Κυριακή , 9 Ιουνίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Ξεκινάει ο θερινός κινηματογράφος στον Πολιτιστικό χώρο “Δημ. Χατζής” με την “Ρόζα της Σμύρνης”

Ξεκινάει ο θερινός κινηματογράφος στον Πολιτιστικό χώρο “Δημ. Χατζής” με την “Ρόζα της Σμύρνης”

Το Θερινό Σινεμά επιστρέφει τη Δευτέρα 15 Ιουνίου και ώρα 21:30 στην αυλή του Πολιτιστικού Πολυχώρου “Δημήτρης Χατζής” και ξεκινά με μία από τις πιο επιτυχημένες ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου των τελευταίων ετών, την “Ρόζα της Σμύρνης” του Γιώργου Κορδέλλα.

Βασισμένο στο βιβλίο του Γιάννη Γιαννέλη-Θεοδωσιάση “Ισμαήλ και Ρόζα” και έπειτα από την τεράστια εγχώρια επιτυχία της “Πολίτικης Κουζίνας” του Τάσου Μπουλμέτη, ο Γιώργος Κορδελλάς επιχειρεί να επαναφέρει μια συνταγή, η οποία ομολογουμένως μοιάζει συναρπαστική πριν ακόμη   πέσουν οι πρώτοι τίτλοι του έργου.

Σμύρνη 1922: Η νεαρή Ρόζα, γόνος πλούσιας οικογένειας, ετοιμάζεται να παντρευτεί. Αθήνα 1987: η Ρόζα ζει με την εγγονή της Μαριάννα και κουβαλάει ένα επτασφράγιστο μυστικό που δε θέλει να μοιραστεί με κανέναν. Όμως το συλλεκτικό πάθος του Δημήτρη, ενός αρχιτέκτονα, τον οδηγεί στα παράλια της Μικράς Ασίας και πιο συγκεκριμένα στα χνάρια της αινιγματικής Ρόζας. Μια παλιά φωτογραφία και ένα νυφικό είναι αρκετά για να ανασυρθεί μια παλιά ερωτική ιστορία και να γεννηθεί μια καινούρια. H μυρωδιά των παλαιοπωλείων, η πρόκληση του μυστηρίου, η γοητεία του ταξιδιού και η δύναμη του έρωτα συνθέτουν την ατμόσφαιρα και τη διαδρομή που ακoλουθούν οι ήρωες στις δυο μεριές του Αιγαίου, συνειδητοποιώντας πως οι μικρές ιστορίες των ανθρώπων είναι αυτές που σφραγίζουν τη μεγάλη Ιστορία.

Το δράμα της Μικρασιατικής Καταστροφής, το κουβάρι της προσωπικής ιστορίας εμποτισμένο με το σχεδόν μυστικιστικό ανατολίτικο ελληνικό παρελθόν είναι στοιχεία που ο σκηνοθέτης πλάθει με άνεση σε ένα εγχώριο δράμα για το ευρύ κοινό συνεπικουρούμενος από ένα εκλεκτό επιτελείο Ελλήνων ηθοποιών (Πρωτοψάλτη, Νούσιας, Δημητροπούλου, Σκαφίδα) ενώ ιδιαίτερη μνεία αξίζει τόσο στην φωτογραφία του Κωστή Γκίκα όσο και στην μουσική επένδυση του Δημήτρη Παπαδημητρίου και στα τραγούδια που ερμηνεύουν η Χάρις Αλεξίου, ο Μανώλης Μητσιάς και η Αρετή Κετιμέ.

Είσοδος ελεύθερη

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...