Τετάρτη , 17 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Παρεμβάσεις και αιτήματα της Συνέλευσης Πρυτανείας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Παρεμβάσεις και αιτήματα της Συνέλευσης Πρυτανείας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Τους λόγους και τους σκοπούς των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεών τους εξέθεσαν χθες το μεσημέρι σε ανακοίνωσή τους στο Δ/Ρ Ιωαννίνων φοιτητές/τριες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εκπροσωπώντας τη Συνέλευση Πρυτανείας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Δημοσιεύεται αυτούσιο το κείμενο της ανακοίνωσης:

«Η κυβέρνηση βλέπει το lockdown και της τρέχουν τα σάλια, καθώς για αυτήν το lockdown είναι ευκαιρία να περάσει πληθώρα αντιδραστικών νομοσχεδίων χωρίς να υπάρχει κοινωνικός αντίλογος. Έτσι, αντί να μειώσει το νομοθετικό έργο, το εντείνει. Έχει έρθει η ώρα, λοιπόν, για το κράτος της δεξιάς να πάρει την εκδίκησή του απέναντι στην κοινωνία, παίρνοντάς της όσα είχε κερδίσει με δεκαετίες αγώνα. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του βουλευτή Κυρανάκη, ο οποίος είπε ότι «…είναι χρυσή ευκαιρία τώρα που τα πανεπιστήμια είναι κλειστά για να περάσουμε το νομοσχέδιο». Πιο ξεκάθαρα δεν θα μπορούσαν να το πουν…

Έτσι, παρά τις αντιδράσεις από κυριολεκτικά όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα, πλην των Λακεδαιμονίων της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, στις 11 Φεβρουαρίου ψηφίστηκε το νομοσχέδιο Κεραμέως για τη δημιουργία αστυνομικού σώματος στα πανεπιστήμια που θα υπάγεται στην ΕΛ.ΑΣ. την εισαγωγή βάσης για τα πανεπιστήμια, τον έλεγχο της εισόδου στα ΑΕΙ, τη θέσπιση χρονικού ορίου φοίτησης, τη διαγραφή των «αιώνιων» φοιτητών και τη δημιουργία ειδικού πειθαρχικού πλαισίου για τους φοιτητές. Κατά αυτόν τον τρόπο, καταπατάται το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου και δημιουργείται το νομοθετικό πλαίσιο για την εν δυνάμει καταπάτηση της ελεύθερης διάδοσης ιδεών εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, βάζοντας την αστυνομία μέσα σε αυτά. Κερασάκι στην τούρτα ήταν η οργουελικής έμπνευσης δήλωση του Μητσοτάκη ότι «…στα πανεπιστήμια δεν μπαίνει η αστυνομία, μπαίνει η πνοή της δημοκρατίας», ενώ την ίδια ώρα η «πνοή της δημοκρατίας» έσπαγε το σαγόνι και τα δόντια φοιτητή, που διαδήλωνε ενάντια στο νομοσχέδιο, στην Αθήνα και χτυπούσε βάναυσα πολλούς ακόμα τόσο στην πρωτεύουσα, όσο και σε άλλες πόλεις της χώρας. Ακόμα, οι εικόνες βασανισμού φοιτητή σε κοινή θέα από την ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη στις 22/2, αλλά και οι προσαγωγές – συλλήψεις που έγιναν, είναι εξίσου χαρακτηριστικές της δημοκρατικότητας της κυβέρνησης. Αλλά ποιος έχασε τη ντροπή για να τη βρει ο Μητσοτάκης;

