Παρασκευή , 8 Μαρτίου 2024
Αρχική / Πολιτισμός / H “Μουσική Κερασιά” συναντά τον Θάνο Κώτση για μία συζήτηση με θέμα: “Ο ρόλος της Δόμνας Σαμίου στη “σωστική” μουσική λαογραφία και τις “πολιτικές” δημιουργίας και διαχείρισης πρωτογενούς αρχειακού υλικού επιτόπιων καταγραφών.” Συντονιστείτε Κυριακή 28/6 & 5/7 2020 στη 13.00, στους 98,7 και στο dimotikoradiofono.gr

H “Μουσική Κερασιά” συναντά τον Θάνο Κώτση για μία συζήτηση με θέμα: “Ο ρόλος της Δόμνας Σαμίου στη “σωστική” μουσική λαογραφία και τις “πολιτικές” δημιουργίας και διαχείρισης πρωτογενούς αρχειακού υλικού επιτόπιων καταγραφών.” Συντονιστείτε Κυριακή 28/6 & 5/7 2020 στη 13.00, στους 98,7 και στο dimotikoradiofono.gr

Δόμνα Σαμίου

Από: Εβίτα Θεοχάρη – εκπαιδευτικός & μεταπτυχιακή φοιτήτρια Λαογραφίας_Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ([email protected])

Για δύο συνεχόμενες Κυριακές (28/6 & 5/7) η εκπομπή “Μουσική Κερασιά, με την Εβίτα Θεοχάρη” φιλοξενεί τον κύριο Θάνο Κώτση για μία συζήτηση γύρω από τον ρόλο της Δόμνας Σαμίου στη “σωστική” μουσική λαογραφία και τις “πολιτικές” δημιουργίας και διαχείρισης πρωτογενούς αρχειακού υλικού επιτόπιων καταγραφών.

Ο Θάνος Κώτσης είναι υποψήφιος διδάκτορας Λαογραφίας – Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στην Κοινωνική Λαογραφία.

Επίσης, σε κάθε εκπομπή συμμετέχουν τηλεφωνικά αντίστοιχα, δύο κοντινοί συνεργάτες της Δόμνας Σαμίου, εξαιρετικοί ερμηνευτές και του δημοτικού τραγουδιού, προκειμένου να μας μιλήσουν για τη μακρόχρονη και βιωματική σχέση μαζί της, όπως και για τη σημερινή επαφή με το έργο της. Συγκεκριμένα, στην πρώτη εκπομπή, (28/6/20), προσκεκλημένος είναι ο κύριος Ζαχαρίας Καρούνης και στη δεύτερη, (5/7/20), η κυρία Κατερίνα Παπαδοπούλου.

Η Δόμνα Σαμίου υπήρξε μία σπουδαία προσωπικότητα με τεράστια συμβολή στην έρευνα, καταγραφή και διάδοση της δημοτικής μουσικής. Αφιέρωσε τη ζωή της σε αυτό που αγαπούσε από τα νεανικά της χρόνια, τη δημοτική μουσική. Δραστηριοποιήθηκε ποικιλοτρόπως και με σεβασμό, δυναμισμό και ενθουσιασμό με τη μουσική αυτή κληρονομιά των Ελλήνων. Αποτελεί ιδιαίτερης αξίας το πλούσιο οπτικοακουστικό αρχείο πρωτογενούς υλικού από πολλές περιοχές του ελληνισμού, μέρος του οποίου παρουσίασε στην τηλεοπτική εκπομπή “Μουσικό Οδοιπορικό με τη Δόμνα Σαμίου” στην ΕΡΤ (1976 – 1977). Έχει συνεργαστεί με πλήθος αξιόλογων μουσικών και τραγουδιστών από τον χώρο της δημοτικής μουσικής, με τους οποίους παρουσίασε πάμπολλες μουσικές και χορευτικές παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως επίσης, ηχογράφησε έναν μεγάλο αριθμό δίσκων βινυλίου και ακτίνας. Ακόμη, το 1981 ίδρυσε και υπήρξε επικεφαλής του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής “Δόμνα Σαμίου”, ο οποίος συνεχίζει τη δυναμική δράση του αναφορικά με τη δημοτική μουσική.

