Παρασκευή , 22 Οκτωβρίου 2021
Επικαιρότητα
Αρχική / Εκδηλώσεις Ιωάννινα / ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΙ- ΣΤΑΝΛΕΪ ΚΡΕΙΜΕΡ, Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗΣ

ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΙ- ΣΤΑΝΛΕΪ ΚΡΕΙΜΕΡ, Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗΣ

15.01 H Δίκη της ΝυρεμβέργηςΑπό:Γιώργος Γκόντζος(ggontzos@yahoo.gr)–Με την ταινία του Στάνλευ Κρέιμερ ,Η Δίκη της Νυρεμβέργης που προβάλλεται  την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 8.30 μ. μ. στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» ξεκινά ο κύκλος «Κυριακές στο πανί» που διοργανώνει εδώ και 7 χρόνια, με ελεύθερη είσοδο, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών.

Η ταινία, ένα από τα καλύτερα δικαστικά δράματα του κόσμου της 7ης Τέχνης, βασίζεται σε ιστορικό γεγονός και συγκεκριμένα στη δίκη των δικαστών του Τρίτου Ράιχ που έστειλαν στον θάνατο ή έδωσαν εντολή να στειρωθούν αθώοι των οποίων το μόνο έγκλημα ήταν η καταγωγή, οι πολιτικές πεποιθήσεις ή μειωμένες πνευματικές ικανότητες.

Ο Στάνλευ Κρέιμερ, με τη γνωστή ευαισθησία του, αλλά και την παρρησία του θίγει   το δύσκολο θέμα της ευθύνης του γερμανικού λαού για τα εγκλήματα των ναζί, την ώρα (1961) που οι ΗΠΑ, εν μέσω Ψυχρού Πολέμου, «χαϊδεύουν» την τότε Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, η οποία συνορεύει ανατολικά με το ανατολικό μπλοκ.

Μια πλειάδα από πρώτου μεγέθους αστέρια του κινηματογραφικού στερεώματος ερμηνεύουν με μεγάλη επιτυχία τους απαιτητικούς ρόλους του σεναρίου του Άμπυ Μαν  : Σπένσερ Τρέισυ, Μπερτ Λάνκαστερ, Μοντγκόμερυ Κλιφτ, Ρίτσαρντ Βίντμαρκ, Τζούντυ Γκάρλαντ, Μαρλένε Ντήτριχ και Μαξιμίλιαν Σελ.

Η ταινία απέσπασε δυο Όσκαρ: διασκευασμένου σεναρίου και Α΄ ανδρικού ρόλου (Μαξιμίλιαν Σελ)

 

 

Δείτε Επίσης

Ο.Βλαχονικολός-Όταν σωπαίνουμε μεγαλώνει στα Πανεπιστήμια το τέρας του αυταρχισμού

Από:Γιώργος Γκόντζος(ggontzos@yahoo.gr)—- Τις στιγμές της επίθεσης εναντίον του εντός του Πανεπιστημίου,τις απόψεις του για αρνητικά ...

Συμμετάσχετε στη συζήτηση

  Subscribe  
Notify of