Δευτέρα , 22 Απριλίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ιωαννίνων / ΓΙΑΝΝΙΝΑ:Αλλαγή εικόνας της καθαριότητας-Υπογειοποίηση κάδων

ΓΙΑΝΝΙΝΑ:Αλλαγή εικόνας της καθαριότητας-Υπογειοποίηση κάδων

_KADOI

Έρχονται οι πρώτες υπογειοποιήσεις κάδων απορριμμάτων από το Δήμο Ιωαννιτών για να αλλάξουν την εικόνα της καθαριότητας

Σε μια σημαντική παρέμβαση που αναμένεται να αλλάξει την εικόνα στον τομέα της καθαριότητας σε αρκετά «προβληματικά» σημεία, προχωράει ο Δήμος Ιωαννιτών, καθώς ξεκινούν από φέτος οι πρώτες υπογειοποιήσεις κάδων και έπεται συνέχεια.

Ήδη ο Δήμος έχει προχωρήσει στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την προμήθεια των εννέα πρώτων συστημάτων υπόγειας αποθήκευσης απορριμμάτων, απλών αλλά και ανακυκλούμενων. Η διακήρυξη έχει δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με δεδομένο ότι ο διαγωνισμός είναι διεθνής.

Ο διαγωνισμός γίνεται με ηλεκτρονικό σύστημα και πραγματοποιείται με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr του συστήματος.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 436.650 ευρώ και τα μισά χρήματα προέρχονται από τα «ανταποδοτικά» της Καθαριότητας, ενώ τα υπόλοιπα διατίθενται από το πλεόνασμα του Δήμου, καθώς είχε ληφθή από τη Δημοτική Αρχή η πολιτική απόφαση να ενισχυθεί από φέτος η προσπάθεια που ξεκινάει για να αλλάξει εικόνα ο τομέας της καθαριότητας.

Να σημειωθεί ότι η προμήθεια και τοποθέτηση των εννέα πρώτων συστημάτων υπόγειας αποθήκευσης απορριμμάτων είναι η αρχή και – όπως έχει αποφασιστεί από τη Δημοτική Αρχή– κάθε χρόνο θα προστίθενται και επιπλέον υπόγειοι κάδοι που θα συνεχίσει να προμηθεύεται ο Δήμος Ιωαννιτών.

 

Σύγχρονα συστήματα που θα αλλάζουν την εικόνα

Όπως προβλέπεται από την τεχνική περιγραφή της μελέτης, ο Δήμος θα προχωρήσει στην προμήθεια των πιο σύγχρονων συστημάτων που υπάρχουν στην αγορά.

Θα είναι εννέα διπλά βυθιζόμενα και απολύτως υδατοστεγή συστήματα, με υποδοχή για τα συνηθισμένα οικιακά απορρίμματα και τα ανακυκλώσιμα.

Το κάθε σύστημα θα είναι εφοδιασμένο με όλα τα απαραίτητα στοιχεία αυτοματισμού, έτσι ώστε να είναι εύχρηστο και ασφαλές στους πολίτες και στα συνεργεία καθαρισμού του Δήμου.

Θα βασίζεται σε αυτόματη ρομποτική λειτουργία η οποία θα ενεργοποιείται με το πάτημα ενός ποδομπουτόν για την ρίψη των απορριμμάτων του κάθε χρήστη – πολίτη και θα απενεργοποιείται αφήνοντας το ελεύθερο.

Όλες οι εντολές και οι αυτοματισμοί θα λειτουργούν μέσω συστήματος ελέγχου των κινήσεων  και επίσης θα υπάρχει η δυνατότητα να μπορούν να λαμβάνονται στοιχεία από τον κάθε μηχανισμό πχ ώρες λειτουργίας, ρίψης απορριμμάτων ανά μήνα, λειτουργία πρέσας ανά μήνα, άδειασμα κάδου κ.λ.π.

Στις συμβατικές υποχρεώσεις του προμηθευτή θα είναι η συνεχής παρακολούθηση της σωστής λειτουργίας χρήσης του συστήματος  από τους πολίτες του Δήμου και από τα συνεργεία αποκομιδής.

Σε αυτή την πρώτη φάση, αποφασίστηκε για την τοποθέτηση των συστημάτων υπόγειας αποθήκευσης απορριμμάτων, να δοθεί προτεραιότητα σε περιοχές μεγάλου φόρτου απορριμμάτων και τουριστικά σημεία του Δήμου.

Έτσι θα τοποθετηθούν σε περιοχές του κέντρου της πόλης των Ιωαννίνων και γύρω από τους πεζόδρομους, καθώς η δημιουργία των πεζοδρόμων οδήγησε στην  αναγκαστική συγκέντρωση μεγάλου αριθμού κάδων σε ορισμένα σημεία, δημιουργώντας μια «προβληματική» εικόνα.

Επίσης ένα σύστημα υπόγειας αποθήκευσης απορριμμάτων θα τοποθετηθεί έξω από την κεντρική πύλη του Κάστρου (γωνία Καραμανλή και Εθνικής Αντιστάσεως) και ένα στην είσοδο του Περάματος, δύο περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος.

Σταδιακά και με την προμήθεια νέων συστημάτων υπογειοποίησης, θα προστίθενται κάθε χρόνο και νέα σημεία τοποθέτησης, τόσο στον ιστό της πόλης όσο και σε σημεία αιχμής των Δημοτικών Διαμερισμάτων.

Η υπογειοποίηση των κάδων αναμένεται να αλλάξει άρδην την εικόνα στον τομέα της καθαριότητας στο Δήμο Ιωαννιτών, στις περιοχές όπου θα ξεκινήσει από φέτος να εφαρμόζεται.

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments