Σάββατο , 18 Ιουνίου 2022
Επικαιρότητα
Αρχική / Πολιτισμός / Η “Μουσική Κερασιά” συναντά τον μουσικό και συνθέτη Αλέξανδρο Ριζόπουλο με αφορμή το νέο εργαστήριο Ρυθμικής και Κρουστών στα Ιωάννινα.

Η “Μουσική Κερασιά” συναντά τον μουσικό και συνθέτη Αλέξανδρο Ριζόπουλο με αφορμή το νέο εργαστήριο Ρυθμικής και Κρουστών στα Ιωάννινα.

Από: Εβίτα Θεοχάρη

Αύριο Κυριακή (13.00 – 14:00) στην εκπομπή “Μουσική Κερασιά” θα ακούσουμε το 2ο μέρος της συνέντευξης με καλεσμένο τον κρουστό και συνθέτη Αλέξανδρο Ριζόπουλο. Η συνομιλία μας περιλαμβάνει ποικίλα θέματα σχετικά με την ενασχόλησή του με τη σύνθεση, τη μουσική παρουσία του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και αλλού, εντός και εκτός Ελλάδος, τη σχέση του με την οργανοποιία, τον νέο δίσκο ακτίνας “Γιασεμί” και το επερχόμενο εργαστήριο ρυθμικής και κρουστών στα Ιωάννινα.

Με αφετηρία την Ήπειρο και κουβαλώντας ένα πλούσιο βιωματικό πολιτισμικό φορτίο γύρω από τις τοπικές μουσικές κουλτούρες, ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία στον χώρο της μουσικής.

Σπούδαζε “Ποιητική”, δηλαδή σύνθεση στην Ελληνική παραδοσιακή μουσική, στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Η σύνθεση υπάρχει πάντα στην παράδοση…”, (Αλέξανδρος Ριζόπουλος)

Συνεργάζεται ως μουσικός και συνθέτης με σπουδαίους καλλιτέχνες της παραδοσιακής μουσικής και άλλων ειδών μουσικής, συμμετέχοντας σε συναυλίες, παραστάσεις, πανηγύρια και γλέντια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Παράλληλα, καλύπτει με τη μουσική του πολλές ηχογραφήσεις μουσικών κομματιών.

“(Τα πανηγύρια) είναι μια αυτοσχέδια δημοκρατία…”, (Αλέξανδρος Ριζόπουλος)

Η πρώτη του ολοκληρωμένη μουσική παράσταση έχει τίτλο “Αουρέκιος ο Ταχυδρόμος“, όπου βρέθηκαν 30 καλλιτέχνες επί σκηνής στο Βαφοπούλειο Ίδρυμα στη Θεσσαλονίκη. Συμπράττει ενεργά με δύο μουσικά σχήματα, “Αλέντι” και “People of the Wind“. Δικές του συνθέσεις αποτελούν τα τραγούδια “Η Μαστίχα και ο Γλυκάνισος” και “Saggario“. Σύντομα κυκλοφορεί ο νέος δίσκος του συγκροτήματος “Αλέντι”, “Γιασεμί“, όπου περιλαμβάνονται και συνθέσεις δικές του.

Επίσης, ασχολείται με τη διδασκαλία ρυθμικής και κρουστών. Είναι ο εμπνευστής και δημιουργός του εργαστηρίου ρυθμικής και κρουστών, το οποίο έχει παρουσιάσει σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Επιστρέφει στα Ιωάννινα, για να προσφέρει μαθήματα ρυθμικής προς όλους τους μουσικούς και κρουστών αναφορικά με τις τοπικές μουσικές παραδόσεις της Ελλάδας και τις συγγενικές με αυτές. Στις 24 Ιουνίου (Τετάρτη) 2020 και ώρα 18.00 – 22.00 θα γίνει η πρώτη συνάντηση στον χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου “Ρεμπετόφιλοι Ιωαννίνων”. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του μουσικού.

Σας περιμένω,

στο χοροστάσι της καρδιάς μας…

να γνωρίσουμε τον καλεσμένο μας με λόγο και μουσική!

Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων

98, 7 Fm & dimotikoradiofono.gr

Μουσική Κερασιά, με την Εβίτα Θεοχάρη 

Εβίτα Θεοχάρη, επιμέλεια & παρουσίαση

Δείτε Επίσης

Συζήτηση για την παρουσίαση του βιβλίου “Ωδίνες Ωδές” της Λαμπρινής Π. Θεοχάρη στον Πολιτιστικό Πολυχώρο “Δ. Χατζής”_Στη “Μουσική Κερασιά”

Από: ΕΒΙΤΑ ΘΕΟΧΑΡΗ/ EVITA THEOCHARI Η εκπομπή “Μουσική Κερασιά” είναι σήμερα, 1/10/2021 και ώρα 16.00 – 17.00, ...