Πέμπτη , 1 Φεβρουαρίου 2024
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / Η Τ.Ο. Ιωαννίνων του ΚΚΕ για κορωνοϊό και επίσκεψη Χαρδαλιά

Η Τ.Ο. Ιωαννίνων του ΚΚΕ για κορωνοϊό και επίσκεψη Χαρδαλιά

«Να ακουστεί δυνατά η φωνή του λαού για υγεία και δικαιώματα!

Κοντεύει ένας χρόνος από τα πρώτα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο και οι κυβερνήσεις παγκόσμια, όπως και η ελληνική, τα μόνα μέτρα που ανακοινώνουν και εφαρμόζουν είναι απειλές και πρόστιμα, επίκληση στην «ατομική ευθύνη», ψάχνουν τους «ενόχους» στις συγκεντρώσεις σωματείων, στις κινητοποιήσεις μαθητών και στα στέκια νεολαίας. Η ομολογία των Αντιπεριφερειαρχών και της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας ότι δεν έχουν καμία ευθύνη για την τήρηση μέτρων στους χώρους δουλειάς και αυτό είναι αποκλειστικά στην ευθύνη του εργοδότη, δείχνει την επικινδυνότητα τους για την ίδια μας τη ζωή. Ταυτόχρονα, μάλιστα, από δικά τους στοιχεία, η Επιθεώρηση Εργασίας, αντί να αυξήσει, μείωσε τους ελέγχους σε χώρους κατά 30%! Μας λένε δηλαδή πως η ζωή και η υγεία μας είναι δευτερεύουσες μπροστά στα κέρδη των επιχειρήσεων.

Ο κ. Χαρδαλιάς ήρθε σαν σερίφης να ελέγξει το νομό για να αποφασίσει τι μέτρα να παρθούν. Δεν τον ακούσαμε όμως να μας πει τι ακριβώς κάνει η κυβέρνηση του για να μας προστατέψει από τον ιό.

Ένας χρόνος από τότε που η κυβέρνηση δήλωνε πως το δημόσιο σύστημα υγείας είναι «πανέτοιμο» για να αντιμετωπίσει την πανδημία. Σήμερα τα κενά σε υγειονομικό προσωπικό είναι 30.000. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας εξακολουθεί να είναι ανεπαρκέστατη, δεν είναι τυχαίο ότι το Γηροκομείο μπήκε πρώτο σε καραντίνα! Στο ΠΓΝΙ προσπαθούν να καλύψουν τα κενά με κοντέινερ αλλά χωρίς το επαρκές προσωπικό. Είναι δεκάδες τα περιστατικά και στα δύο νοσοκομεία που υγειονομικοί- επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, δε βγαίνουν σε καραντίνα αμέσως και για όσες μέρες πρέπει. Άλλοι μάλιστα δε βγαίνουν ποτέ, αφού δεν υπάρχουν άλλοι υγειονομικοί να καλύψουν τα πόστα αυτά. Πρόβλημα αποτελεί ότι αυτοί οι άνθρωποι, αναγκάζονται να έρθουν σε επαφή με τις οικογένειες τους, αφού το κράτος δεν παίρνει μέτρα να μείνουν σε χώρους καραντίνας, όπως μισθωμένα ξενοδοχεία από το κράτος.

Δεν έχουμε πάρει καμία πειστική απάντηση για το λόγο που δεν καλύπτονται όλα αυτά τα κενά εδώ και τώρα!

Είναι πάνω από εξάμηνο που μας λένε ότι είναι απαραίτητη η «ατομική ευθύνη» για να κερδίσουμε χρόνο να ετοιμαστούμε για το δεύτερο κύμα. Αλλά τα σχολεία άνοιξαν με χειρότερους όρους από όσο έκλεισαν το Μάη, κατάντησαν τα σχολεία των παιδιών μας «υγειονομικές βόμβες». Η άρνηση των αρμόδιων αρχών να υλοποιήσει τα αιτήματα μαθητών – εκπαιδευτικών – γονέων είναι αυτή που κατάφερε να κλείσει περισσότερα σχολεία και από το δίκαιο αγώνα των μαθητών! Μέχρι τα μέσα Οκτώβρη μόνο, έχει ανασταλεί η λειτουργία σε 1 Νηπιαγωγείο, 6 δημοτικά, 5 Γυμνάσια, 5 Λύκεια, αλλά και σκόρπια τμήματα.

Δε μας είπε ο κ. Χαρδαλιάς ποιος γονιός θα μένει σπίτι με τα παιδιά αυτών των σχολείων και ποιος θα τον πληρώνει που δε θα πηγαίνει για δουλειά. Δε μας είπε ποιος θα πληρώσει το τεστ για να γυρίσουν πίσω τα παιδιά στο σχολείο. Μάλλον τοπικές αρχές, υπουργοί και κυβέρνηση πρέπει να κοπούν από τις απουσίες στα πραγματικά προβλήματα των οικογενειών μας. 

Όσο η ευθύνη της Δημόσιας Υγείας μεταφέρεται από το κράτος και τους φορείς του στο λαό, όσο δεν παίρνονται όλα εκείνα τα μέτρα που μπορούν να μας προστατέψουν από τον ιό, που μπορούν να μας θεραπεύσουν από αυτόν, οι «απειλές» για mini και τοπικά lockdown δεν μπορούν από μόνα τους να νικήσουν τον κορωνοϊό. Έρχεται να προστεθεί στη νέα οικονομική καπιταλιστική κρίση, που επιτάχυνε η πανδημία που χτυπάει τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους στο εμπόριο και την εστίαση, που δεν αντέχουν άλλο κλείσιμο, χτυπάνε τους εργαζόμενους και τους ανέργους που αν αρρωστήσουν, δεν μπορούν να προστατεύσουν την οικογένεια τους και απειλείται το εισόδημά τους.»

Δείτε Επίσης

Συνάντηση δημάρχου Ιωαννίνων με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης

Τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Βαγγέλη Λιόλιο, υποδέχτηκε σήμερα στο γραφείο του ο δήμαρχος ...