Τετάρτη , 1 Δεκεμβρίου 2021
Επικαιρότητα
Αρχική / Διεθνή Νέα / Η ατζέντα της συνόδου των G7

Η ατζέντα της συνόδου των G7

Κρίση Ουκρανίας, Υεμένη και Ιράν στην ατζέντα της συνόδουg8_01_05_26_2011.jpg.600x450_q85

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ σήμανε την έναρξη της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας G7 στο Λίμπεκ της Γερμανίας, με την ελπίδα ότι θα εδραιωθούν οι πρόσφατες πρόοδοι που σημειώθηκαν στα ζητήματα της Ουκρανίας και του Ιράν.

Σε ό,τι αφορά την ουκρανική κρίση, ο Στάινμαϊερ εξέφρασε ενώπιον των δημοσιογράφων την ικανοποίησή του για «το απολύτως ενθαρρυντικό αποτέλεσμα» που είχε, σύμφωνα με τον ίδιο, η μακρά συνάντηση με τους ομολόγους του της Γαλλίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα βράδυ στο Βερολίνο.

Ο κίνδυνος νέων παραβιάσεων της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο στο Μινσκ θα μειωθεί χάρη «στην απομάκρυνση νέων τύπων όπλων από την ζώνη της σύγκρουσης», σημείωσε ο Στάινμαϊερ πριν τη συνάντησή του με τους ομολόγους του των άλλων πέντε μεγάλων οικονομιών του πλανήτη (Καναδάς, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Βρετανία), με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι να αναμένεται να φτάσει στη γερμανική πόλη αύριο.

Στην Ομάδα G8 συμμετείχε και η Ρωσία, όμως μετά τον αποκλεισμό της Μόσχας, κάτι που ακολούθησε την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας πέρυσι, πλέον έχει μετατραπεί σε Ομάδα G7.

Σε ό,τι αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Στάινμαϊερ εκτίμησε ότι «είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε προβλέψεις» σχετικά με την επιτυχία της εφαρμογής της συμφωνίας-πλαίσιο που συνήφθη στις 2 Απριλίου μεταξύ της Τεχεράνης και της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία)

«Είναι μια καλή βάση για να προσπαθήσουμε τώρα να επιτύχουμε μια πραγματική συμφωνία ως τις 30 Ιουνίου», επεσήμανε ο Γερμανός υπουργός.

Ο Στάινμαϊερ υπογράμμισε ότι στη σύνοδο αυτή, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο στο Λίμπεκ, αυτή θα συζητηθεί και η κρίση στην Υεμένη, σχολιάζοντας ότι «είμαστε στην αρχή των ειρηνευτικών μας προσπαθειών».

1

SHARES

FacebookTwitter

Δείτε Επίσης

Τρίτο ετήσιο βραβείο της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE / NGL για «δημοσιογράφους, μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και υπερασπιστές του δικαιώματος στην πληροφόρηση»

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, με αφορμή την τρίτη ετήσια απονομή ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments