Σάββατο , 15 Ιουνίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / «Βαθιά κομματικές οι διοικήσεις στα νοσοκομεία της πόλης», σύμφωνα με την Οργάνωση Μελών Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ιωαννίνων

«Βαθιά κομματικές οι διοικήσεις στα νοσοκομεία της πόλης», σύμφωνα με την Οργάνωση Μελών Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ιωαννίνων

Για κομματική και αναξιοκρατική διοίκηση στα νοσοκομεία της πόλης κάνει λόγο η Οργάνωση Μελών Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ιωαννίνων σε σχετική ανακοίνωσή της, όπου αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής:

«ΟΤΑΝ Η ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΒΑΦΤΙΖΕΤΑΙ ΑΡΙΣΤΕΙΑ

Δεν έχει κλείσει ακόμη χρόνος, αφότου ο νέος Διοικητής στο ΠΓΝΙ δήλωνε, από την πρώτη συνάντησή του με τους εργαζόμενους, ότι θα είναι δίκαιος και αποτελεσματικός, χωρίς να λογαριάζει κομματικές και άλλες παρεμβάσεις, από όπου κι αν προέρχονται.

Κι όμως, το έργο του, ΔΥΣΤΥΧΩΣ, τον διέψευσε παταγωδώς…!

Στους 10 μήνες θητείας, 3 πράγματα έπρεπε να διασφαλίσει η Διοίκηση του ΠΓΝΙ, σε συνεργασία με την Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ:

 1. Την εύρυθμη λειτουργία του συνόλου των υπηρεσιών του νοσοκομείου.
 2. Τη δυνατότητα να προσφέρει τις υπηρεσίες εκείνες για την αντιμετώπιση του 3ου κύματος της πανδημίας με ενίσχυση των ΜΕΘ Covid-19 και του ΤΕΠ.
 3. Το κατάλληλο εργασιακό περιβάλλον για τη διαχείριση της κρίσης.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ:

 • Είχε έτοιμα τα επιχειρησιακά σχέδια της προηγούμενης διοίκησης, τις δομές του 4ου κτηρίου, που το κόμμα του πολέμησε ανηλεώς και του έδιναν 2 ΜΕΘ Covid-19, ένα ΤΕΠ αποτελεσματικά οργανωμένο και 3 έτοιμες Μονάδες Λοιμωδών.
 • Είχε το προσωπικό (μόνιμο και επικουρικό), που φρόντισε και πάλι η προηγούμενη διοίκηση να εξασφαλίσει.
 • Είχε όλο το χρόνο, στο διάστημα των 10 μηνών, να οργανωθεί στο έπακρο, να προσλάβει και να εκπαιδεύσει προσωπικό, καθώς η πίεση στο ΠΓΝΙ από πλευράς περιστατικών Covid-19 σπάνια ξεπέρασε το 50%.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΠΕΤΥΧΕ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΙ.

 1. Στη θητεία τους ολοκληρώθηκε η μετατροπή του ΠΓΝΙ σε νοσοκομείο μιας νόσου, βγάζοντας ουσιαστικά εκτός λειτουργίας τα χειρουργεία, που  μειώνονται επικίνδυνα, ενώ οι ασθενείς οδηγούνται πλέον στα ιδιωτικά κέντρα της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Ταυτόχρονα, ενσωματώθηκαν στη λειτουργία του νοσοκομείου 5 εμβολιαστικές γραμμές, αλλά και η καθημερινή ιχνηλάτηση των επισκεπτών του νοσοκομείου, ενώ η Ιατρική Σχολή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου που παρέχεται στους φοιτητές.
 2. Προστέθηκε μια επιπλέον Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων με το ίδιο προσωπικό και άνοιξε και 3η ΜΕΘ Covid-19 στον χώρο της ανάνηψης των Χειρουργείων. Δυστυχώς, η Διοίκηση δεν μπόρεσε να αντιληφθεί άλλες προφανείς λύσεις για δημιουργία θέσεων ΜΕΘ Covid-19, ούτε να καλύψει τις οργανικές θέσεις ιατρών, τουλάχιστον στα ΤΕΠ (7) και στις ΜΕΘ (9). Αρκέστηκε στις εξαντλητικές εφημερίες και μετακινήσεις γιατρών για την κάλυψη των περιστατικών Covid-19. Ταυτόχρονα, μειώθηκε ο αριθμός των Νοσηλευτών στα ΤΕΠ, καθώς πρυτάνευσαν οι λογικές της εξυπηρέτησης των ημετέρων και η κατάσταση είναι πλέον ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ.
 3. Σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση του εργασιακού περιβάλλοντος και της εργασιακής ειρήνης, πραγματικά έχουν ξεπεράσει εαυτόν. Το προσωπικό έχει να πάρει άδειες από πέρυσι και έχει εξαντληθεί από τις συνεχείς (…επιλεκτικές) μετακινήσεις και την ένταση της εργασίας, χωρίς να φροντίσει να λάβει κανένα μέτρο για αυτό. Στην περίοδο της πιο βαθιάς κρίσης η διοίκηση δίχασε το προσωπικό και περιθωριοποίησε στελέχη, για να εξυπηρετήσει τις απαιτήσεις των στελεχών της ΔΑΚΕ και τις φιλοδοξίες τους.

