Παρασκευή , 10 Νοεμβρίου 2023
Επικαιρότητα
Αρχική / ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ / Υπέρ της μετατροπής του Κάστρου σε «Ανοιχτό Πάρκο Πολιτισμού» η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων

Υπέρ της μετατροπής του Κάστρου σε «Ανοιχτό Πάρκο Πολιτισμού» η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων

Η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων χαιρετίζει τη μετατροπή του Κάστρου σε «Ανοιχτό Πάρκο Πολιτισμού» στην ακόλουθη ανακοίνωσή της:

«Η μετατροπή του Κάστρου σε «Ανοιχτό Πάρκο Πολιτισμού», μέσω των δύο παρεμβάσεων του Δήμου Ιωαννιτών, που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος» της Περιφέρειας Ηπείρου και υπό την έγκριση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, θα προσδώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα στο Κάστρο της Πόλης μας. Ως Ένωση Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων, χαιρετίζουμε τέτοιες σημαντικές παρεμβάσεις στο ιστορικό κέντρο που αναβαθμίζουν και προσδίδουν προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν της πόλης μας, ολοκληρώνοντας με αυτό τον τρόπο τις ανασκαφικές και αναστηλωτικές εργασίες που έχουν προηγηθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και οι οποίες μαζί με αυτές τις παρεμβάσεις θα προσδώσουν μια διαφορετική αίγλη στα Οθωμανικά λουτρά, στο Βυζαντινό Μουσείο και στο μοναδικό Μουσείο Αργυροτεχνίας, αλλά και γενικότερα στην ακρόπολη του Κάστρου.

Θεωρούμε ότι έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες να διεκδικήσουμε ως πόλη την ένταξη του Κάστρου των Ιωαννίνων και της Νήσου της λίμνης μας στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Η ολοκλήρωση του Δυτικού Άξονα των Βαλκανίων και η ύπαρξη της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής – Ιονίου δίνουν την δυνατότητα της ανάπτυξης ενός δικτύου ιστορικών πόλεων οι οποίες είναι ενταγμένες ή θα ενταχθούν στον κατάλογο της Unesco ως μνημεία Παγκόσμιας  Πολιτιστικής και Ιστορικής Κληρονομίας και θα πλαισιώνονται και με τα υπόλοιπα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που βρίσκονται στα Δυτικά Βαλκάνια. Μπορεί και πρέπει η πόλη των Ιωαννίνων να ενταχθεί σε αυτό τον κατάλογο, πλαισιώνοντας το ιστορικό κέντρο του Αργυροκάστρου, την οχυρωμένη πόλη του Κότορ, την παλιά πόλη του Ντουμπρόβνικ, το ιστορικό λιμάνι του Τρογκίρ και το ιστορικό Σπλιτ με το παλάτι του Διοκλητιανού.

Η ολοκλήρωση του Δυτικού Άξονα των Βαλκανίων την επόμενη επταετία θα δημιουργήσει ένα μεγάλο ρεύμα τουριστών-επισκεπτών που θα έρχονται στην χώρα μας από την Κεντρική και την Βόρεια Ευρώπη με το αυτοκίνητό τους. Είναι γνωστό ότι το 20% των Ευρωπαίων τουριστών ταξιδεύει οδικώς και αρέσκεται σε μη οργανωμένα ταξίδια.

Οι επισκέπτες μπαίνοντας από τον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς στην Ελλάδα θα εισέρχονται στο κλειστό οδικό δίκτυο της Ιόνιας οδού. Για να εξέλθουν από αυτόν τον αυτοκινητόδρομο, είτε κατά την είσοδό τους στην χώρα μας, είτε κατά την επιστροφή τους στην πατρίδα τους και να επισκεφθούν τα Ιωάννινα και τις γύρω περιοχές, θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα πολύ ισχυρό BRANDING, με διεθνή εμβέλεια που θα διασφαλίζει μια αξέχαστη ταξιδιωτική εμπειρία.

Επίσης θα θέλαμε να εκφράσουμε την ικανοποίηση μας για το ότι το χρόνιο αίτημα μας της σύστασης Οργανισμού Προώθησης και Προβολής του προορισμού φαίνεται να βρίσκει την λύση του μετά την παρουσίαση του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Τουρισμού ενώπιων του Υπουργικού Συμβουλίου. Με την σύσταση “Οργανισμών Διαχείρισης και Ανάπτυξης Τουρισμού” (DMMO), θα είναι εφικτή η δημιουργία πλαισίου συνεργασίας και η χορήγηση των κατάλληλων κινήτρων, σε γεωγραφικό ή θεματικό επίπεδο, μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Αμέσως μόλις κατατεθεί το νομοσχέδιο και με την ψήφιση του γίνει Νόμος του Κράτους, μαθαίνοντας και τις ακριβείς λεπτομέρειες για την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, θα επανέλθουμε επισήμως προς όλους τους αρμόδιους Φορείς για την σύσταση ενός τέτοιου οργανισμού στην Π.Ε. Ιωαννίνων, καθώς θεωρούμε ότι μόνο με την συνένωση δυνάμεων και με επαγγελματισμό μπορούμε να αναδείξουμε τον προορισμό και γιατί όχι να καταφέρουμε να συμπεριληφθεί η περιοχή μας κάποια στιγμή και στον επικείμενο “Οργανισμό Τουριστικών Προορισμών Παγκόσμιας Εμβέλειας”.»

Δείτε Επίσης

Έναρξη λειτουργίας κέντρου πληροφόρησης στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Από τη Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021, ξεκίνησε τη λειτουργία του το κέντρο πληροφόρησης «ADRION 5 ...