Παρασκευή , 2 Φεβρουαρίου 2024
Επικαιρότητα
Αρχική / Πολιτισμός / “Η ψυχή της Ηπείρου” συνομιλεί με τη “Μουσική Κερασιά”. Κυριακή 16/2 στη 13:00.

“Η ψυχή της Ηπείρου” συνομιλεί με τη “Μουσική Κερασιά”. Κυριακή 16/2 στη 13:00.

Από: Εβίτα Θεοχάρη

Η «Μουσική Κερασιά» 

μία εκπομπή μουσικής και λόγου,

για τον πολιτισμό

με έμφαση στη δημοτική μουσική της Ελλάδας,

σας προσφέρει κάθε Κυριακή,

13.00 – 14.00,

μουσικά κεράσματα

παρέα με εκλεκτούς καλεσμένους.

Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων

98,7 & dimotikoradiofono.gr 

Την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία στα Ιωάννινα και στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών η εκδήλωση παρουσίασης του νέου ψηφιακού δίσκου “Η ψυχή της Ηπείρου“. Η συλλογή αυτή περιλαμβάνει κυρίως παραδοσιακούς σκοπούς και τραγούδια της Ηπείρου.

Πρόκειται για μία νέα και φρέσκια ανάγνωση της παραδοσιακής μουσικής της Ηπειρου από δεξιοτέχνες και περίφημους μουσικούς, τον Πετρολούκα Χαλκιά στο κλαρίνο και τον Βασίλη Κώστα στο λαούτο. Οι δύο σολίστες από την Ήπειρο με βιώματα από την μουσική και τα γλέντια του τόπου τους, ταλέντο και αφοσίωση στη μουσική που υπηρετούν, συνομιλούν ισότιμα με τη μουσικής τους πάνω στις ίδιες μουσικές φράσεις έχοντας ως πρότυπο τον αείμνηστο δεξιοτέχνη στο κλαρίνο Κίτσο Χαρισιάδη.

“Ξέρουμε τον πόνο… Έτσι, φτιάξαμε τα τραγούδια, τα π ο ν ε μ έ ν α τραγούδια…”, Πετρολούκας Χαλκιάς

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκτός από τους προαναφερθέντες μουσικούς, οι σολίστες μουσικοί: Πέτρος Χαλκιάς στο κλαρίνο, Θανάσης Βόλλας στο λαούτο και Ανδρέας Παπάς στα κρουστά. Κατά τη διάρκεια της μουσικής εκδήλωσης το άκουσμα της εξαιρετικής ερμηνείας όλων και η θέαση της έκδηλης αγάπης των μουσικών την ώρα της καλλιτεχνικής τους έκφρασης για αυτό που μας παρουσίαζαν, αλλά και την εγκάρδια επικοινωνία μεταξύ τους και μαζί μας, μας εντυπωσίασε. Το τελικό χειροκρότημα με ορισμένους να στέκονται όρθιοι απέδειξε το αίσθημα χαράς και συγκίνησης, που νιώσαμε.

Η μ ο υ σ ι κ ή είναι η σπουδαιότερη πλατφόρμα, για να μπορώ να εξελίσσω και να βελτιώνω τον χαρακτήρα μου.“, Βασίλης Κώστας

Με το πέρας της συναυλίας, βρέθηκα στα παρασκήνια της σκηνής όπου είχα την ευτυχία να συγχαρώ από κοντά τους μουσικούς. Οφείλω να ευχαριστήσω θερμά τον Πετρολούκα Χαλκιά, τον Βασίλη Κώστα και τον Πέτρο Χαλκιά, οι οποίοι αφιέρωσαν μέρος από τον πολύτιμο χρόνο τους και συνομίλησαν μαζί μου για χάρη των ακροατών της “Μουσικής Κερασιάς”.

“Όταν θέλουμε να μελετήσουμε π α ρ α δ ο σ ι α κ ά κομμάτια, να μελετήσουμε από τους παραδοσιακούς και από τους παλιούς“, Πέτρος Χαλκιάς

Η κουβέντα μας έγινε σε χαλαρό και ευχάριστο κλίμα. Συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τα συναισθήματα πριν και μετά τη συναυλία, τη μεταξύ τους συνεργασία επί σκηνής και στον δίσκο, την παραδοσιακή μουσική της Ηπείρου κ.ά. Έδωσαν συμβουλές σε όλους όσοι ασχολούνται με τη μουσική αυτή. Αποκάλυψαν και τα μελλοντικά τους σχέδια, όπως ένας νέος δίσκος πολύ σύντομα!

Ελάτε στο χοροστάσι της καρδιάς μας…

να τους απολαύσουμε με τον προφορικό και τον μουσικό τους λόγο!

Κ υ ρ ι α κ ή στη 13.00 

Μουσική Κερασιά, με την Εβίτα Θεοχάρη 

Η εικόνα του κειμένου ανήκει σε προσωπικό αρχείο. Προέρχεται από την εκδήλωση παρουσίασης του δίσκου στα Ιωάννινα. Από δεξιά είναι με τη σειρά οι: Ανδρέας Παπάς, Βασίλης Κώστας, Πετρολούκας Χαλκιάς, Πέτρος Χαλκιάς και Θανάσης Βόλλας.

Επιμέλεια & Παρουσίαση: Εβίτα Θεοχάρη 

Δείτε Επίσης

Π.Κωλέτσιος(Πρόεδρος εργαζόμενων ΕΚΑΒ Ηπείρου)- “Ο όρος “οδηγός ασθενοφόρου” δεν υφίσταται .Για να  μπορέσει κάποιος να δουλέψει στο ασθενοφόρο θα πρέπει να είναι διασώστης”

Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])— “Ο όρος “οδηγός ασθενοφόρου” δεν υφίσταται .Για να  μπορέσει κάποιος να δουλέψει στο ...