Έτσι λοιπόν:

 • 4. Για 2η φορά στα χρονικά του Νοσοκομείου (μετά το 2005), καρατομήθηκαν αναιτιολόγητα Υποδιευθυντές Νοσηλευτικής Υπηρεσίας (2), για να αντικατασταθούν από 2 στελέχη της ΔΑΚΕ (μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων), ενώ άλλα δύο στελέχη, επίσης της ΔΑΚΕ, τοποθετήθηκαν σε θέσεις Προϊσταμένων έναντι άλλων.
 • 5. Καταγγέλθηκε ανάρμοστη και επιθετική συμπεριφορά μέλους της ΔΑΚΕ, που τοποθέτησε ο Διοικητής σε θέση Υποδιευθυντή, κατά Προϊσταμένων στον Σύλλογο Εργαζομένων. Ο γαλάζιος Διοικητής, προστατεύοντας το σπλάχνο του, έβαλε την υπόθεση στο αρχείο με μια προσχηματική προανακριτική ΕΔΕ.
 • 6. Υπήρξε υπηρεσιακή καταγγελία από εργαζόμενο προς τον Σύλλογο για δυσμενή τροποποίηση βεβαίωσης καταλληλότητας από τον Γιατρό Εργασίας κατόπιν παρεμβάσεων  “μέλους του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων…’’. Η Διοίκηση ακόμη κωφεύει, αντί να διατάξει σχετική ΕΔΕ.
 • 7. Διατάζει ΕΔΕ και μοιράζει με ευκολία ποινές, αντί για χειροκροτήματα, στους ήρωες των ΤΕΠ και κατηγορεί με περισσή ευκολία (…και απερισκεψία) στελέχη των υπηρεσιών του για την καταστροφή παρτίδας εμβολίων, ενώ με δική της ευθύνη δεν φρόντισε να ορίσει διαδικασίες φύλαξης και ασφαλούς διαχείρισης.
 • 8. Προχώρησε σε σκανδαλώδη και ΠΑΡΑΝΟΜΗ ανάδειξη σε θέση Αναπληρωτή Δ/ντή της Ν. Υπηρεσίας στελέχους της ΔΑΚΕ, θέση που κατείχε μέχρι τώρα ο αρχαιότερος στην υπερκείμενη Μονάδα και επιλεγμένος Προϊστάμενος, πλην όμως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να επιτευχθεί η απροκάλυπτη κατάληψη όλων των θέσεων ευθύνης από τους “Αρίστους’’ της ΔΑΚΕ.

Εν μέσω, λοιπόν, της κορύφωσης του κύματος της πανδημίας, το μόνο στο οποίο αναδείχτηκε ο γαλάζιος εκλεκτός του κου Κικίλια ήταν οι κομματικές του εξυπηρετήσεις, αδιαφορώντας για την επιχειρησιακή ετοιμότητα του νοσοκομείου, το ηθικό των εργαζομένων και τη ματαίωση όσων δεν έχουν κομματική ταυτότητα. Οι χρήσιμοι της ΔΑΚΕ, με τον Πρόεδρό τους ως εκπρόσωπο της Διοίκησης, μετέτρεψαν το ΠΓΝΙ  σε νοσοκομείο μιας νόσου, καθώς αποτελούν την άτυπη μορφή εξουσίας σήμερα στο Νοσοκομείο.

Στο ίδιο όμως μονοπάτι βαδίζει και η διοίκηση και του Νοσοκομείου Χατζηκώστα, καθώς:

 • Καρατόμησε με το καλημέρα την Δ/ντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και την Τομεάρχη Εργαστηριακού Τομέα.
 • Κατάργησε την Ανάνηψη και μετακίνησε τον Δ/ντή του Αναισθησιολογικού τμήματος στο Γ.Ν. Κοζάνης λίγο πριν την σύνταξή του για κάλυψη.
 • Άνοιξε πολύ αργά και ύστερα από πιέσεις 2 ΜΕΛ 24 κλινών και 4 κλίνες ΜΕΘ Covid-19, με στελέχωση κυρίως εκ των ενόντων. Να σημειωθεί ότι η συνολική δύναμη των Παθολόγων που καλύπτουν είναι μόλις 7 γιατροί.
 • Μετακίνησε 4 Αναισθησιολόγους (2 ΠΓΝΙ & 2 ΜΕΘ Covid-19), επιβαρύνοντας την διενέργεια των χειρουργείων.
 • Υπάρχουν απλήρωτες εφημερίες, λόγω υπερβάσεων από τον Μάιο του 2020.
 • Απέλυσε επικουρική Ιατρό. Χαρακτηριστική η δήλωση της ΟΕΝΓΕ: “…Η κυβέρνηση, αντί να προσλαμβάνει, απολύει συνάδελφο επικουρικό γαστρεντερολόγο στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα Ιωαννίνων, μητέρα μονογονεϊκής οικογένειας με ανήλικο τέκνο…”

Το αφήγημα του Success Story έχει δυστυχώς καταρρεύσει και στα Ιωάννινα

“Ας το θυμούνται αυτό όσοι εργαζόμενοι κρατούν την αξιοπρέπεια τους και παλεύουν με αξίες, αλλά και όσοι πολίτες προσπαθούν να βρουν λύσεις στα προβλήματα υγείας τους στα ιδιωτικά θεραπευτήρια Θεσσαλονίκης και Αθήνας.”

ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ, ΚΙΚΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΔΑΚΕ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΕΞΟΦΛΗΣΕΙ.»


Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...