Παρασκευή , 12 Απριλίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ιωαννίνων / Με προσωρινή διαταγή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων απολυμένος εργαζόμενος της «ΠΙΝΔΟΣ» επιστρέφει στη δουλειά

Με προσωρινή διαταγή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων απολυμένος εργαζόμενος της «ΠΙΝΔΟΣ» επιστρέφει στη δουλειά

Με αφορμή την πρωτοβάθμια δικαίωση πρώην εργαζομένου της εταιρείας «ΠΙΝΔΟΣ» (ο οποίος προσφάτως είχε απολυθεί) από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ιωαννίνων, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το δόγμα της εργοδοσίας της Πίνδου ότι “όποιος αγωνίζεται δεν έχει τίποτα να κερδίσει” μπορεί και πρέπει να σπάσει.

Η εκδικητική απόλυση πρωτοπόρου εργάτη από την εργοδοσία της ΠΙΝΔΟΣ για τη συμμετοχή του στην πανελλαδική απεργία στις 26 Νοέμβρη και τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας και υγείας στο χώρο δουλειάς αποδοκιμάστηκε από κάθε τίμιο εργάτη τόσο μέσα στο εργοστάσιο, όσο και στην πόλη μας. Οι δυναμικές παρεμβάσεις του ΕΚΙ, η απόρριψη της λασπολογίας της εργοδοσίας από την μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων του και η συμπαράσταση πλήθους εργατικών σωματείων στον αγώνα για την ανάκληση της απόλυσης είναι παρακαταθήκη, επιδρούν καθοριστικά στο να μπαίνει φρένο στην ασυδοσία της εργοδοσίας. Τίποτα δεν πάει χαμένο.

Τώρα να εφαρμοστεί η προσωρινή διαταγή του δικαστηρίου, τώρα να γυρίσει για δουλειά ο συνάδελφός μας!

Οι εργάτες στην «ΠΙΝΔΟΣ» έχουν πείρα. Ξέρουν πως δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα περιμένοντας  από μια εργοδοσία που, όταν έχει «δουλειά», τους λιώνει στις υπερωρίες, όταν «δεν έχει», τους μειώνει το ωράριο, κόβοντας άδειες ή, όταν μαζεύονται, «περνώντας» τις στην επόμενη χρονιά. Κάθε δικαίωμα θυσιάζεται, ακόμα και η υγεία των εργατών για τη στήριξη της κερδοφορίας.

Τώρα να δυναμώσει ο αγώνας για την επιστροφή του συναδέλφου στην δουλειά. Οι εργάτες μπορούν να στηριχτούν στις δυνάμεις τους, στο ΕΚΙ και στην αλληλεγγύη των εργατών της πόλης. Παλεύοντας οι ίδιοι συλλογικά, μπορούν να ξεπεράσουν τους αρνητικούς συσχετισμούς στο εργοδοτικό σωματείο. Να μην μείνει κανένας μόνος του, έρμαιο στις ορέξεις της μεγαλοεργοδοσίας. Ανά τμήμα παραγωγής, ανά βάρδια, μπορούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, κάνοντας πραγματικότητα τους φόβους της.

Ο φόβος απέναντι στην εργοδοσία, σε αυτούς που είναι «κράτος» και «κανείς δεν μπορεί να τους επιβάλλει το οτιδήποτε», οδηγεί μόνο στο «ξεσάλωμά» της. Αυξάνει την  εκμετάλλευση με χίλιους δυο τρόπους, κάνει τον «βίο αβίωτο» των εργατών. Κανείς δεν γλιτώνει τα χειρότερα. Η εργοδοσία δεν κάνει πίσω από τον στόχο της να διώξει τους «ακριβούς» εργάτες για φθηνότερους εργολαβικούς.

Ο μόνος ρεαλιστικός  δρόμος για εμάς είναι η οργάνωσή μας.

Άμεσα να διεκδικήσουμε να υπογραφεί τοπική ομοιοεπαγγελματική σύμβαση για τα πτηνοσφαγεία:

  • Επαναφορά του κατώτατου μισθού 751€ και ωρομισθίου 33,57€ μικτά για όλους τους εργάτες, ανεξαρτήτως ηλικίας, για όλους τους νεοπροσλαμβανόμενους, άγαμους εργατοτεχνίτες. Όλα τα επιδόματα να υπολογίζονται με τους παραπάνω μισθούς για όλους τους εργαζόμενους.
  • Όλες οι σχέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, μερικής απασχόλησης, να μετατραπούν αυτοδικαίως σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, πλήρους απασχόλησης.
  • Πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία – 8ωρο. Πλήρη αποζημίωση για τις υπερωρίες, για τις Κυριακές και αργίες, τη νυχτερινή εργασία.
  • Ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά. Επίδομα εργασίας στο 10% του μισθού για όλο το εργατοτεχνικό προσωπικό.    
  • Για όσους έχουν προϋπηρεσία να αναγνωρίζονται 3 τριετίες για τους υπαλλήλους και 6 τριετίες για όσους αμείβονται με ημερομίσθιο.
  • Να δίνονται όλες οι άδειες γάμου, τοκετού, μητρότητας, γονικής μέριμνας και φροντίδας των παιδιών στο σύνολο του εργατοτεχνικού προσωπικού, όχι μόνο στους υπαλλήλους. Δικαίωμα στο μειωμένο ωράριο για τις νέες μητέρες.
  • Συντάξιμα χρόνια στα 57 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες.»

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...