Κυριακή , 19 Μαΐου 2024
Αρχική / ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ / «Σημαντικός ο ρόλος των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών» ήταν το συμπέρασμα της διαδικτυακής εκδήλωσης του Δήμου Ιωαννιτών και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

«Σημαντικός ο ρόλος των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών» ήταν το συμπέρασμα της διαδικτυακής εκδήλωσης του Δήμου Ιωαννιτών και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Ιδιαίτερα χρήσιμα και σημαντικά ήταν τα συμπεράσματα από την εκδήλωση με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση και πολιτικές κοινωνικής ένταξης: Η περίπτωση του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων», την οποία διοργάνωσε ο Δήμος Ιωαννιτών, με την τεχνική υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Στις εργασίες της στρογγυλής τράπεζας συμμετείχαν οι Δήμοι Θεσσαλονίκης, Νεάπολης – Συκεών, Λάρισας, Τρικκαίων, Ηγουμενίτσας, Πωγωνίου, Πειραιά, Χανίων, Ηρακλείου, καθώς και ο Διευθυντής Κοινωνικής Ένταξης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Αθανάσιος Βιτσεντζάτος, ενώ παρευρέθηκαν οι κ.κ. Jason Hepps και Milan Colin, ως εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης αντίστοιχα. Ακόμη, συμμετείχε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, καθώς και εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων και φορέων, που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή.

Στην εναρκτήρια ομιλία της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Ιωαννίνων υπογράμμισε τον «γεφυροποιό» ρόλο των ΣΕΜΠ, τα οποία παρά τις πρακτικές δυσκολίες αποτελούν ένα σημαντικό «μέσο επικοινωνίας» μεταξύ των δημοτικών αρχών και των διαφορετικών κοινοτήτων μεταναστών και προσφύγων και συναφώς μπορούν να βοηθήσει στην επίλυση διαφόρων προβλημάτων.

Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας και του ΔΟΜ, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες των τοπικών αρχών για την ομαλή διαχείριση των ζητημάτων κοινωνικής ένταξης μεταναστών και προσφύγων εξέφρασαν την ετοιμότητά τους για τη στήριξη της λειτουργίας των ΣΕΜΠ και ευρύτερα για συνεργασίες σε θέματα διαμόρφωσης αντίστοιχων πολιτικών.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πρόνοιας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Συνοχής και Δημόσιας Υγείας, Αγνή Νάκου, εξήρε την άριστη συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου, Δήμων, Ύπατης Αρμοστείας και ΔΟΜ, καθώς και την αναγκαιότητα διατήρησης αυτού του θετικού κλίματος.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, σχολίασε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση κατόρθωσε να δώσει λύσεις σε ένα κορυφαίο πανευρωπαϊκό ζήτημα, ενώ δήλωσε ότι είναι αναγκαίο να αναδείξουμε όλοι μαζί εκείνες τις πολιτικές που θα μας επιτρέψουν να διαμορφώσουμε μια ανοιχτή, «ανθρώπινη» κοινωνία. 

Μάλιστα, ο Διευθυντής Κοινωνικής Ένταξης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, στην αναλυτική του παρουσίαση για το θεσμό των ΣΕΜΠ, τόνισε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη τοπικών σχεδίων δράσης με στόχο τη συμπερίληψη μεταναστών και προσφύγων, που μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά με την εκάστοτε εθνική στρατηγική κοινωνικής ένταξης.

Τέλος, οι εκπρόσωποι των Δήμων, που συμμετείχαν στην εκδήλωση, αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με τις καλές πρακτικές, οι οποίες αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο λειτουργίας των ΣΕΜΠ, αλλά και τις καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Κοινός τόπος όλων υπήρξε η ανάγκη στήριξης του θεσμού, αφού μπορεί να επιτελέσει καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση στρατηγικών κοινωνικής ένταξης προς όφελος τόσο των μεταναστών και προσφύγων, όσο και των τοπικών κοινωνιών.

Δείτε Επίσης

Νέα Διοικητικά Συμβούλια σε Θέατρο, Ραδιόφωνο και ΔΗΑΝΕΤΑΙ

Στον ορισμό των αιρετών αλλά και των πολιτών που θα συμμετέχουν στα διοικητικά συμβούλια της ...