Παρασκευή , 2 Φεβρουαρίου 2024
Επικαιρότητα
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΤΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΨΗΛΗ ΡΑΧΗ ΤΟΥ ΞΗΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΤΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΨΗΛΗ ΡΑΧΗ ΤΟΥ ΞΗΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

Την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην ψηλή ράχη του Ξηροβουνίου εξέδωσε το Εργατικό Κέντρο Άρτας:

«Η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα

Αυτόν τον καιρό βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις για πληθώρα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που αφορούν και την Άρτα, με σοβαρότερη από ό,τι φαίνεται, τις ανεμογεννήτριες, τις οποίες σκοπεύουν να εγκαταστήσουν στην ψηλή ράχη του Ξηροβουνίου, με πολύ μεγάλη ισχύ (55,2 ΜW). Στόχος της συγκεκριμένης επένδυσης δεν είναι φυσικά οι ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής για εργασία και φθηνή ενέργεια, αλλά τα υψηλά κέρδη της εταιρείας. Στην ουσία στήνεται, με  κρατική επιδότηση,  «τζάμπα  μαγαζί» και -με την πολιτική των εγγυημένων τιμών για τους παραγωγούς ΑΠΕ- η εταιρεία θα κερδοσκοπεί από το υστέρημά μας, έχοντας εξασφαλισμένη πελατεία για πολλά χρόνια. (Ας σκεφτούμε τι θα γινόταν αν το κράτος εφάρμοζε την ίδια πολιτική επιδότησης για τους φτωχούς αγρότες και επαγγελματίες της περιοχής μας. Ποια θα ήταν η εικόνα των χωριών μας σήμερα;).

Κανένας δεν πρέπει να πιστέψει τους λογής-λογής «γυρολόγους», που, βρισκόμενοι σε διατεταγμένη υπηρεσία, περιδιαβαίνουν τα χωριά, προσπαθώντας να πείσουν προέδρους και κατοίκους με γελοία επιχειρήματα του τύπου: «θα έχουμε τσάμπα ρεύμα», «θα ανεβαίνουμε με άσφαλτο στα βουνά» κ.ά. Άλλωστε, ήδη, εμμέσως πλην σαφώς, πέφτουν «γέφυρες» αποδοχής της πρότασης, αν «υπάρξουν διαβεβαιώσεις». Από κοντά, θα ακολουθήσουν τα πληρωμένα παπαγαλάκια της εταιρείας, τα οποία, για να αλλάξουν το αρνητικό κλίμα της τοπικής κοινωνίας, θα μιλήσουν για τα «οφέλη» που θα προκύψουν, οι πολιτικές πιέσεις προς τα τοπικά στελέχη των κομμάτων, τα οποία διαχειρίστηκαν την εξουσία και που όλοι μαζί διαμόρφωσαν το νομικό πλαίσιο, δίνοντας τη δυνατότητα στον κάθε ιδιώτη να κερδοσκοπεί σε βάρος της υγείας, της ζωής και του μέλλοντός μας.

Ζούμε στην εποχή της «απελευθερωμένης  αγοράς» η οποία αποτελεί μια πραγματική «ζούγκλα». Οι ιδιωτικοί όμιλοι επιλέγουν πότε και πού θα επενδύσουν, ποιο θα είναι το μέγεθος της επένδυσης, ποιο καύσιμο θα χρησιμοποιήσουν, με μοναδικό γνώμονα τη μέγιστη κερδοφορία τους. Σ’ αυτή τη «ζούγκλα», ο κρατικός ενεργειακός σχεδιασμός στρέφεται πάντα ενάντια στις λαϊκές ανάγκες και συμφέροντα. Έτσι, η νομοθεσία των εκάστοτε κυβερνήσεων, όπως και της σημερινής της Νέας Δημοκρατίας,  αποσκοπεί στην παροχή διευκολύνσεων προς τα επενδυτικά κεφάλαια, παραβλέποντας τις καταστροφικές συνέπειες, που έχουν τέτοιου τύπου επενδύσεις στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον. Το έχουμε δει αυτό στην πράξη, στα Άγραφα, στο Αιγαίο, στην Εύβοια κ.α. Είναι χαρακτηριστική, επίσης, η στάση της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που πήγε πολλά βήματα παραπέρα την πολιτική της «απελευθέρωσης» στην Ενέργεια, (βλέπε ν. 4414/2016), βάζοντας στόχο την αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από ανεμογεννήτριες κατά δυο επιπλέον γιγαβάτ. 

Είναι, λοιπόν, αυταπάτη και ψευδαίσθηση, μετά απ’ όλα αυτά, να νομίζει κάποιος ότι παρόμοιες επενδύσεις στοχεύουν στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, στη διασφάλιση φτηνής και επαρκούς λαϊκής κατανάλωσης, στην «οικονομική ανάπτυξη της περιοχής», στην «προστασία της δημόσιας υγείας», στην «ισόρροπη παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον».  Ακόμη κι αν σε επίπεδο συμβάσεων τέτοιοι όροι γίνουν τυπικά αποδεκτοί, η πράξη έχει δείξει ότι στη συνέχεια καμιά δέσμευση δεν θα τηρηθεί.

Απαιτούμε εδώ και τώρα: Να σταματήσει κάθε διαδικασία υλοποίησης των συγκεκριμένων έργων

Καλούμε τους μαζικούς φορείς, τα εργατικά σωματεία, τους αγροτικούς συλλόγους, τα πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία, τους κατοίκους συνολικά της περιοχής, να πούμε συλλογικά ένα βροντερό «ΟΧΙ» στα κυβερνητικά και επιχειρηματικά σχέδια, ώστε ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ το επιχειρούμενο έγκλημα εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα βουνά της περιοχής μας.

Κανένας εφησυχασμός. Το πρόβλημα είναι κοινωνικό και πολιτικό και γι’ αυτό ο δρόμος για την οριστική ακύρωση της συγκεκριμένης επένδυσης δεν θα είναι εύκολος, επειδή ακριβώς προϋποθέτει σύγκρουση και ρήξη με το καθεστώς ιδιοκτησίας στις πηγές, στις υποδομές παραγωγής και μεταφοράς της Ενέργειας.»

Δείτε Επίσης

Αινιγματική δήλωση του Γ.Τσίμαρη σε σχέση με την στήριξη του στις δημοτικές εκλογές-Τώρα  θα πράξουμε ως ΠΑΣΟΚ.. Προέρχομαι από τα σπλάχνα αυτής  της παράταξης , εξυπακούεται ,αλλά είναι  άλλος ο ρόλος  μου τώρα.

Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])—  “Τώρα  είμαστε  σε  ένα άλλο μετερίζι.Είμαστε  βουλευτές  και   ασχολούμαστε  με την κεντρική ...