Τα 30 εκατομμύρια ευρώ που θα δοθούν στο νέο αστυνομικό σώμα του «καουμπόυ» Χρυσοχοΐδη, τα οποία προέρχονται από ταμείο ειδικά προοριζόμενο για ακαδημαϊκή έρευνα, είναι μια ύβρις από μόνο του, την ώρα που τα ΑΕΙ, μετά από τις περικοπές των μνημονιακών χρόνων, είναι στην πλειοψηφία τους υποστελεχωμένα, δίχως πολλές φορές καν το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό για τη λειτουργία τους. Μια απλή σύγκριση φτάνει: την ώρα που για το νέο αστυνομικό σώμα δίνονται 30.000.000 ευρώ, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για το 2020 πήρε χρηματοδότηση 4.488.572 ευρώ και το 2021 θα υπάρξει περαιτέρω μείωση. Αυτά δεν τα λέμε από κάποια προσήλωση στον οικονομισμό, αλλά ακριβώς για να δείξουμε ότι είναι πολιτική επιλογή του κράτους να επενδύσει στην καταστολή αντί στην παιδεία. Την ώρα που ως φοιτητές κλείνουμε έναν χρόνο χωρίς να έχουμε πρόσβαση στα πανεπιστήμια, κινδυνεύουμε να μπουν οι μπάτσοι πριν από εμάς σε αυτά…

Η τηλεκπαίδευση παρουσιάστηκε ως ένα μέτρο ανάγκης για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, μέχρι να γίνουν τα απαραίτητα για την αναχαίτιση της CoViD-19, δηλαδή ενίσχυση των νοσοκομείων με ΜΕΘ και υγειονομικό προσωπικό, ενίσχυση των ΜΜΜ και πρόσληψη προσωπικού για την παιδεία, πράγματα που έναν χρόνο μετά δεν έγιναν ποτέ. Έτσι, φαίνεται ότι η συνθήκη της τηλεκπαίδευσης έχει έρθει για να μείνει, δημιουργώντας πληθώρα προβλημάτων. Η ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας έχει υποστεί τεράστια πλήγματα, με τις πλατφόρμες να πέφτουν, πολλούς φοιτητές να έχουν προβλήματα πρόσβασης σε αυτές, αλλά και έντονη αύξηση των κρουσμάτων καθηγητικής αυθαιρεσίας, καθώς η τηλεκπαίδευση είναι συνθήκη που τη βοηθά να ευδοκιμήσει. Ακόμη, υπάρχουν φοιτητές που δεν μπορούν εδώ και έναν χρόνο να πάρουν πτυχίο, αφού δεν μπορούν να κάνουν την πρακτική τους, ενώ άλλοι καλούνται, σε αντικείμενα τα οποία έχουν άμεση σύνδεση με τη χρήση εργαστηρίων, να κάνουν «εικονικά εργαστήρια». Δηλαδή, ένας φοιτητής Χημείας πώς θα κάνει Οργανική Χημεία δίχως εργαστήριο και ένας φοιτητής Ιατρικής πώς θα γίνει γιατρός χωρίς να κάνει κλινικές;

Όλα αυτά προφανώς δεν ενδιαφέρουν τα νεοφιλελεύθερα καθάρματα της Νέας Δημοκρατίας, αφού η υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας και η αναβάθμιση της ιδιωτικής είναι στην ιδεολογική τους ατζέντα, φτιάχνοντας πανεπιστήμια για λίγους, με μόνο σκοπό την τεχνοκρατική και εντατικοποιημένη υπερεξειδίκευση, απέναντι στη δημιουργία ουσιαστικής, πολύπλευρης γνώσης.

Δεν θα τους περάσει. Η Κεραμέως ήδη, σε συνέντευξή της, μίλησε για επόμενο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, με στόχο την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της παιδείας. Το «θα λογαριαστούμε μετά» τελείωσε. Είναι στο χέρι των φοιτητών και της κοινωνίας, εδώ και τώρα, να ξεκινήσουμε την αντεπίθεση στη βαρβαρότητα, για ένα πανεπιστήμιο και μια κοινωνία ελεύθερη, όπου θα μπορούν όλοι να αναπνεύσουν.

Για όλους αυτούς τους λόγους, την Παρασκευή, 26/2/2021, μετά από δημόσιο κάλεσμα της Αυτόνομης Συνέλευσης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πραγματοποιήθηκε μαζικότατη συνέλευση στο Πανεπιστήμιο, με χαρακτήρα οριζόντιο, αμεσοδημοκρατικό και ακομάτιστο. Εκεί, πραγματικά από τα κάτω, αποφασίστηκε να προβούμε σε κατάληψη διαρκείας της Πρυτανείας. Έτσι, τη Δευτέρα, 1/3/2021, καταλάβαμε το κτήριο της Πρυτανείας, το κέντρο υπολογιστών και δικτύου, την οικονομική υπηρεσία και τις γραμματείες. Δηλώνουμε, με αυτόν τον τρόπο, την αντίθεσή μας στο κατάπτυστο νομοσχέδιο Κεραμέως, αλλά και την αγανάκτησή μας για το γεγονός ότι τα πανεπιστήμια είναι πλέον έναν ολόκληρο χρόνο κλειστά, όπως και την αλληλεγγύη μας στους φοιτητές του ΑΠΘ, που δέχτηκαν τη βία των ένστολων ταγμάτων εφόδου του ελληνικού Κράτους. Τέλος, δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στον απεργό πείνας και δίψας, Δ. Κουφοντίνα, καθώς και στις υπόλοιπες φοιτητικές καταλήψεις σε όλη την Ελλάδα, από την Κομοτηνή μέχρι το Ναύπλιο.

Η συνέλευση της κατάληψης είναι ανοιχτή και λειτουργεί οριζόντια, αμεσοδημοκρατικά και ακομμάτιστα. Δηλαδή, ο καθένας και η καθεμία μπορεί να συμμετέχει ελεύθερα ως άτομο, συνδιαμορφώνοντας ισότιμα τον λόγο και τη δράση της κατάληψης.

Το βράδυ της 1ης Μαρτίου 2021 έγινε κίνηση της αστυνομίας προς το Πανεπιστήμιο, με σκοπό την εκκένωση της Κατειλημμένης Πρυτανείας, μετά από πιέσεις του γνωστού πια Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη, καθώς και αυτεπάγγελτη παρέμβαση εισαγγελέα, ο οποίος ζήτησε και από τον Πρύτανη να καταθέσει. Η εκκένωση αυτή τελικά προσωρινά αποφεύχθηκε μετά και από πίεση εκ μέρους της διοίκησης του Πανεπιστημίου, με τη Σύγκλητο, επίσης, να βγάζει απόφαση υπέρ των αιτημάτων της κατάληψης και κάθετα αντίθετη με την εισβολή της αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο. Εμείς, ως Συνέλευση της Κατάληψης, λάβαμε την απόβαση να παραμείνουμε στον χώρο και να υπερασπιστούμε τα αιτήματά μας, καθώς και το δικαίωμά μας να βρισκόμαστε εδώ, ως αγωνιζόμενα άτομα και ως άτομα που υποστηρίζουν ότι το πανεπιστήμιο ανήκει σε όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα και όλη την κοινωνία, με τους σκοπούς και τα αιτήματά μας να παραμένουν ίδια.

Καλούμε όποιον και όποια θέλει να στηρίξει την κατάληψη, τόσο απέναντι στην απειλή μιας επικείμενης εκκένωσης, όσο και με τη συμμετοχή στις δημιουργικές διαδικασίες της συνέλευσης. Για να μην μπουν οι μπάτσοι στις σχολές μας πριν από εμάς.

Το νομοσχέδιο Κεραμέως να μείνει στα χαρτιά.

Τα 30 εκατομμύρια να δοθούν για το ασφαλές άνοιγμα των Πανεπιστημίων.

Ούτε κρατικό, ούτε ιδιωτικό, ελεύθερο, δημόσιο και κοινωνικό Πανεπιστήμιο!

Αλληλεγγύη στους φοιτητές του ΑΠΘ.

Συνέλευση Κατάληψης Πρυτανείας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων»

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...