Σάββατο , 13 Απριλίου 2024
Αρχική / ΓΕΩΡΓΙΑ & ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ / «Η πολιτική προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ισχυροποιεί και πλουτίζει τους εμποροβιομηχάνους», σύμφωνα με την Επιτροπή Περιοχής – Ηπείρου Λευκάδας – Κέρκυρας του ΚΚΕ

«Η πολιτική προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ισχυροποιεί και πλουτίζει τους εμποροβιομηχάνους», σύμφωνα με την Επιτροπή Περιοχής – Ηπείρου Λευκάδας – Κέρκυρας του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή Περιοχής Ηπείρου – Λευκάδας – Κέρκυρας του ΚΚΕ σχετικά με τη βράβευση της Περιφέρειας Ηπείρου για το έργο MeDΙnno αναφέρονται τα εξής:

«ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΚΕΡΔΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΥΣ, ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ

Μπορεί η περιφερειακή αρχή, δια στόματος περιφερειάρχη, να πανηγυρίζει για το γεγονός ότι για τρίτη συνεχή χρονιά στην Ήπειρο καταγράφεται αύξηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, τροφίμων και γαλακτοκομικών και βελτίωση κατά μία θέση στον αντίστοιχο πίνακα κατάταξης.

Μπορεί η περιφερειακή αρχή να πήρε και το χρυσό βραβείο για το έργο MeDInno, για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του πρωτογενούς τομέα της Ηπείρου.

Όμως, αυτό που στην πραγματικότητα αποτυπώνει η αύξηση των εξαγωγών είναι ότι η πολιτική προϊόντων «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» (ΠΟΠ), που θεσπίστηκε στο πλαίσιο της ΚΑΠ ισχυροποιεί και πλουτίζει τους εμποροβιομηχάνους, που βελτιώνουν τη θέση τους στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Η επιτυχία αυτή αφορά αποκλειστικά τις μεταποιητικές βιομηχανικές μονάδες γάλακτος και κρέατος που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας και βλέπουν τα κέρδη τους να αυξάνουν όπως π.χ. η ΔΩΔΩΝΗ που πρόσφατα ανακοίνωσε για το 2019 περισσότερα κέρδη από το 2018, χρονιά στην οποία κατέγραψε ακαθάριστα κέρδη πάνω από 20 εκατ. ευρώ.

Η επιτυχία αυτή δεν αφορά διόλου  τους εργαζόμενους που δουλεύουν στις μεταποιητικές μονάδες με μισθούς πείνας, χωρίς σταθερό πρόγραμμα εργασίας, με τις «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις να επεκτείνονται και τους  εποχικούς και  εργολαβικούς απασχολήσιμους να αυξάνονται. Η επιτυχία αυτή στηρίχτηκε στην εντατικοποίηση της εργασίας και την αύξηση του κινδύνου εργατικών ατυχημάτων με αποτέλεσμα να έχουμε ακόμη και θανατηφόρο εργατικό ατύχημα σε  γαλακτοβιομηχανία της ηπείρου..

Η επιτυχία αυτή δεν αφορά τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους που συνεχίζουν να βλέπουν την τιμή γάλακτος να παραμένει σταθερά πολύ κάτω από την τιμή παραγωγής αφού κουμάντο στην αγορά γάλακτος κάνουν 8 μονοπώλια καθορίζοντας τους όρους παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας με αποκλειστικό κριτήριο τα μονοπωλιακά υπερκέρδη τους. Για την επιτυχία αυτή, η πλειοψηφία των κτηνοτρόφων συνεχίζει να πληρώνεται με καθυστέρηση τουλάχιστον 3 μηνών.

Η επιτυχία αυτή δεν αφορά την εργατική λαϊκή οικογένεια που περιμένει τις προσφορές των σουπερ μάρκετ για να καταφέρει να αγοράσει «πιστοποιημένα» προϊόντα όπως η «φέτα». Πιστοποιημένα προϊόντα με απλησίαστες τιμές που αυξάνουν το περιθώριο κέρδους των εμποροβιομηχάνων, γι αυτό και η  περιφέρεια Ηπείρου απευθύνεται μέσω εκθέσεων , σε πελάτες με γερό πορτοφόλι ανά την υφήλιο.

Όμως δεν είναι μόνο οι βιοπαλαιστές κτηνοτρόφοι που «απολαμβάνουν» την πικρή γεύση της εξωστρέφειας αλλά και οι άλλοι παραγωγοί της περιοχής μας όπως οι παραγωγοί των μανταρινιών και γενικότερα των εσπερειοειδών, που είδαν τις τιμές των προϊόντων να κατρακυλούν και μεγάλη ποσότητα να μείνει αδιάθετη όπως και οι ελαιοπαραγωγοί που η τιμή στο λάδι κατρακύλησε κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο. Ακόμη και σήμερα οι βιοπαλαιστές αγρότες πληρώνουν τις συνέπειες του εμπάργκου στην Ρωσία.

Γίνεται όλο και πιο φανερό  ότι η περιφέρεια Ηπείρου μαζί με την κυβέρνηση στρατηγικό στόχο έχουν, όχι την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού, αλλά την κερδοφορία των μεταποιητικών βιομηχανικών εταιρειών της περιοχής.

Ως στρατηγικό στόχο έχουν την στήριξη των μεγαλοαγροτών, όπως  αποτυπώθηκε και στην ημερίδα  της «Agrenda» που οργανώθηκε στα Γιάννενα το Γενάρη του 2020 όπου συμμετείχε και βραβεύτηκε μαζί με την  ΠΙΝΔΟΣ, ως «κτηνοτρόφος της χρονιάς»,  ένας κτηνοτρόφος που έχει 6 πτηνοτροφεία με 85.000 πτηνά, ο κύκλος εργασιών του  φτάνει τα 850.000 ευρώ και οι συνολικές επενδύσεις να ξεπερνούν τα 2.500.000 ευρώ.        

Ταυτόχρονα στην ίδια ημερίδα τονίστηκε ότι επειδή στην Ελλάδα είναι μικρός ο αριθμός των πελατών που μπορούν να προμηθευτούν ποιοτικά, υγιεινά, υψηλής θεραπευτικής αξίας πιστοποιημένα, ΠΟΠ προϊόντα, που θα φτάνουν στο ράφι σε πολύ υψηλή τιμή, στόχος πρέπει να είναι η εξωστρέφεια, δηλαδή οι εξαγωγές σε πολλές χώρες για να πολλαπλασιαστούν οι ομάδες πελατών «υψηλού βαλάντιου», με δυνατότητα κατανάλωσης προϊόντων υψηλής τιμής.

Να γιατί είναι ένας μεγάλος μύθος το αφήγημα του περιφερειάρχη, της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των αστικών κομμάτων, που υποστηρίζουν ότι από την ενίσχυση της “εξωστρέφειας” θα ευνοηθούν οι εργαζόμενοι και οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι.

Η εξωστρέφεια την ίδια στιγμή που αποτελεί φάρμακο για την αύξηση των υπερκερδών των βιομηχανιών της Ηπείρου, αποτελεί φαρμάκι για  εργαζόμενους και βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους.

Ο περιφερειάρχης στις δηλώσεις του έφτασε στο σημείο να καλέσει τους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους  να στηρίξουν, στον ανταγωνισμό μεταξύ των γαλακτοβιομηχανιών, τις γαλακτοβιομηχανίες της περιοχής δηλ. να συνεχίζουν να  τους “χαρίζουν” την παραγωγή τους. Έφτασε στο σημείο να τους καλέσει να παλέψουν από κοινού με τις γαλακτοβιομηχανίες να «αυξηθεί το οικονομικό απόθεμα της Ηπείρου» την ίδια στιγμή που η τετραετής αύξηση κερδών στηρίχθηκε στην χειροτέρευση των όρων της παραγωγής και του εισαδήματός τους. 

Ο περιφερειάρχης μεγαλόστομα ανακήρυξε «τον λύκο ως τον καλύτερο φίλο του προβάτου» και την περιφερειακή αρχή ως εγγυητή συνέχισης της φιλίας αυτής.

