Τρίτη , 19 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Συνεδρίαση του Σ.Τ.Ο. Δήμου Ζαγορίου

Συνεδρίαση του Σ.Τ.Ο. Δήμου Ζαγορίου

–Από: Χάρης Δάφλος–  Η  ενημέρωση από κατοίκους και τοπικούς εκπροσώπους των χωριών για άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής, αλλά και η συνεργασία- συντονισμός  όλων των εμπλεκομένων, μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη και καλύτερη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών το υπόλοιπο δύσκολο διάστημα της αντιπυρικής περιόδου.

Αυτό ήταν το μήνυμα από το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο  Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ζαγορίου που συνεδρίασε με την προεδρία του Δημάρχου Ζαγορίου Βασίλη Σπύρου το πρωί της Δευτέρας 20 Αυγούστου στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.

Η συνεδρίαση, όπως και στους άλλους δήμους, πραγματοποιήθηκε κατόπιν εντολής της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, προφανώς λόγω των τραγικών γεγονότων και της εκατόμβης νεκρών από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, με στόχο να εξεταστούν επιπρόσθετα μέτρα πρόληψης και καταστολής.

Για την περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων κρίνεται επικίνδυνο το χρονικό διάστημα τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου και ιδιαίτερα όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι στο 3 και στο 4, από 1 που ήταν όλο το προηγούμενο διάστημα λόγω των βροχών και σπανιότερα στο 2, όπως εξήγησε ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Ιωαννίνων Απόστολος Βασδέκης, ο οποίος κατάγεται από το Βρυσοχώρι και γνωρίζει άριστα την περιοχή του Ζαγορίου.

Στη συνεδρίαση του Σ.Τ.Ο. εκτός του κ. Βασδέκη, μετείχε ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δημήτρης Μαυρογιώργος, ο διοικητής του ΤΕΘ Καλπακίου, αντισυνταγματάρχης Γιώργος Μωραϊτης,  ο διοικητής του Β΄ Πυροσβεστικού Σταθμού Ιωαννίνων Φώτης Δεληγιάννης (κατάγεται από το Τσεπέλοβο), ο υποδιοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ζαγορίου Λάμπρος Τραγουδάρας, ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Εξάρχου, το μέλος του Σ.Τ.Ο. και δημοτική σύμβουλος Αγγελική Ράπτη.

Ο Δήμαρχος σημείωσε ότι το Ζαγόρι έχει μια ιδιαιτερότητα που έγκειται στο γεγονός της τεράστιας έκτασης, των εθνικών δρυμών και των οικισμών που βρίσκονται δίπλα και εντός των δασών ή έντονης βλάστησης και ως εκ τούτου η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών (υπάρχει και η δυσκολία αδειών από το Δασαρχείο, όπως επισημάνθηκε και από τους εκπροσώπους των άλλων φορέων) είναι σχεδόν αδύνατη, ενώ δύσκολη υπόθεση είναι και ο καθαρισμός οικοπέδων εντός των παραδοσιακών οικισμών, αφού πολλά από αυτά τα έχουν εγκαταλείψει οι ιδιοκτήτες τους.

Για τους λόγους αυτούς απαιτείται μεγάλη προσοχή και στενή συνεργασία, όπως και γίνεται, με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας η οποία ανταποκρίνεται σε κάθε αίτημα για βοήθεια, αλλά και την πυροσβεστική. Πρόβλημα με χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων δεν υφίσταται, ο δήμος διαθέτει δυο μικρά πυροσβεστικά και μια υδροφόρα και ορισμένα μηχανήματα, αλλά δεν υπάρχουν διαθέσιμοι οδηγοί.

Σε ό,τι αφορά στους κρουνούς και την τροφοδοσία των πυροσβεστικών με νερό, υπάρχει πρόβλημα σε ορισμένα χωριά που υδροδοτούνται με άντληση. Πάντως, σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία ο Δήμος μπορεί να μισθώσει, εάν παραστεί ανάγκη, μηχανήματα.

Για το Ανατολικό Ζαγόρι η λειτουργία του Πυροσβεστικού Κλιμακίου κάνει ευκολότερα τα πράγματα, ιδίως για να επέμβει σε περίπτωση που χρειαστεί στα παραγωγικά δάση της περιοχής.

Εκείνο που έχει την σημασία του και τονίστηκε από την κ. Ράπτη είναι η ενεργοποίηση των κατοίκων και των δασικών συνεταιρισμών για την πρόληψη και άμεση επέμβαση, κάτι στο οποίο συμφώνησαν και οι εκπρόσωποι της πυροσβεστικής. Ο κ. Εξάρχου έθιξε και το θέμα της εισόδου πολλών επισκεπτών στον εθνικό δρυμό και το άναμα φωτιάς διπλά στον Βοϊδομάτη, παρόλο που απαγορεύεται και η αρμοδιότητα ανήκει στο Δασαρχείο. Πάντως, η απαγόρευση κυκλοφορίας στα δάση μετά τη δύση του ηλίου δεν τηρείται ούτε καν στο δασύλλιο των Ιωαννίνων, όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση.

Από την πλευρά του ο κ. Μαυρογιώργος σημείωσε ότι αν και είναι άκαιρες αυτές οι συνεδριάσεις, αφού γίνονται την άνοιξη για τις πυρκαγιές και το φθινόπωρο για πλημμύρες, εντούτοις θα πρέπει να υπάρχει διαρκής επιτήρηση και άμεση επέμβαση για να αντιμετωπιστεί μια πυρκαγιά στο ξεκίνημά της. Ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους και τα στελέχη του Δήμου να βρίσκονται σε ετοιμότητα  για να υπάρχει άμεση επικοινωνία και συνεννόηση και μίλησε για άψογη συνεργασία με τους αξιωματικούς της πυροσβεστικής, χαρακτηρίζοντας ως τους πρωταγωνιστές στην όλη προσπάθεια της αντιπυρικής προστασίας, τους πυροσβέστες. Για τις αντιπυρικές ζώνες σημείωσε ότι ειδικά στο Ζαγόρι είναι δύσκολο να γίνουν, αλλά θα πρέπει να είναι καθαρισμένοι οι δασόδρομοι και οι προσβάσεις προς χωριά και δάση. Ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, με αφορμή την συζήτηση που άνοιξε για το ενδεχόμενο εκκένωσης οικισμών λόγω πυρκαγιάς, έκανε γνωστό ότι αποστέλλει έγγραφο σε όλους τους Δήμους για να συνταχθεί ένα πραγματικό σχέδιο εκκένωσης σε συνεργασία με κάθε Τοπική Κοινότητα.

Για το ίδιο θέμα ο διοικητής Π.Υ. Ιωαννίνων εξήγησε ότι εκκένωση δεν γίνεται μόνο όταν πλησιάζει η φωτιά σε κατοικημένη περιοχή, αλλά και λόγω των καπνών που φτάνουν από μακριά και προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα στους κατοίκους Μέχρι σήμερα στο νομό Ιωαννίνων μόνο μια φορά χρειάστηκε να διαταχθεί εκκένωση το 2000 στην μεγάλη πυρκαγιά στο Πωγώνι, αλλά δυστυχώς δεν ανταποκρίθηκαν όλοι και θρηνήσαμε θύματα.

Ο κ. Μαυρογιώργος δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τις μετακινήσεις πυροσβεστικών δυνάμεων και μέσων προς άλλες περιοχές, αφού έτσι ανατρέπεται ο προγραμματισμός της Πυροσβεστικής σε κάθε νομό της Ηπείρου και αναρωτήθηκε γιατί δεν ενισχύουν την περιοχή μας με ένα όχημα από κάθε νομό της Βόρειας Ελλάδας.

Με κοινές περιπολίες, με την πυροσβεστική, μετέχει ο στρατός στην πρόληψη των πυρκαγιών, όπως ανέφερε ο διοικητής του ΤΕΘ Καλπακίου, ενώ ο υποδιοικητής του Α.Τ. Ζαγορίου σημείωσε ότι με 12 άτομα προσωπικό και αποσπάσεις τριών στα νησιά, δεν υπάρχει δυνατότητα για μεγαλύτερη συνεισφορά στις περιπολίες, αλλά γίνεται προσπάθεια να συμβάλλει και η ΕΛ.ΑΣ. Το Ανατολικό Ζαγόρι υπάγεται στο Α.Τ. Μετσόβου και υπάρχει και Τοπικός Αστυνόμος στους Μηλιωτάδες.

Δείτε Επίσης

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: “ΣΤΗΣ ΤΖΑΜΑΛΑΣ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΡΙΞΕ ΚΑΘΕ «ΜΑΣΚΑΡΑ»”

Στη φωτιά της Τζαμάλας με μουσική, χορό και μπόλικο τσίπουρο, κρασί και φασολάδα οι εργαζόμενοι ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments