Πέμπτη , 7 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / “Προχωράμε μπροστά” τονίζει η “Συμμαχία Ηπειρωτών”

“Προχωράμε μπροστά” τονίζει η “Συμμαχία Ηπειρωτών”

–Από: Χάρης Δάφλος–  “Σε μια κρίσιμη συγκυρία για το παρόν και το μέλλον της Ηπείρου και με πολύ έντονες τις πολιτικές ζυμώσεις κ’ διεργασίες στο πεδίο της αυτοδιοίκησης η περιφερειακή μας παράταξή δηλώνει παρούσα”, τονίζεται σε ανακοίνωση της περιφερειακής παράταξης “Συμμαχία Ηπειρωτών”. Στην ανακοίνωση αναφέρονται και τα ακόλουθα:

“Στην προγραμματισμένη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 27/08 και σε συνέχεια εκείνης της 2ας Ιουλίου, αλλά και του απολογισμού που ακολούθησε στις 18 Ιουλίου, μέλη και φίλοι της Συμμαχίας Ηπειρωτών μαζί με τους εκλεγμένους περιφερειακούς Συμβούλους συζήτησαν επί ώρα και ανέπτυξαν τον προβληματισμό τους για το «τι μέλει γενέσθαι» και για τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα πρέπει να κινηθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Έγινε εσωτερικός απολογισμός και αναδρομή στις συνθήκες δημιουργίας της Συμμαχίας Ηπειρωτών το 2014, ως μια συνάντηση των δυο τότε περιφερειακών παρατάξεων που είχαν πολιτική αναφορά στο ΠΑΣΟΚ και στη ΔΗΜΑΡ και από ένα στελεχιακό δυναμικό που σήμερα υπερβαίνει εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις. Η συγκρότησή της υπήρξε το αποτέλεσμα συζητήσεων για τις αναγκαίες συνεργασίες και προγραμματικές συγκλίσεις στην αυτοδιοίκηση για την διεκδίκηση της περιφέρειας. Η παράταξη έδωσε με αξιοπρέπεια την μάχη των εκείνων των εκλογών και κατέγραψε ένα αξιόλογο ποσοστό (10,60 %), συγκριτικά μεγαλύτερο από την απήχηση των πολιτικών κομμάτων που τη στήριξαν. Εδώ και τέσσερα χρόνια δίνει μάχες στο Περιφερειακού Συμβούλιο. «Δεν άφησε τίποτα να ..πέσει κάτω», κατά το κοινώς λεγόμενο και με την έντονη αυτοδιοικητική παρουσία των στελεχών της, που αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της δυναμικής στάσης και της  πολιτικής επάρκειας τους, έκανε αισθητή την παρουσία της. Ένα θετικό πολιτικό αποτύπωμα που μέσα από την δημόσια παρουσία των περιφερειακών Συμβούλων πέρασε και σε ένα ευρύ φάσμα της Ηπειρώτικής κοινωνίας.

Στην συνάντηση τονίστηκε με έμφαση η σημαντικότητα των αυτοδιοικητικών εκλογών, σε μια συγκυρία απαξίωσης συνολικά του πολιτικού συστήματος και η αδήριτη ανάγκη να πάρουν οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης την ευθύνη και τις τύχες των τοπικών τους κοινωνιών στα χέρια τους, κάνοντας χρήση των πολλαπλών αρμοδιοτήτων που έχουν πλέον στα πλαίσια των μεταρρυθμίσεων του «Καποδίστρια», του «Καλλικράτη» και του «Κλεισθένη».

Έγινε αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή και ο συνακόλουθα μεγάλος βαθμός επηρεασμού των διεργασιών στην αυτοδιοίκηση από τον διαχωρισμό του χρόνου διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, όπου και καταγράφτηκαν και σημαντικές διαφορετικές απόψεις. Εκτιμήθηκε ότι, διαφορετικά θα επηρεάσουν τις εξελίξεις στην αυτοδιοίκηση οι εθνικές εκλογές αν διεξαχθούν μέχρι τον Μάιο ή και ταυτόχρονα με τις αυτοδιοικητικές και σε άλλη κατεύθυνση αν και εφόσον πραγματοποιηθούν στο τέλος της 4ετίας, το φθινόπωρο του 2019.

Συνεχίστηκε εντός της παράταξης ο διάλογος αναφορικά με την εκδήλωση του Ιουνίου για την αυτοδιοίκηση και την απλή αναλογική που συνδιοργανώσαμε από κοινού με την παράταξη «Ήπειρος Ανατροπής». Μιας επιτυχημένης κατά γενική ομολογία ανοιχτής αυτοδιοικητικής και πολιτικής εκδήλωσης, ως αποτέλεσμα της αποδοχής της απλής αναλογικής, επί της αρχής, από τους περιφερειακούς Συμβούλους της παράταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο και αυτό καθαρά σε ιδεολογική βάση μιας διαχρονικής απαίτησης του δημοκρατικού κόσμου της χώρας. Το γεγονός ότι ενσωματώθηκαν στον τελικό νόμο οι λίγες έστω τροποποιήσεις που προέκυψαν από τον διάλογο αποδεικνύει την επιτυχή έκβαση της πρωτοβουλίας μας και αναδεικνύει σε μείζον ζήτημα την αυτονομία  της αυτοδιοίκησης, αφού και η δική μας εκδήλωση αυτό ήθελε να πετύχει και φυσικά την ενδυνάμωση της επικοινωνίας των δυο παρατάξεων για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης ενόψει των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών. Τέλος, η δημόσια αντιπαράθεση στελεχών της παράταξης για την συγκεκριμένη εκδήλωση κρίθηκε υπερβολική.

Αναλύθηκε το πολιτικό στάτους των σημερινών περιφερειακών παρατάξεων και η είσοδος νέων που συζητούνται στον δημόσιο διάλογο, αλλά και τα ενδιαφέροντα δεδομένα που φέρνει ο νέος εκλογικός νόμος στο πεδίο των υποχρεωτικών συναινέσεων, των συγκλίσεων και των συνεργασιών. Μια καινούργια κατάσταση στον χώρο που διαμορφώνει κατάλληλο σκηνικό για τη δημιουργία μιας νέας μεγάλης δημοκρατικής παράταξης που θα διεκδικήσει με αξιώσεις τη διοίκηση της περιφέρειας, από δυναμικότερη θέση. Σε αυτήν την κατεύθυνση η Συμμαχία Ηπειρωτών θέλει να πρωταγωνιστήσει.

Στη βάση μιας ρεαλιστικής αποτίμησης των εξελίξεων ειπώθηκε ότι μια περιφερειακή παράταξη με μονοκομματική αναφορά είναι καταδικασμένη σε αποτυχία και οδηγεί σε απλή καταγραφή κομματικών δυνάμεων που συνήθως δεν ξεπερνά τα κομματικά ποσοστά και ενδεχομένως να τα αδικεί κι όλας. Με αντικειμενική θεώρηση των δεδομένων θα αποτελεί μια άκρως αποτυχημένη επιλογή. Αναφέρθηκε το παράδειγμα του σημερινού περιφερειάρχη που καίτοι εμφανίζεται ως ο αυθεντικός εκπρόσωπος της δεξιάς παράταξης τεχνηέντως άνοιξε την πόρτα και στεγάζει κρίσιμο για την εκλογή αριθμό επώνυμων πολιτικών στελεχών που γαλουχήθηκαν και ανδρώθηκαν στο ΠΑΣΟΚ. Ένα τέτοιο μονοκομματικό ψηφοδέλτιο στην τελική θα θέσει τον δημοκρατικό κόσμο της Ηπείρου στο δίλλημα της δεύτερης Κυριακής, για ψήφο στον έναν ή στον άλλο συνδυασμό και θα είναι μια τυπική διαδικασία που δεν αφορά τους περιφερειακούς συμβούλους και τα στελέχη της παράταξης.

Στο πνεύμα της διεύρυνσης και της προοπτικής της παράταξης εκφράστηκε καθολικά η επιθυμία των στελεχών για συνεχή διαβούλευση, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, με όλο το φάσμα των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου από τις παρυφές της κεντροδεξιάς μέχρι την παραδοσιακή αριστερά που είναι γνωστό ότι δεν συζητάει αυτή την εκδοχή στη βάση διακηρυγμένων διαφωνιών. Σε αυτήν την διαβούλευση θα τεθούν τα προβλήματα της Ηπείρου «επί τάπητος και από μηδενική βάση» και χωρίς αποκλεισμούς. Η αυτοδιοίκηση έχει τα δικά της κριτήρια στα ζητήματα των συνεργασιών, εντελώς διαφορετικά από αυτά της κεντρικής πολιτικής σκηνής και αυτό συμβαίνει και επαναλαμβάνεται διαρκώς από την μεταπολίτευση και μετά. Διαχρονικά, τα πολιτικά κόμματα έδιναν και δίνουν χώρο για συνεργασίες αυτοδιοικητικών σχηματισμών. Από το 1998 και την 1η μεγάλη μεταρρύθμιση του Καποδίστρια πολλά και αξιόλογα πολιτικά στελέχη γυρίζουν την πλάτη σε αυστηρά κομματικές επιλογές προκειμένου να συμμετάσχουν σε σοβαρές κινήσεις, με γνώμονα τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών που στην δύνη της ζοφερής οικονομικής εξέλιξης των οκτώ τελευταίων μνημονιακών χρόνων πολλαπλασιάστηκαν και έγιναν θηλιά στο λαιμό των συμπολιτών μας.

Εκφράστηκε η εμπιστοσύνη στους περιφερειακούς Συμβούλους της παράταξης και προτάθηκε ομόφωνα η Συμμαχία Ηπειρωτών να συνεχίσει συντεταγμένα τη δράση της στο Περιφερειακό Συμβούλιο, μέχρι και την τελευταία ημέρα της θητείας του οργάνου και να εκπροσωπήσουν την παράταξη στον διάλογο που θα ξεκινήσει με παρατάξεις, στελέχη και πολιτικές δυνάμεις που θα στηρίξουν αυτήν την προοπτική. Να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια διαλόγου για προγραμματική σύγκλιση με τις δυνάμεις που αναφέρθηκαν και με συλλογικότητες από την τοπική κοινωνία που θα δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τις εξελίξεις, ώστε να συγκροτηθεί ένα αξιόλογο, αξιόπιστο και ισχυρό ψηφοδέλτιο με προοπτική νίκης στις επόμενες περιφερειακές εκλογές.

Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ δημιούργησε ένα σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί και δεν πρέπει να αναλωθεί. Αντίθετα, πρέπει να συμπληρωθεί και μαζί με άλλες κοινωνικές δυνάμεις και συλλογικότητες να αποτελέσει εφαλτήριο για συμπόρευση και συστράτευση ικανών αυτοδιοικητικών στελεχών με στόχο και σκοπό την ανατροπή της σημερινής πραγματικότητας που βιώνουν οι Ηπειρώτες και την οποία χαρακτηρίζει ένα κατεστημένο σύστημα απολυτότητας, πολιτικού εγωισμού και διχαστικού λόγου που εξυπηρετεί μόνο τον αρχηγό και την αυλή του. Αυτή η Ήπειρος δεν μας ταιριάζει και θα κάνουμε ότι πρέπει για να την αλλάξουμε.”

Δείτε Επίσης

Η ΑΔΕΔΥ συμμετέχει στην παγκόσμια φεμινιστική απεργία, στις 8 Μάρτη 2024

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., υλοποιώντας την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της 2ας Φεβρουαρίου προκηρύσσει στάση ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments