Πέμπτη , 31 Αυγούστου 2023
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / Συνάντηση Μ.Πλιάκου με τον Πρόεδρο της «ΠΙΝΔΟΣ» Ανδρέα Δημητρίου

Συνάντηση Μ.Πλιάκου με τον Πρόεδρο της «ΠΙΝΔΟΣ» Ανδρέα Δημητρίου

Οι δύσκολες συνθήκες που δημιουργούνται εξαιτίας του αυξημένου κόστους στις ζωοτροφές και την ενέργεια καθώς και οι αναπτυξιακές προοπτικές του κλάδου της πτηνοτροφίας που αποτελεί βασικό πυλώνα της επιχειρηματικότητας στο Δήμο Ζίτσας αλλά και της ευρύτερης περιοχής αποτέλεσαν μεταξύ άλλων το αντικείμενο της συνάντησης του Δημάρχου Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκου με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της «ΠΙΝΔΟΣ» Ανδρέα Δημητρίου.

Ο Δήμαρχος Ζίτσας επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Η ΠΙΝΔΟΣ», στο πλαίσιο του κύκλου των επαφών που πραγματοποιεί με παραγωγικούς φορείς και επιχειρήσεις του Δήμου Ζίτσας.

Στη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Πλιάκος ενημερώθηκε από τον κ. Δημητρίου για τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στις αναπτυξιακές προοπτικές του κλάδου της πτηνοτροφίας, από τη μια εξαιτίας του αυξημένου κόστους των ζωοτροφών και της ενέργειας και από την άλλη λόγω των ευνοϊκών προϋποθέσεων που δημιουργούν οι χρηματοδοτήσεις μέσω επενδυτικών προγραμμάτων.

Επίσης έγινε ενδελεχής συζήτηση για τη διαχείριση των πτηνοτροφικών αποβλήτων που παράγουν οι επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Μεταξύ των δύο υπήρξε ταύτιση απόψεων πως θα πρέπει να στραφούν στη διαχείριση με γνώμονα πάντα την προστασία του περιβάλλοντος και παράλληλα τη στήριξη της τοπικής οικονομίας. Ειδικότερα, όσον αφορά στη διαχείριση των αποβλήτων των πτηνοτροφείων, πέρα από την υπάρχουσα λειτουργία του εργοστασίου παραγωγής λιπάσματος και τον διπλασιασμό της δυναμικότητας του, που ολοκληρώνει η ΠΙΝΔΟΣ το επόμενο διάστημα, συμφώνησαν πως πρέπει να αξιοποιηθούν και για την παραγωγή ενέργειας μέσω Βιοαερίου.

Ο Δήμαρχος Ζίτσας ενημέρωσε τον κ. Δημητρίου για την πρόταση που είχε καταθέσει τον περασμένο Φεβρουάριο στο διευθύνοντα σύμβουλο της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) Α.Ε. Μάριο Τσάκα ζητώντας του να τεθούν οι ενεργειακές ανάγκες των επιχειρήσεων στις προτεραιότητες του σχεδιασμού της ΔΕΔΑ από τις εγκαταστάσεις που πρόκειται να δημιουργήσει στη ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων. Όπως είναι γνωστό η ΔΕΔΑ πρόκειται να χωροθετήσει στη ΒΙ.ΠΕ. μονάδα αεροποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) το οποίο ακολούθως θα μεταφέρεται μέσω δικτύου μέσης πίεσης εντός του αστικού ιστού, της πόλης των Ιωαννίνων.

Τέλος, σε ότι αφορά το θέμα της ειδίκευσης των πτηνοτρόφων – παραγωγών και του προσωπικού που απασχολείται στην «ΠΙΝΔΟ» ο Δήμαρχος υπογράμμισε πως η Δημοτική Αρχή με έγγραφα προς το Υπουργείο Παιδείας έχει ζητήσει τη δημιουργία συγκεκριμένων ειδικοτήτων που αφορούν στην πτηνοτροφία και κρεατοπαραγωγή για να συμπεριληφθούν και να λειτουργήσουν στο Δημόσιο ΙΕΚ Ζίτσας.

Δείτε Επίσης

Ο τερματοφύλακας Γ.Αλευράς ,θυμάται εικόνες από το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στα Γιάννενα και άλλες ιστορίες….

  Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])— “Εγώ  ξεκίνησα να πηγαίνω γήπεδο  το 1953….Ήμουν 7 χρόνων και μια μέρα ...