Η προσωπικότητα και η δράση της Δόμνας Σαμίου στιγμάτισε τον Θάνο Κώτση ήδη από τα νεανικά του χρόνια, αναζητώντας διαρκώς νέο υλικό από την ίδια. Τα τελευταία χρόνια μελετά σε επιστημονική βάση το αρχείο και τη σταδιοδρομία της στη δημοτική μουσική. Στη συνομιλία μας μεταξύ άλλων, τονίζει:

Η Δόμνα Σαμίου αντιμετώπισε το δημοτικό τραγούδι ως ένα δυναμικό στοιχείο του καθημερινού πολιτισμού. […] έδωσε ένα σπουδαίο οπτικοακουστικό αρχείο πρωτογενούς υλικού από διάφορες περιοχές της Ελλάδας με μεγάλη αξία για τη σημερινή επιστημονική έρευνα. […] η δράση και ο ρόλος της αποτελούν κατ’ ουσίαν ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία των μουσικών αρχείων και της μουσικής “σωστικής” λαογραφίας από τα μέσα του 20ου αιώνα, μέχρι και τις πρώτες δεκαετίες του 21ου. […] καθόρισε μία ολόκληρη εποχή και δυστυχώς δεν έχει γίνει σοβαρή επιστημονική μελέτη του έργου της, όχι μόνο στο επίπεδο του αρχείου, αλλά […] γύρω απ’ το ρόλο της και από την εποχή στην ουσία, όπου καθόρισε τον τρόπο, που βλέπουμε σήμερα την “σωστική” μουσική λαογραφία και βέβαια τον τρόπο, που δημιουργήθηκαν […] μεταγενέστερα […] μουσικά αρχεία πρωτογενούς αρχειακού υλικού. […]“, Θάνος Κώτσης

Η Δόμνα Σαμίου εμπιστεύτηκε και νέους αξιόλογους μουσικούς και τραγουδιστές, με τους οποίους συνεργάστηκε. Ο ερμηνευτής Ζαχαρίας Καρούνης για παράδειγμα, μαθήτευσε στο πλάι της Δόμνας Σαμίου για σχεδόν 13 χρόνια. Συμμετείχε μαζί της σε ηχογραφήσεις δίσκων και σε παραστάσεις. “Τα πάντα ήταν μαθητεία δίπλα της. […] τάχθηκε σ’ αυτό που έκανε με όλη της τη δύναμη.“, αναφέρει ο ίδιος. “Ήταν το παραδοσιακό τραγούδι η ζωή της και η αγωνία της πώς αυτό θα το διαφυλάξει και θα το φέρει στους νέους και στον κόσμο ατόφιο.“, (Ζαχαρίας Καρούνης).

Ακόμη, η σχέση της ερμηνεύτριας Κατερίνας Παπαδοπούλου με τη Δόμνα Σαμίου ξεκίνησε από τα νεανικά της χρόνια, από τις αρχές του 1990. Η συνεργασία τους στηρίχθηκε στον αμοιβαίο σεβασμό μέσα από παρουσιάσεις συναυλιών και ηχογραφήσεις δίσκων. Στη συζήτησή μας επισημαίνει ότι: “Η συμβολή της είναι αλήθεια ότι ήταν η στάση της. Η ίδια η στάση της απέναντι στο τραγούδι, η στάση της στη σκηνή, η στάση της απέναντι στους μουσικούς της. Όλα αυτά ήταν παραδείγματα προς μίμηση.“.

Η Δόμνα Σαμίου δίδασκε δημοτικό τραγούδι στη Χορωδία, που είχε δημιουργήσει. Όταν έφυγε από τη ζωή, το 2012, κάποιο διάστημα μετά, προσκλήθηκε από τον Καλλιτεχνικό Σύλλογο Δημοτικής Μουσικής “Δόμνα Σαμίου” η Κατερίνα Παπαδοπούλου, η οποία ασχολήθηκε με τη διδασκαλία στο δημοτικό τραγούδι. Σήμερα λειτουργούν τέσσερα πολυάριθμα τμήματα. Η δράση του Συλλόγου είναι σημαντική και συνεχής με τη διοργάνωση των Συναντήσεων Νέων συγκροτημάτων παραδοσιακής μουσικής. Στο κλείσιμο της συζήτησής μας, η Κατερίνα Παπαδοπούλου αναφέρει και την επιθυμία της Δόμνας Σαμίου να δημιουργηθεί ένα Σχολείο Παραδοσιακής μουσικής, την οποία συμμερίζεται και ευελπιστεί να πραγματοποιηθεί.

Συντονιστείτε

Κυριακή (28/6 & 5/7/20) στη 13.00

στη “Μουσική Κερασιά

και στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων

98, 7 Fm & dimotikoradiofono.gr

Δείτε Επίσης

Π.Μπαλοπούλου(“επέκεινα χώρα”)- “Πρόσκληση” για την ταινία ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ στη Βίτσα .Η ιστορία και οι στόχοι του Οργανισμού “επέκεινα χώρα”

Από:Γιώργος Γκόντζος(ggontzos@yahoo,gr)—Πρόσκληση για  να παρακολουθήσουν  την ταινία ” Αναπαράσταση”  του Θεόδωρου Αγγελόπουλου στην Βίτσα Ζαγορίου, ...