Δευτέρα , 1 Ιουλίου 2024
Αρχική / Απασχόληση / Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων αποφάσισε την πραγματοποίηση απεργίας ενάντια στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση στη Βουλή

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων αποφάσισε την πραγματοποίηση απεργίας ενάντια στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση στη Βουλή

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων σε συνεδρίαση του χθες, Πέμπτη 29/10/2020, αποφάσισε την πραγματοποίηση απεργίας ενάντια στις «ανατροπές του αιώνα» που προωθεί η κυβέρνηση με νομοσχέδιο στη Βουλή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση:

«Απαντάμε με Απεργία στις «ανατροπές του αιώνα»

ΟΧΙ στις 10 ώρες δουλειάς, τη μείωση του μισθού και του χτυπήματος στο δικαίωμα της απεργίας.

. Οργανώνουμε ενιαίο απεργιακό μέτωπο όταν η κυβέρνηση φέρει το νομοθετικό τερατούργημα στη Βουλή.

Την ώρα που με ευθύνη της Κυβέρνησης  και των επιχειρηματικών ομίλων τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή της εργατικής τάξης από την ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων ενάντια στην διασπορά του κορονοιου στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα μέσα μεταφοράς, στις δημόσιες δομές υγείας, την ίδια ώρα προωθούνται  μέτρα «εκσυγχρονισμού» της ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου.

Η κυβέρνηση προωθεί : 

  • 10 ώρες δουλειάς την ημέρα, χωρίς πρόσθετη αμοιβή με «αντάλλαγμα» αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας σε 6μηνη βάση μειώνοντας έτσι τον μέσο μισθό.  
  • Αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών, μονιμοποιώντας την εντατικοποίηση, την δουλεία μέχρι τελικής πτώσεως.
  • Προσθήκη επιχειρήσεων και εργασιών στη λίστα που ήδη επιτρέπει την εργασία την Κυριακή, υπονομεύοντας περεταίρω την Κυριακή-Αργία για να «χάσει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα».

Ταυτόχρονα οι κυβέρνηση ποινικοποιεί περεταίρω τη συνδικαλιστική δράση για να επιβάλει «σιγή νεκροταφείου» στους χώρους δουλειάς.

Σε περίπτωση απεργίας «το προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας, που πρέπει να εξακολουθεί να εργάζεται στις επιχειρήσεις που η λειτουργία τους είναι κρίσιμη για το κοινωνικό σύνολο, στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ, ορίζεται σε τουλάχιστον 40%», δηλαδή στην απεργία να δουλεύουν οι μισοί εργαζόμενοι.

Χτυπά και ουσιαστικά καταργεί τις Γενικές Συνελεύσεις ως ανώτερο όργανο των συνδικάτων, με ζωντανή συμμετοχή των εργαζομένων στην ενημέρωση, στη συζήτηση, στη αναδιαμόρφωση και τη λήψη των αποφάσεων αφού το Συνδικάτο «πρέπει να παρέχει πραγματική πρακτική δυνατότητα συμμετοχής και ψήφου εξ’ αποστάσεως, ηλεκτρονικώς, ιδίως για τη λήψη απόφασης απεργίας…».

Διευκολύνει το στήσιμο απεργοσπαστικών μηχανισμών της εργοδοσίας αφού «απαγορεύονται οι καταλήψεις χώρων και εισόδων και η άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας. Αν λάβουν χώρα, η απεργία καθίσταται παράνομη. Όσοι μετέχουν σε κατάληψη ή βιαιοπραγούν, τελούν ποινικώς κολάσιμη πράξη»!

Επιβάλει το φακέλωμα όλων των μελών και των εκλεγμένων στα συνδικάτα αφού «καθίσταται προϋπόθεση για την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος η απογραφή στο ήδη νομοθετημένο Γενικό Μητρώο», ενώ το «δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης αναγνωρίζεται μόνο στις οργανώσεις που έχουν εγγραφεί στα νομοθετημένα ψηφιακά Μητρώα».

Τώρα να σημάνει συναγερμός. Δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε.

Κάθε τίμιος εργάτης, κάθε τίμιος συνδικαλιστής να σηκώσει ανάστημα.

Ο οργανωμένος λαός μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω, να επιβάλει το δίκιο του.»

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...