Πέμπτη , 24 Αυγούστου 2023
Επικαιρότητα
Αρχική / Εκπαίδευση / Βραβείο καλύτερης σχολικής εφημερίδας, για το ΣΤ1 του 2ου Δημοτικού Ελεούσας, με θέμα τον ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ-Μιλούν ο διευθυντής , ο υπεύθυνος δάσκαλος και οι μαθητές -τριες.

Βραβείο καλύτερης σχολικής εφημερίδας, για το ΣΤ1 του 2ου Δημοτικού Ελεούσας, με θέμα τον ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ-Μιλούν ο διευθυντής , ο υπεύθυνος δάσκαλος και οι μαθητές -τριες.

 

Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])— Η επιλογή  του  θέματος εξαιρετική.Η συλλογική  προσπάθεια υποδειγματική.Και  η “ανταμοιβή” που έλαβαν τους γέμισε   δικαιολογημένη χαρά.

Το τμήμα ΣΤ1, του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ελεούσας Ιωαννίνων, απέσπασε  ένα από τα δύο βραβεία καλύτερης σχολικής εφημερίδας στον   7o Διεθνή μαθητικό  διαγωνισμό,με θέμα ολόκληρης της έκδοσης το ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ.

Οι δέκα (δέκα)μαθητές  και μαθήτριες του τμήματος ,μαζί με τον δάσκαλό τους  Βασίλειο Παύλου , στην εκπομπή “ό,τι πεις εσύ” (Γιώργος Γκόντζος) ,δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων,μίλησαν για αυτή την έκδοση ,για  τις  εμπειρίες από  την προσπάθεια  τους  ,και για στοιχεία που αφορούν τον Ποντιακό Ελληνισμό , που συγκέντρωσαν και  μέρος  των οποίων περιέχονται στην εφημερίδα τους σε 12 σελίδες. Ο δάσκαλος   και υπεύθυνος της πρωτοβουλίας ,Βασίλειος Παύλου έκανε  μια γενική αναφορά  στην αξία  της ιστορικής μνήμης, στην παιδαγωγική υποχρέωση να  μάθουν οι  μαθητές και οι μαθήτριες πτυχές  της ιστορίας που αφορούν  τις διώξεις και την ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ του Ποντιακού Ελληνισμού  ανέδειξε την  σημασία της έρευνας  και εξήρε  την όρεξη των μαθητών και  το ενδιαφέρον τους  ,βήμα -βήμα ,και  την συνεργασία  τους για την ολοκλήρωση του εκδοτικού εγχειρήματος  .

Στο ηχητικό ΕΔΩ  περιέχονται  η παρέμβαση  που έκανε προχτές  στην εκπομπή ο διευθυντής  του σχολείου Κώστας   Παπαγιάννης  ,ο οποίος στήριξε όλη την προσπάθεια, και οι απόψεις  που κατέθεσαν σήμερα ο δάσκαλος  και οι μαθητές  και μαθήτριες του τμήματος ΣΤ1  του δημοτικού σχολείου Ελεούσας.

Στην εφημερίδα  οι νεαροί συντελεστές της  έκδοσης αναφέρονται  μεταξύ άλλων:Στον Πόντιο αστροναύτη Θεόδωρο  Γιουρτσίχιν , στις  αντρικές και γυναικείες Ποντιακές Φορεσιές,, στην Ποντιακή Διάλεκτο, , στην Ποντιακή κουζίνα, σε  διάφορες Ποντιακές  εκδηλώσεις  στην Παναγία Σουμελά,σε Ποντιακά ήθη και έθιμα, στον αθλητισμό  στον Πόντο και σε  ιστορικά στοιχεία  από την ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ.Στην τελευταία  σελίδα  υπάρχουν φωτογραφίες  από τις εργασίες τους  για την έκδοση της εφημερίδας.

Μαζί με την εφημερίδα το ΣΤ1  τμήμα  διακινεί και ένα DVD  με θεατρικές παραστάσεις,τραγούδια και καλλιτεχνικές δημιουργίες που αφορούν τον ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ.

Μετά  την  εκπομπή ο Περιφερειάρχης  στο γραφείο  του δέχτηκε  τον εκπαιδευτικό και τους μαθητές  τους συνεχάρη και τους πρόσφερε δώρα γι΄αυτούς και για  το σχολείο  τους.

Ο   διαγωνισμός με τίτλο ” Ποντιακός Ελληνισμός , μνήμες και όνειρα ,παρελθόν παρόν και μέλλον”   στην κατηγορία  “σχεδίασης  και δημιουργίας  σχολικής εφημερίδας”  τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού  και συνδιοργανώθηκε από την   Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υ.ΠΑΙ.Θ., με την υποστήριξη της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του  Α.Π.Θ. και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών.  

 

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 184 σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από όλο τον κόσμο, Ελλάδα και Κύπρο , 850 εκπαιδευτικοί και πάνω από  11.000  μαθητές, που παρουσίασαν 1.200 μαθητικές δημιουργίες.

Η αξιολόγηση των έργων έγινε από ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων και ειδικών, όπως η κ. Σοφία Παπαδημητρίου, Προϊσταμένη Τμήματος Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων Υ.ΠΑΙ.Θ. , η κ.  Άλκηστις Πουλοπούλου, Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων Υ.ΠΑΙ.Θ. κ.ά. Η βράβευση των μαθητών θα γίνει σε ειδική εκδήλωση που οργανώνεται κάθε χρόνο.

 Το Δημοτικό Σχολείο Ελεούσας ευχαριστεί το τυπογραφείο ΑΦΟΙ ΚΑΜΗΝΑ, για την προσφορά της εκτύπωσης, της εφημερίδας των μαθητών. 

Δείτε Επίσης

Ο τερματοφύλακας Γ.Αλευράς ,θυμάται εικόνες από το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στα Γιάννενα και άλλες ιστορίες….

  Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])— “Εγώ  ξεκίνησα να πηγαίνω γήπεδο  το 1953….Ήμουν 7 χρόνων και μια μέρα ...