Οι βιοπλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι για να μείνουν στις καλλιέργειες και στα κοπάδια τους, δεν έχουν ανάγκη από τις διαφημιστικές καμπάνιες που κάνει η περιφέρεια στο Ντουμπάι και ανά τον κόσμο, για να βελτιώσουν την θέση τους οι εμποροβιομήχανοι, αλλά από μέτρα που θα αναπληρώσουν το χαμένο εισόδημα τους.   Έχουν ανάγκη από εξασφάλιση  τιμών που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής για να μένει κάποιο ικανοποιητικό εισόδημα.   Έχουν ανάγκη  από το χτύπημα της κερδοσκοπίας ώστε να φτάνουν σε φτηνές τιμές τα προϊόντα τους στους καταναλωτές.   Έχουν ανάγκη από μέτρα που μειώνουν το κόστος παραγωγής όπως αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση 50% του ηλεκτρικό ρεύματος, επιδότηση των ζωοτροφών, κατάργηση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές και στα αγροεφόδια.     Έχουν ανάγκη από αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Όλα αυτά τα δίκαια αιτήματα των αγροτοκτηνοτρόφων η Περιφερειακή Αρχή Ηπείρου τα απέρριψε με εχθρότητα στην ειδική συζήτηση που προκάλεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΪΡΩΣΗΣ στο περιφερειακό συμβούλιο πριν λίγους μήνες. Τα απέρριψε την ίδια στιγμή που εξασφαλίζει στην ΤΕΡΝΑ ΑΕ και στο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων, επιδοτούμενη πρώτη ύλη, εγγυημένη επιδότηση ακόμα κι αν δεν πάει καθόλου σκουπίδι στο εργοστάσιο, εγγυημένη τιμή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ΑΠΕ σε διασφαλισμένη αγορά, εισπράττοντας εκ μέρους της ΤΕΡΝΑ από τους Δήμους, κάθε χρόνο 5,2 εκατομ ευρώ. «Δύο μέτρα και δύο σταθμά» υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων για τους οποίους εξασφαλίζει κάθε δυνατή υποδομή και ενίσχυση για να εξασφαλιστεί η κερδοφορία τους, μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης δηλ. του ΕΣΠΑ.

Οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι αξίζουν μια καλύτερη ζωή από αυτή που έχουν σήμερα στον καπιταλισμό, όπου δίνουν την παραγωγή σε τιμές κάτω του κόστους για να εξασφαλίζουν βιομήχανοι και μεγαλέμποροι τζάμπα πρώτες ύλες και πρωτογενή προϊόντα με αντάλλαγμα τα “τριάκοντα αργύρια” των ενισχύσεων της ΚΑΠ.

Οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι χρειάζεται να βγάλουν συμπεράσματα και να πιστέψουν στη δύναμή τους. Να δυναμώσουν τους υπάρχοντες αγροτικούς-κτηνοτροφικους συλλόγους, να φτιάξουν καινούργιους όπου δεν υπάρχουν και μαζί με το οργανωμένο αγωνιστικό αγροτικό κίνημα, την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων να διεκδικήσουν την επιβίωσή τους.

Μαζί με τους εργάτες, να οργανώσουν την πάλη τους, να οικοδομήσουν με την κοινή δράση τη δική τους συμμαχία ώστε να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για μια κοινωνία που ο μόχθος του εργάτη και του αγροτοκτηνοτρόφου δεν θα συνθλίβεται από τον ανταγωνισμό για τα κέρδη των εμποροβιομήχανων-καπιταλιστών.

Γιατί σήμερα υπάρχουν όλες εκείνες οι δυνατότητες  να αξιοποιηθούν οι παραγωγικές δυνατότητες που υπάρχουν τόσο στην Ήπειρο όσο και γενικότερα στην χώρα μας καθώς επίσης και η τεχνογνωσία για την ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών και όχι για τα κέρδη των καπιταλιστών. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο στον αντίποδα του σημερινού, έξω από τα δεσμά των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ, ΝΑΤΟ), που θα στηρίζεται στην  κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, στον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της εργατικής εξουσίας στον οποίο θα είναι ενταγμένοι οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων.»

Δείτε Επίσης

Παρατείνεται η ημερομηνία υποχρεωτικής απογραφής γεωργικών ελκυστήρων

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ηπείρου ενημερώνει όλους τους κατόχους γεωργικών ελκυστήρων ότι, σύμφωνα ...