Τετάρτη , 14 Απριλίου 2021
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / «ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΣΤΟΝ Α΄ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ» -Έκθεση φωτογραφίας στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων

«ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΣΤΟΝ Α΄ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ» -Έκθεση φωτογραφίας στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων

Από: Χάρης Δάφλος–

Tο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό της έκθεσης « Tα Γιάννενα στον A ΄ Bαλκανικό Πόλεμο» προέρχεται από το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο/ΜΙΕΤ και από τη Συλλογή Φωτογραφιών Βαλκανικών Πολέμων του Βίκτωρα Θ.Μελά,η οποία απόκειται στο Μορφωτικό Ίδρυμα Ενικής Τραπέζης.

Οι φωτογραφίες τις έκθεσης αποτυπώνουν την πορεία προς το μέτωπο της Ηπείρου, τις σπουδαιότερες μάχες, τους πρωταγωνιστές της νίκης και βέβαια την παράδοση των Ιωαννίνων. Πολλές από αυτές τις λήψεις – που έγιναν από φωτογράφους οι ο ποίοι συνόδευαν τον ελληνικό στρατό στο μέτωπο της Ηπείρου και κατέγραψαν τον πόλεμο σε όλες του τις φάσεις– δημοσιεύτηκαν στον καθημερινό και περιοδικό τύπο  εποχής και αρκετές που σώθηκαν σε  επιστολικά δελτάρια. Οι περισσότερες φέρουν την υπογραφή του επαγγελματία φωτογράφου Αριστοτέλη Ρωμαΐδη και του Γερμανού συνεταίρου του Τσάιτς (Ζeitz). Παρουσιάζεται επίσης και μικρό δείγμα της δουλειάς   του Ελβετού φωτογράφου Φρεντερίκ Μπουασσοννά, ο οποίος μαζί με τον Ντανιέλ Μπω-Μποβύ περιόδευσε στην Ήπειρο με εντολή της ελληνικής κυβέρνησης και φωτογράφισε τις “νέες” περιοχές του Ελληνικού κράτους.

Το αρχειακό υλικό της έκθεσης-εφημερίδες, περιοδικά, επιστολές στρατιωτικών και επιστολικά δελτάρια της εποχής-αποτυπώνει τον ενθουσιασμό για τον νικηφόρο πόλεμο και για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ :Διονύσης Καψάλης, Βούλα Λιβάνη

Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο ΜΙΕΤ:Mατθίλδη Πυρλή,Γιώργος Τσακνιάς

Εργαστήριο Συντήρησης ΜΙΕΤ :Μαρία Αλεξίου

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Κλεοπάτρα Εξάρχου, Ελευθερία Ζώη, Μενέλαος Παπαδοπούλος, Χρήστος Γιανούλας, Νίκη Καλογεροπούλου

20 Φεβρουαρίου – 22 Μαρτίου 2020

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ  20 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 18.30

Οι ώρες λειτουργίας της Πινακοθήκης είναι: Δευτέρα έως Πέμπτη:08:00-15:00, Παρασκευή: 08:00-21:00, Σάββατο: κλειστά, Κυριακή:10:00- 13:00 & 18:00-21:00

Κοραή 1, 45221 Ιωάννινα | τηλ. – fax: 2651075131 | e-mail: pinakothikiioannina@gmail.com

Δείτε Επίσης

Ο Στέφανος Καρασάββας και η Βασιλική Γούσια στο Δ/Ρ: «Ενθουσιασμός στους μαθητές και στις μαθήτριες του ΕΠΑ.Λ. Κόνιτσας για νέες πρωτόγνωρες εμπειρίες»

Σε συνέντευξή τους στο Δ/Ρ Ιωαννίνων και στην εκπομπή «Στα σημεία των καιρών» με τη ...