πάρουμε επιτέλους ανάσα. Όμως το πότε και το πώς επίσης το αγνοούμε. Για τους διανομείς, που εδώ και έναν χρόνο πηγαίνουν πόρτα-πόρτα, ούτε κατά διάνοια δεν πέρασε η σκέψη για τακτικά και επαναλαμβανόμενα τεστ, με ευθύνη της εργοδοσίας. Είναι όλα δική μας, ατομική ευθύνη, μας λέει κλίνοντας την σε όλους τους χρόνους και σε όλες τις πτώσεις η κυβέρνηση. Μπροστά σε όλες αυτές τις εξελίξεις, το Σωματείο μας καλεί κάθε συνάδελφο στον κλάδο να ενώσουμε την φωνή μας. Είμαστε εδώ και σε όλη τη χώρα σήμερα, για να τους στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για ακόμη μία φορά: Φτάνει πια! Δεν θα τους αφήσουμε να μας λιώσουν ολοκληρωτικά. Του τουρισμού το «θαύμα» εμείς το χουμε χτίσει. Ματώσαμε για τα κέρδη, πληρώνουμε την κρίση. Ως εδώ!

Μέσα από την οργάνωσή μας, μέσα από τα σωματεία μας , μπορούμε και πρέπει να σχεδιάσουμε την αντεπίθεσή μας. Με όπλο το διεκδικητικό μας πλαίσιο, το οποίο απορρέει μέσα από τις δικές μας ανάγκες.

Απαιτούμε και διεκδικούμε :

 • Ένταξη της ειδικότητας των διανομέων, μαγείρων, σερβιτόρων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

• Υποχρεωτική Κλαδική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις για όλους τους εργαζόμενους σε επισιτιστικά καταστήματα.

• Σταθερή εργασία 5ήμερο – 7ωρο με αποδοχές 8ώρου και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές απασχόλησης. Καμία άλλη ανοχή στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

• Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας, με διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

• Να ενταχτούν στον μηχανισμό στήριξης όλοι οι εποχικά απασχολούμενοι στον επισιτισμό που δεν θα δουλέψουν το καλοκαίρι του ’21.

• Μηχανάκια, εξοπλισμός, συντήρηση και έξοδα μετακίνησης να παρέχονται από την επιχείρηση. Να συμπεριλαμβάνεται το κράνος για τους διανομείς.

• Μέτρα προστασίας της Υγείας, παροχή εξοπλισμού ατομικής προστασίας για μάγειρες, σερβιτόρους, λάντζα κ.λπ.

• Να απαγορευτεί η διανομή με δίκυκλο σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, στη βάση των διατάξεων που προβλέπουν μέχρι σήμερα και για άλλες ειδικότητες. Να οροθετηθεί χιλιομετρικά η εμβέλεια διανομής των καταστημάτων.

• Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας και να προχωρήσει ο μαζικός και δωρεάν, αλλά όχι υποχρεωτικός εμβολιασμός.»

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης.

Δείτε Επίσης

Ζέστη σήμερα με μέγιστες θερμοκρασίες στους 38-40 βαθμούς

Σήμερα Παρασκευή σε ολόκληρη τη χώρα θα επικρατήσουν καλές καιρικές συνθήκες, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει ...