Παρασκευή , 12 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / “Γιάννενα Νέα Εποχή”: Νέα Εποχή για την ΔΕΥΑΙ- Η πρόταση εξυγίανσης

“Γιάννενα Νέα Εποχή”: Νέα Εποχή για την ΔΕΥΑΙ- Η πρόταση εξυγίανσης

Σε ανακοίνωση της παράταξης “Γιάννενα Νέα Εποχή” αναφέρονται τα εξής:

“Την πρόταση της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» για την ΔΕΥΑΙ παρουσίασε ο υποψήφιος δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ. Σκοπός της πρότασης είναι είναι η εξυγίανση της επιχείρησης, ο εκσυγχρονισμός της, η ανάκτηση του κύρους της και η αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες- καταναλωτές.

Η πρόταση είναι διαρθρωμένη σε έξι άξονες και απαντά αποτελεσματικά στον εκσυγχρονισμό της επιχείρησης, στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, στην υλοποίηση των απαραίτητων έργων και στην λειτουργία με πλήρη διαφάνεια.

«Η ΔΕΥΑΙ είναι κοινωφελής επιχείρηση, μη κερδοσκοπική, δημοσίου συμφέροντος  και τέτοια θα παραμείνει», υπογράμμισε ο κ. Ελισάφ και στη συνέχεια ανέλυσε τα βασικά σημεία της πρότασης

Α) ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ

  • Μείζον πρόβλημα της επιχείρησης είναι η σχέση της με τον Σύνδεσμο Ύδρευσης Δήμων Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων (ΣΥΔΛΙ) με τεράστια χρέη που υπερβαίνουν τα 5 εκατομμύρια Ευρώ.

Είναι ως εκ τούτου επιτακτική η άμεση λύση αυτής της εκκρεμότητας με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο ή τρόπο.

Δέσμευση της παράταξης είναι να ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία σε συνεργασία και με τους άλλους Δήμους μέλη του Συνδέσμου

  • Άμεσα και προοδευτικά θα προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός του συστήματος καταμέτρησης με εγκατάσταση σύγχρονων τηλεμετρούμενων υδρομέτρων.
  • Παράλληλα θα γίνει εκσυγχρονισμός και τηλεέλεγχος των δεξαμενών και των αντλιοστασίων.
  • Είναι επιτακτική η ανάγκη του συστηματικού ελέγχου των διαρροών ώστε να περιοριστεί η απώλεια νερού και να μειωθεί το κόστος του καταναλωτή. Απαιτείται επικαιροποίηση των μελετών για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο δίκτυο.

Β) ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ

  • Απαιτείται έλεγχος των εισροών στο δίκτυο αποχέτευσης,  εκσυγχρονισμός  όλων των αντλιοστασίων, μελέτη συντήρησης και λειτουργίας των αντλιοστασίων και έλεγχος των συνδέσεων ακαθάρτων.
  • Η άμεση εγκατάσταση προγράμματος περιοδικού και έκτακτου καθαρισμού των φρεατίων και δικτύων  των ομβρίων είναι επιτακτική.

Γ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

  • Ο διαγωνισμός του έργου επέκτασης των εγκαταστάσεων καθαρισμού αποβλήτων καρκινοβατεί με κίνδυνο και δεύτερης απένταξης. Η παράταξη σκοπεύει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας συμβασιοποίησης και υλοποίησης του έργου παράλληλα με την επισκευή και συντήρηση των υπαρχόντων εγκαταστάσεων. Ιδιαίτερη σημασία έχει η ενοποίηση του συστήματος τηλεελέγχου και τηλεχειρισμού με το αντίστοιχο της αποχέτευσης.
  • Ιδιαίτερη πρόνοια θα ληφθεί για την εξεύρεση οικονομικής και βιώσιμης λύσης διάθεσης της ιλύος του Βιολογικού Καθαρισμού.

