Παρασκευή , 26 Νοεμβρίου 2021
Επικαιρότητα
Αρχική / Πολιτισμός / Ραδιοφωνικό Ντοκιμαντέρ_ Ακούστε Διαδικτυακά! “Μουσική Κερασιά, με την Εβίτα Θεοχάρη”

Ραδιοφωνικό Ντοκιμαντέρ_ Ακούστε Διαδικτυακά! “Μουσική Κερασιά, με την Εβίτα Θεοχάρη”

Σκίτσο: Αλέξης Φραγκούλης

Από: Εβίτα Θεοχάρη/ εκπαιδευτικός & μεταπτυχιακή φοιτήτρια Λαογραφίας/ Π.Ι.

Για δύο συνεχόμενες Κυριακές στην εκπομπή “Μουσική Κερασιά, με την Εβίτα Θεοχάρη” φιλοξενήθηκε ο Θάνος Κώτσης, Λαογράφος (MSc) και Υποψήφιος Διδάκτορας Λαογραφίας – Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Με άξονα τη βιογραφία της Δόμνας Σαμίου συζητήθηκε ο ρόλος της στη “σωστική” μουσική λαογραφία και τις πολιτικές δημιουργίας και διαχείρισης πρωτογενούς αρχειακού υλικού επιτόπιων καταγραφών.

Στο ραδιοφωνικό αυτό ντοκιμαντέρ γίνεται λόγος στη μαθητεία της Δόμνας Σαμίου δίπλα στο Σίμωνα Καρά, καθώς και στο ρόλο του στις πολιτικές των μουσικών αρχείων της ελληνικής εθνικής ραδιοφωνίας και στις αντίστοιχες πολιτικές καταγραφής και έκδοσης δίσκων με δημοτικά τραγούδια. Έπειτα, η συζήτηση κινείται γύρω από τη μουσική πορεία της ίδιας, αναλύοντας, ταυτόχρονα, το κλίμα που επικρατεί στα ελληνικά και διεθνή δεδομένα, αναφορικά με το αφήγημα της “διάσωσης και διάδοσης” του λαϊκού πολιτισμού, καθώς και τις επίσημες πολιτικές του πολιτισμού.

Ακολουθεί εκτενής αναφορά στην τηλεοπτική εκπομπή “Μουσικό οδοιπορικό με την Δόμνα Σαμίου“, καθώς και στις καταγραφές της. Παρουσιάζεται το δισκογραφικό της έργο και τα πρότυπα, που διαμόρφωσε μέσα από τις δισκογραφικές εκδόσεις, με τη συμμετοχή επιστημόνων στην τεκμηρίωση αυτών. Η εκπομπή ολοκληρώνεται με τη σημασία του αρχειακού υλικού της Δόμνα Σαμίου / Domna Samiou. και το ρόλο, που διαδραματίζει σήμερα ο Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής μουσικής “Δομνα Σαμίου”. Παράλληλα, παρεμβαίνουν τηλεφωνικά δύο στενοί συνεργάτες της Δόμνας Σαμίου, δύο ερμηνευτές του ελληνικού τραγουδιού, ο Ζαχαρίας Καρούνης και η Κατερίνα Παπαδοπούλου, μιλώντας για τις ξεχωριστές στιγμές στην προσωπική και επαγγελματική συνεργασία τους μαζί της, όπως και για τον Καλλιτεχνικό Σύλλογο Δημοτικής μουσικής “Δόμνα Σαμίου”.

Επιμέλεια – Παραγωγή: Εβίτα Θεοχάρη

Καλεσμένος ομιλητής: Θάνος Κώτσης

Τηλεφωνικές παρεμβάσεις: Ζαχαρίας Καρούνης – Κατερίνα Παπαδοπούλου

Σκίτσο – επιμέλεια γραφικών: Αλέξης Φραγκούλης

Καλή Ακρόαση !

Δείτε Επίσης

Το Ζωγράφειο Σχολείο στο επίκεντρο της Ελληνο-Αυστριακής Διασύνδεσης

          Ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει το Ζωγράφειο Σχολείο, όχι μόνο στο χώρο της εκπαίδευση,ς ...