Σάββατο , 26 Αυγούστου 2023
Επικαιρότητα
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Τοποθέτηση ενδεικτικών πινακίδων σε ιστορικά κτήρια, που στέγασαν στο παρελθόν ξένα προξενεία, από την Επιτροπή ΠΡΕΒΕΖΑ 1821-2021

Τοποθέτηση ενδεικτικών πινακίδων σε ιστορικά κτήρια, που στέγασαν στο παρελθόν ξένα προξενεία, από την Επιτροπή ΠΡΕΒΕΖΑ 1821-2021

Η Επιτροπή «ΠΡΕΒΕΖΑ 1821-2021 ΙΣΤΟΡΙΑ-ΜΝΗΜΗ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» τοποθέτησε ενδεικτικές πινακίδες σε ιστορικά κτήρια της πόλης, στα οποία στεγάστηκαν ξένα προξενεία την εποχή της Τουρκοκρατίας, μέχρι και την απελευθέρωση της Πρέβεζας από τους Τούρκους.

Συγκεκριμένα με την άδεια των ιδιοκτητών τοποθετήθηκαν πινακίδες:

  1. Στο κτήριο, όπου ήταν το Βρετανικό Προξενείο, επί της οδού Νίκης και Κονεμένου 1.

2. Στο κτήριο, όπου ήταν το Ιταλικό Προξενείο, επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως 100.

3. Στο κτήριο, όπου ήταν το Γαλλικό Προξενείο, επί της οδού Νίκης 14.

Οι τρεις αυτές οικοδομές βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της πόλης μας και ευτυχώς διασώθηκαν από κατεδάφιση, οπότε δεν υπέστησαν αλλοίωση της αρχικής τους μορφής.

4. Ενδεικτική πινακίδα τοποθετήθηκε και στη νέα οικοδομή, που ανεγέρθηκε πριν μερικές δεκαετίες στη θέση της οικίας Σεβαστής Κονεμένου, όπου στεγαζόταν το Ελληνικό Προξενείο (και μετέπειτα το Οικοτροφείο της Μητροπόλεως), επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως 67.

5. Επειδή στο κτήριο που στέγαζε το Ρωσικό Προξενείο (οικία Σκέφερη), στη γωνία των οδών Εθνικής Αντιστάσεως και Σαπουντζάκη, σήμερα εκτελούνται οικοδομικές εργασίες αναπαλαίωσης, η σχετική ενδεικτική πινακίδα τοποθετήθηκε επί της γειτονικής οικοδομής, ιδιοκτησίας του κ. Ηλία Μαγκλάρα.

Η ύπαρξη όλων αυτών των προξενείων (όπως και των κάστρων) είναι μία ακόμη απόδειξη για τον σημαντικό ρόλο της Πρέβεζας στην πορεία περασμένων αιώνων. Υπήρξε βασική είσοδος της Ηπείρου, σπουδαιότατο λιμάνι, σταυροδρόμι πολιτισμών, με ίχνη του κοσμοπολίτικου χαρακτήρα της να διατηρούνται μέχρι σήμερα.

Τις πινακίδες κατασκεύασε και προσέφερε ο κ. Γεώργιος Ματζαμόρτος, τον οποίο η Επιτροπή θερμότατα ευχαριστεί.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες, επίσης, προς τους συμπολίτες, που επέτρεψαν την τοποθέτηση των πινακίδων στις ιδιοκτησίες τους -και δη:

1. Την οικογένεια Ανατολιωτάκη

2. Τους κυρίους Στέφανο και Σωτήρη Μανόπουλο

3. Την οικογένεια Χαρμπούρου

4. Τον κ. Ηλία Μαγκλάρα

5. Τα καταστήματα του κυρίου Παναγιώτη Σορόκα και Γεωργίου Γκέλου

Δείτε Επίσης

Δ.Παπαγεωργίου-Δεν πρόκειται να παρέμβω στις διαδικασίες καμιάς παράταξης.

  Από:Γιώργος  Γκόντζος([email protected])—- Συνέντευξη στην οποία κατέθεσε  τις απόψεις  του για επίκαιρα ζητήματα του δήμου, ...