Τρίτη , 2 Ιουλίου 2024
Αρχική / ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ / Συνάντηση Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ με τη Δημοτική Αρχή

Συνάντηση Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ με τη Δημοτική Αρχή

Ο Σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων, ύστερα από τη συνάντηση που είχε με τον Δήμαρχο Ιωαννίνων κατά τη διάρκεια της χθεσινής δίωρης στάσης εργασίας, προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση:

«Με την καθολική συμμετοχή των εργαζόμενων στις οικονομικές υπηρεσίες και συμμετοχή από όλες τις υπηρεσίες του Δήμου οι εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν ακόμα μια φορά για την τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, για την υποστελέχωση, τους ακατάλληλους χώρους, το συνωστισμό και την έλλειψη μέτρων προφύλαξης από την πανδημία.  

         Στη συνάντηση με το Δήμαρχο που ακολούθησε συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:

  • Μετακινήσεις προσωπικού αντί για προσλήψεις.

Σε σχέση με τις προσλήψεις ο Δήμαρχος ενημέρωσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε την πρόσληψη μόλις 4 εργαζομένων για το 2020 από τα 39 που ζητήθηκαν με βάση τα κενά του ΟΕΥ.  

Για τις μετακινήσεις εξέφρασε την άποψη ότι έχει κάνει πολύ λίγες μετακινήσεις όσο καιρό είναι στη θέση και ενημέρωσε ότι η μετακίνηση του προσωπικού είναι νόμιμο δικαίωμά του. Προσπάθησε να ρίξει το φταίξιμο στους ίδιους τους εργαζόμενους χρησιμοποιώντας όρους όπως «ξεβολεύονται κάποιοι» «κι εσείς κάνατε αγωγή στο συνάδελφό σας» και διαστρέβλωσε την πραγματικότητα δηλώνοντας ότι «δεν έγινε κανένας υποβιβασμός εργαζόμενου». Δεν απάντησε για τις μετακινήσεις των 3 προϊσταμένων στη Διεύθυνση Υγείας, ούτε για την καρατόμηση της συναδέλφου που μόλις πριν 20 μέρες είχε ορισθεί προϊσταμένη. Ομοίως δεν απάντησε για το γεγονός ότι ποτέ ο Σύλλογος δεν αποφάσισε να γίνει αγωγή εναντίον κανενός εργαζομένου.

  • Μισθοδοσία υπαλλήλων. Ο Δήμαρχος δεν απάντησε αν με τις αλλαγές που έκανε στην οικονομική υπηρεσία θα πληρωθεί το προσωπικό τον επόμενο μήνα, αφού πλέον μόνο 2 εργαζόμενοι καλούνται να βγάλουν τη μισθοδοσία 1000 και πλέον εργαζομένων
  • Ακατάλληλα κτίρια. Αναγνώρισε ότι το σύνολο των κτιρίων είναι ακατάλληλα όπως και τις ευθύνες για το συνωστισμό του κοινού στο κτίριο της Καπλάνη όπου συστεγάζονται διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες. Ενημέρωσε ότι στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα έρθει εισήγηση για την ενοικίαση χώρου για το κεντρικό πρωτόκολλο αλλά στη γνωστή πλέον τακτική της μετάθεσης ευθυνών στους ίδιους τους εργαζόμενους ενημέρωσε ότι οι οικονομικές υπηρεσίες δεν του επιτρέπουν να δώσει περισσότερα χρήματα για την ενοικίαση νέων χώρων για να στεγαστούν οι υπηρεσίες.
  • Θερμομετρήσεις, έλεγχος και καταγραφή όσων μπαίνουν στα κτίρια, μέτρα προστασίας από την πανδημία. Η άποψη του Δημάρχου είναι ότι οι θερμομετρήσεις όπως και η καταγραφή των ατόμων που μπαίνουν στα κτίρια δεν είναι ουσιαστικά μέτρα, αλλά μέτρα «για το θεαθήναι», ενώ αποποιούμενος την εργοδοτική ευθύνη για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων (την οποία φέρει ακέραια) είπε ότι είναι ευθύνη των διευθυντών να εφαρμοστεί η Εγκύκλιος που βγήκε χθες για τα μέτρα προστασίας στο Δημόσιο. Φυσικά δεν απάντησε για το γεγονός ότι στην είσοδο του Δημαρχείου γίνονται θερμομετρήσεις και καταγραφή όσων μπαίνουν.
  • Προληπτικά τεστ για τον κορωνοϊό. Η άποψη του Δημάρχου είναι ότι ομοίως δεν έχουν νόημα αξιοποιώντας το παράδειγμα του γηροκομείου στο οποίο τα επαναληπτικά τεστ βγήκαν θετικά ενώ τα αρχικά ήταν αρνητικά. Δεν ρωτήθηκε αλλά δεν έκρινε ότι πρέπει να ενημερώσει για το τι είχε μεσολαβήσει από τα αρχικά μέχρι τα επαναληπτικά τεστ.  
  • Προσλήψεις συμβασιούχων στην καθαριότητα. Ο Δήμαρχος ενημέρωσε ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία για την πρόσληψη εργατών με 8μηνες συμβάσεις καθώς ήρθε η έγκριση απ το Υπουργείο, χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει σε πόσο καιρό θα έρθουν οι νέοι συνάδελφοι και για ακόμα μια φορά επιφυλάχθηκε για την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού ώστε να αντιμετωπισθεί το έντονο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στις γειτονιές της πόλης

Συνάδελφοι,

Η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, με την κάλυψη της κυβέρνησης και των ελεγκτικών μηχανισμών , αξιοποιώντας το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο, δίνει σήμα στη μεγαλοεργοδοσία της πόλης για την καταπάτηση οποιουδήποτε εργατικού δικαιώματος, την αποποίηση της εργοδοτικής ευθύνης για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζόμενων αλλά και για τη δημόσια υγεία (ούτε Μέσα Ατομικής Προστασίας έχουν πάρει οι συνάδελφοι, ούτε το γάλα ξεκίνησε να χορηγείται, ούτε οι υπηρεσίες μεταστεγάστηκαν, ούτε σχέδια εκκένωσης κτιρίων έγιναν, ούτε τα μέτρα προστασίας για τον covid εφαρμόζονται ούτε και η αποκομιδή απορριμμάτων γίνεται σε μέρος της πόλης) 

Στο πνεύμα της κυβέρνησης, αποθεώνει την ατομική ευθύνη για να αποποιηθεί τις ευθύνες που φέρει ένα χρόνο τώρα. Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι θα  κριθεί για τις αποφάσεις του κι εμείς καλούμε τους συναδέλφους να βγάλουν  συμπεράσματα απέναντι στην αδιάλλακτη εργοδοτική συμπεριφορά. Στο αστικό κράτος προφανώς και δεν υπάρχει συνεργασία διοίκησης με εργαζόμενους. Υπάρχει ιεραρχία κι αυτή τηρείται βάση νόμου. Ο Δήμος Ιωαννιτών δεν μπορεί και δεν θέλει να ξεφύγει από τη γενικότερη «κατηφόρα» των δήμων πανελλαδικά αφού όλοι είναι υποστελεχωμένοι και υποχρηματοδοτούμενοι. Οφείλουμε να σημειώσουμε όμως ότι η λειτουργία των υπηρεσιών των Ιωαννίνων κάθε μέρα χειροτερεύει, σε μεγαλύτερο βαθμό απ΄ ότι γίνεται πανελλαδικά, οι εργολάβοι αλωνίζουν και ο λαός πληρώνει το μάρμαρο.

 Έχουμε ΙΡΙΔΑ όμως…»

ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 10:30 ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Δείτε Επίσης

Τριήμερο δράσεων Αστρονομίας στα Ιωάννινα 11-13 Απριλίου 2024

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών και Δραστηριότητες για το ευρύ κοινό Ηράκλειο Κρήτης, 1η Απριλίου 2024. Το Ινστιτούτο ...