Τετάρτη , 31 Ιανουαρίου 2024
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / Στα… ύψη η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

Στα… ύψη η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

Αν και η διεθνής τιμή του πετρελαίου Brent αποκλιμακώνεται τις τελευταίες ώρες –μετά από το μίνι ράλι που διέγραψε- στην εγχώρια λιανική αγορά η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ενδέχεται να σπάσει τα… κοντέρ: Με βάση τα σημερινά δεδομένα υπολογίζεται να μπει στην αγορά το Σάββατο 15 Οκτωβρίου με τιμή που μπορεί και να προσεγγίζει το 1,55, αυξημένη κατά 33%! Από αυτή την τιμή μάλιστα έχει αφαιρεθεί και η έκπτωση του 0,25 ευρώ το λίτρο που προκύπτει κατά την «παράδοση», λόγω της κρατικής επιδότησης.
Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν πως τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου, στο διάστημα 1 με 4 του μήνα, οι τιμές διυλιστηρίου είχαν αυξηθεί κατά 5 λεπτά. Στο διάστημα 5 με 8 του μήνα, η αύξηση ήταν 15 λεπτά και στις 9 του μήνα φτάσαμε σε τιμές διυλιστηρίου 1,589 ευρώ ανά λίτρο για το πετρέλαιο κίνησης.
Από αυτή την τιμή, για να προκύψει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα πρέπει να αφαιρεθούν 41 λεπτά ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης, 10 λεπτά επιβάρυνση βιοντίζελ κίνησης, 20 λεπτά της επιδότησης και να προστεθούν 28 λεπτά ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης και 8 με 10 λεπτά περιθώριο κέρδους εταιρείας, μεταφοράς και πρατηρίου, με την τελική προσθήκη ΦΠΑ 24%. Κάπως έτσι, ο λογαριασμός για τον καταναλωτή υπολογίζεται σε περίπου 1,55 ευρώ το λίτρο.

Με άλλα λόγια βλέπουμε αυτή την «τσουχτερή» τιμή παρά το γεγονός ότι θα επιδοτηθεί το πετρέλαιο θέρμανσης με 0,25 ευρώ το λίτρο, μία έκπτωση που θα το συνοδεύει ανεξάρτητα από το που θα διαμορφωθεί η τιμή του βάσει των διεθνών αγορών, είτε αυτή είναι σε χαμηλά επίπεδα, είτε υψηλότερα.

Δείτε Επίσης

Συνάντηση δημάρχου Ιωαννίνων με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης

Τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Βαγγέλη Λιόλιο, υποδέχτηκε σήμερα στο γραφείο του ο δήμαρχος ...