Δ) ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

  • Εκδημοκρατισμός και ποιοτική αναβάθμιση της λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου.
  • Θεσμοθέτηση απολογισμού πεπραγμένων και προγραμματισμός σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κάθε Ιούνιο, αμέσως μετά την έγκριση του ετήσιου ισολογισμού της επιχείρησης.
  • Αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και του προσωπικού, θέσπιση κινήτρων για την απόκτηση νέων δεξιοτήτων, πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού.

Σκοπός είναι να αποκατασταθεί η σχέση των εργαζομένων με την διοίκηση κυρίως όμως η σχέση των εργαζομένων με τους πολίτες.

Ε) ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

  • Όσον αφορά το κτιριακό πρόβλημα που ταλανίζει τη ΔΕΥΑΙ θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την ολοκλήρωση της διαδικασίας μόνιμων ιδιόκτητων γραφείων.

ΣΤ) ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

  • Για τη βελτίωση των οικονομικών της επιχείρησης σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες προτάσεις που θα αποφέρουν οικονομικό όφελος θα ληφθούν άμεσα μέτρα για:

α) Εξορθολογισμό και διαφάνεια σε όλες τις δαπάνες της επιχείρησης

β) Αναλογιστική μελέτη για την άρση των σημερινών ανισοτήτων στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΙ με πραγματική μείωση και ιδιαίτερη αντιμετώπιση των ευπαθών ομάδων

γ) Έλεγχο της αξιοπιστίας του μηχανογραφικού συστήματος

δ) Περιορισμό των ελαστικών και μη αναγκαίων δαπανών

ε) Ενεργειακή εκμετάλλευση του δικτύου και των εγκαταστάσεων

Όπως τόνισε ο κ. Ελισάφ οι λόγοι για τους οποίους κατατέθηκε η πρόταση είναι για να απαντήσει στα υπαρκτά και σοβαρά προβλήματα. Η ΔΕΥΑΙ κουβαλάει αφενός παθογένειες από το παρελθόν αλλά σήμερα τείνει να μετατραπεί σε μια νέα ΑΔΕΙ.

Επιγραμματικά σημείωσε τα ακόλουθα:

Μεγάλα έργα που δεν υλοποιήθηκαν κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο παρότι είχαν διασφαλισμένους πόρους. Σήμερα βρίσκονται αντιμέτωπα με νέες καθυστερήσεις και με κίνδυνο να χαθούν κονδύλια. Το χειρότερο όμως είναι πως αν δεν υλοποιηθεί το έργο επέκτασης και εκσυγχρονισμού του βιολογικού θα εξαντληθούν πολύ σύντομα οι αντοχές των υπαρχουσών εγκαταστάσεων.

Προβληματική λειτουργία του βιολογικού κατά διαστήματα, όπως προκύπτει από τον έλεγχο που έκαναν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος.

Φάμπρικα απευθείας αναθέσεων για αποκατάσταση βλαβών. Μία ματιά στη Διαύγεια δείχνει ένα τεράστιο αριθμό βλαβών που είναι να αναρωτιέται κανείς αν και που λειτουργεί τελικά το δίκτυο.

Υπέρογκα έξοδα νομικών υπηρεσιών. Το κόστος σε σύγκριση με το 2014 έχει τετραπλασιαστεί. Το 2014 ήταν μικρότερο των δέκα χιλιάδων και σήμερα πλησιάζει τις πενήντα.

Εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων.

Η αντιμισθία του αντιπροέδρου που διπλασιάστηκε εντελώς αναιτιολόγητα.

«Τέλος ρωτούμε σήμερα δημόσια: Έχουν εγκριθεί οι οικονομικές καταστάσεις της επιχείρησης κατά τα έτη 2016 και 2017, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Ναι ή όχι κι αν όχι γιατί» σημείωσε ο κ. Ελισάφ.

Η δημόσια λογοδοσία δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια των διοικούντων, αλλά περιλαμβάνεται στις υποχρεώσεις τους έναντι των πολιτών.”

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments