Σάββατο , 2 Σεπτεμβρίου 2023
Επικαιρότητα
Αρχική / εκδηλωσεις / Προβολή ελληνικού ντοκιμαντέρ στο Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων

Προβολή ελληνικού ντοκιμαντέρ στο Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων

Το ελληνικό ντοκιμαντέρ «Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί», σε σκηνοθεσία Βασίλη Λουλέ, παραγωγής 2013-2014, προβάλλει το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020, ώρα 20:30,  στην ΑΙΘΟΥΣΑ «ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΥΡΣΙΝΕΛΛΑΣ» με ελεύθερη είσοδο.

Σενάριο: Βασίλης Λουλές, Κώστας Μαχαίρας

Μοντάζ: Κινάν Ακάουι

Μουσική: Νίκος Κυπουργός

Διάρκεια: 115΄

Υπόθεση: Το ντοκιμαντέρ μάς ταξιδεύει στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών. Γιαγιάδες και παππούδες, λαϊκοί παραμυθάδες της ελληνικής υπαίθρου, αφηγούνται στον κινηματογραφικό φακό παραμύθια και ιστορίες της υπαίθρου.

Ένα οδοιπορικό καταγραφής, μύησης και μνήμης. Μια ταινία αφιερωμένη στους τελευταίους -ίσως- ανθρώπους της γης, μέσα στους οποίους είναι ακόμα ζωντανός ο απόηχος αιώνων προφορικής αφήγησης. Παραμύθια του κάμπου και των βουνών. Παραμύθια, για πάντα.

Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ είναι από τα πολύ σπάνια του είδους, καθώς έχει καταγράψει αφηγήσεις παραμυθιών από ηλικιωμένους λαϊκούς αφηγητές, διατηρώντας την προφορά, την ντοπιολαλιά, το στυλ και τα ιδιαίτερα γνωρίσματα του καθενός, γεγονός που το καθιστά πολύ αγαπητό όχι μόνο στο ευρύ κοινό (ανεξαρτήτως περιοχής προέλευσης ή ρίζας), αλλά και στους σύγχρονους έντεχνους αφηγητές παραμυθιών, καθώς και σε πανεπιστημιακούς κλάδους (Ανθρωπολογίας, Λαογραφίας, Προφορικής παράδοσης, Ιστορίας, Γλωσσολογίας κ.λπ.) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Σχετικά με τη διαδρομή του ντοκιμαντέρ:

·    Συμμετείχε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (Μάρτιος 2015).

·    Προβλήθηκε στην Αθήνα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης επί σειρά ημερών (Φεβρουάριος-Μάρτιος 2014).

·    Συμμετείχε σε αφιερώματα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης (20 Μαρτίου), που οργανώθηκαν στο Δήμο Αθηναίων (2014), στη Βιβλιοθήκη Γρεβενών (2014), στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου/Ρόδος (2015), στο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου (Αύγουστος 2014) και αλλού.

·    Έχει ζητηθεί από αμερικανικά Πανεπιστήμια για να χρησιμοποιηθεί ως εκπαιδευτικό υλικό. Ενδεικτικά, κάποια από αυτά: Χάρβαρντ, Γέιλ, Κολούμπια, Στάνφορντ, Πενσυλβάνια, Νέο Μεξικό, Σακραμέντο.

Δείτε Επίσης

Προβολές από τις Νύχτες Πρεμιέρας, σήμερα στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ...