Κυριακή , 30 Ιουνίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Γ.Στύλιος (ΝΔ)Σε μαρασμό οδηγούνται οι ερευνητικοί οργανισμοί της Δυτικής Ελλάδας

Γ.Στύλιος (ΝΔ)Σε μαρασμό οδηγούνται οι ερευνητικοί οργανισμοί της Δυτικής Ελλάδας

stil-thumb-largeΑπό:Γιώργος Γκόντζος–Το θέμα της υποχρηματοδότησης και της γενικότερης απαξίωσης των ερευνητικών οργανισμών της Δυτικής Ελλάδας έφερε στη Βουλή ο Γ. Στύλιος με σχετική ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων. Ειδικότερα, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας,του νομού Άρτας, αναφέρθηκε στο παράρτημα ΙΜΒΒ/ΙΤΕ στην Περιφέρεια Ηπείρου(Ιωάννινα), τα ΙΕΧΜΗ/ΙΤΕ, ΙΝΒΙΣ/ΑΘΗΝΑ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Πάτρα) και το Παράρτημα ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (Πύλο).

Με το  νόμο 4386/2016, αναφέρει ο κ. Στύλιος, καταργήθηκαν τα Περιφερειακά Συμβούλια Έρευνας Καινοτομίας (ΠΣΕΚ). Μέχρι σήμερα δεν έχουν οριστεί ΠΣΕΚ για τα παραπάνω παραρτήματα.Η διοικητική τους εξάρτηση από ερευνητικά κέντρα που εδρεύουν αλλού οδηγεί σε υποβάθμιση καθώς ελλοχεύειο κίνδυνος μεταφοράς των δραστηριοτήτων αλλά και των πόρων τους προς τις έδρες τους.

Επιπλέον, οΝ. 4310/2014 προέβλεπε την ίδρυση του Ερευνητικού Κέντρου Δυτικής Ελλάδας (ΕΚΕΔΕ) στο οποίο στόχος ήταν να ενταχθεί το ΙΝΒΙΣ/ΑΘΗΝΑ. Με το νόμο 4386/2016, η ίδρυση του ανεστάλη μέχρι 31/12/2016.

Καταλήγοντας ο κ. Στύλιος μεταξύ άλλων ρώτησε τον αρμόδιο Υπουργό εάν προτίθεται να αναβαθμίσει τα ανωτέρω παρατήματα σε αυτόνομα ινστιτούτα και αν θα προχωρήσει στην έναρξη λειτουργίας του ΕΚΕΔΕ. Αιτήθηκε επιπλέον την κατάθεση εγγράφων σχετικά με κάθε είδους χρηματοδότηση που έλαβαντα ανωτέρωινστιτούτα και τα παραρτήματάτους τα τελευταία πέντε έτη.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x