Κυριακή , 17 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / “Κοινό των Ηπειρωτών” : Εκδήλωση για τα απορρίμματα

“Κοινό των Ηπειρωτών” : Εκδήλωση για τα απορρίμματα

Σε ανακοίνωση της παράταξης “Κοινό των Ηπειρωτών” αναφέρονται τα εξής:

“Η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» ανοίγει τον διάλογο για την διαχείριση των απορριμμάτων με την ημερίδα που διοργανώνει το Σάββατο, στις 10:30 το πρωί, στον πολυχώρο «Δ. Χατζής» (παλιά Σφαγεία) του με θέμα: «Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Διαχείριση των Απορριμμάτων– η εξέλιξη του ζητήματος στην Ήπειρο».

Ο επικεφαλής της παράταξης και υποψήφιος Περιφερειάρχης Γιώργος Ζάψας αναφέρθηκε στον λόγο που οδήγησε στην διοργάνωση της ημερίδας, και δεν είναι άλλος από την έγκυρη και συνολική ενημέρωση πολιτών αλλά και αιρετών όλων των βαθμίδων.

«Ο λόγος που μας έσπρωξε στη διοργάνωση της ημερίδας είναι η επιτακτική αναγκαιότητα, να εστιάσουμε πάνω στα προβλήματα πού έχουν δημιουργηθεί απ τον υφιστάμενο τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων και την εξέλιξη πού επιβάλει, η νομοθεσία, η οικονομία και η σύγχρονη πρακτική. Ποια είναι η κατάσταση σήμερα και πως προβλέπεται να αναπτυχθεί; Στους Δήμους της Ηπείρου, σήμερα η αποκομιδή των σκουπιδιών γίνεται, όπως γινόταν εδώ και δεκαετίες. Η μόνη εξέλιξη, είναι η τοποθέτηση γαλάζιων κάδων ανακύκλωσης. Τα απορρίμματα με απορριμματοφόρα, μεταφέρονται στους ΧΥΤΑ, όπου και ενταφιάζονται», σημείωσε και αναφέρθηκε στις ενέργειες που προβλέπονται από τη νομοθεσία., αλλά και σε αυτά που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

«Ολοκληρώθηκε η ΜΕΑ και είναι σε κατάσταση δοκιμαστικής λειτουργίας.

Έγινε η Προμήθεια των μεταφορικών μέσων, οι ΣΜΑ είναι υπό κατασκευή, η μετατροπή των ΧΥΤΑ, δεν έγινε. Σήμερα στη ΜΕΑ, μεταφέρονται ασυμπίεστα απορρίμματα, μόνο απ το νομό Ιωαννίνων, κυρίως απ τη πόλη των Ιωαννίνων και ορισμένα συμπιεσμένα, όχι όλες οι ποσότητες, απ την Πρέβεζα.

Επομένως θα πρέπει να ολοκληρωθούν και να τεθούν σε λειτουργία, οι ΣΜΑ και να μετατραπούν σε ΧΥΤΥ οι ΧΥΤΑ.

Η διαχείριση των απορριμμάτων, είναι καθαρά, ΔΙΚΑΙΩΜΑ και ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Φορέων της (ΦΟΔΣΑ).

Σήμερα, εντελώς στρεβλά, λόγω αδυναμίας και δυσκολιών της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης να ανταποκριθεί στο έργο της, εκτός της συλλογής, όλο το έργο, ΣΜΑ, ΜΕΑ κλπ, προγραμματίσθηκε, μελετήθηκε και εκτελέσθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Εμείς ξεκινάμε με αυτή την ημερίδα τον διάλογο που απουσίασε, εστιάζουμε στα προβλήματα και δεσμευόμαστε με την εκλογή μας στη Περιφέρεια Ηπείρου, να κάνουμε όλες τις ενέργειες πού απαιτούνται για τη μεταφορά της διαχείρισης στο φυσικό και νόμιμο χρήστη, τον ΦΟΔΣΑ.

  • Θα βοηθήσουμε και θα ενισχύσουμε τους Δήμους, για την άμεση συγκρότηση του ενιαίου ΦΟΔΣΑ στην Ήπειρο με μέλη όλους τους ΟΤΑ.
  • Θα προχωρήσουμε σε μεταβίβαση της αρμοδιότητας λειτουργίας – ελέγχου της ΜΕΑ στον κύριο του έργου, τον ενιαίο ΦΟΔΣΑ, άμεσα μετά τη δοκιμαστική λειτουργία του.
  • Θα επιταχύνουμε τα έργα των ΣΜΑ και την παράδοσή τους, στον ενιαίο ΦΟΔΣΑ εκτός αν αποφασίσει αλλιώς το ΔΣ του ενιαίου ΦΟΔΣΑ, οπότε μπορεί να πάνε κάποιοι ΣΜΑ σε ΟΤΑ αν εξυπηρετούν μόνο έναν ΟΤΑ.
  • Εφαρμογή τιμολογιακής πολιτικής από τον ΦΟΔΣΑ με βάση ΚΥΑ που θεσμοθετεί τον Κανονισμό τιμολόγησης Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.
  • Θα ενισχύσουμε την ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας για όσους ΟΤΑ διαθέτουν σε ΧΥΤΑ ανεπεξέργαστα.
  • Θα φροντίσουμε για την επιτάχυνση των μέτρων χρηματοδότησης του καφέ κάδου (compost) από το ΠΕΠ και εφαρμογή εκτροπής οργανικών, από όλους τους ΟΤΑ.
  • Θα ενισχύσουμε και θα βοηθήσουμε τα Τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων ανά ΟΤΑ και την ανακύκλωση, πράσινα σημεία κλπ.
  • Η Διαχείριση των Απορριμμάτων για μας είναι προτεραιότητα. Θα συμπαραταχθούμε με την πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να μπορέσει να αναλάβει τις υποχρεώσεις πού της αναλογούν.
  • Εμείς θα της εξασφαλίσουμε τα χρηματοδοτικά μέσα πού απαιτούνται για να το μπορέσει να το υλοποιήσει και να έχουμε μια ομαλή μετάβαση στο νέο σύστημα διαχείρισης, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και την βέλτιστη οικονομία προς όφελος των πολιτών», σημείωσε ο κ. Ζάψας.

Την ευθύνη της διοργάνωσης έχουν οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι Δημήτρης Γιωτάκης και Άρης Σπέγγος.

Αναφερόμενος στο θέμα ο κ. Γιωτάκης αναφέρθηκε στους στόχους της εκδήλωσης αλλά και στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η ΚΥΑ με ισχύ από 1/1/2020, για την τιμολογιακή πολιτική. «Στόχος μας είναι όχι να οργανώσουμε εμείς ως νέα περιφερειακή αρχή την διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά να βοηθήσουμε ώστε οι ίδιοι οι δήμοι, που είναι κατεξοχήν αρμόδιοι, να την οργανώσουν».

Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι οι κ.κ. Βαγγέλης Καπετάνιος, Ανδρέας Ανδρεαδάκης και ο Δημήτρης Πολιτόπουλος.”

 

Δείτε Επίσης

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: “ΣΤΗΣ ΤΖΑΜΑΛΑΣ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΡΙΞΕ ΚΑΘΕ «ΜΑΣΚΑΡΑ»”

Στη φωτιά της Τζαμάλας με μουσική, χορό και μπόλικο τσίπουρο, κρασί και φασολάδα οι εργαζόμενοι ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments