Σάββατο , 6 Ιουλίου 2024
Αρχική / Εκδηλώσεις Ιωάννινα / ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΙ- ΣΤΑΝΛΕΪ ΚΡΕΙΜΕΡ, Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗΣ

ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΙ- ΣΤΑΝΛΕΪ ΚΡΕΙΜΕΡ, Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗΣ

15.01 H Δίκη της ΝυρεμβέργηςΑπό:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–Με την ταινία του Στάνλευ Κρέιμερ ,Η Δίκη της Νυρεμβέργης που προβάλλεται  την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 8.30 μ. μ. στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» ξεκινά ο κύκλος «Κυριακές στο πανί» που διοργανώνει εδώ και 7 χρόνια, με ελεύθερη είσοδο, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών.

Η ταινία, ένα από τα καλύτερα δικαστικά δράματα του κόσμου της 7ης Τέχνης, βασίζεται σε ιστορικό γεγονός και συγκεκριμένα στη δίκη των δικαστών του Τρίτου Ράιχ που έστειλαν στον θάνατο ή έδωσαν εντολή να στειρωθούν αθώοι των οποίων το μόνο έγκλημα ήταν η καταγωγή, οι πολιτικές πεποιθήσεις ή μειωμένες πνευματικές ικανότητες.

Ο Στάνλευ Κρέιμερ, με τη γνωστή ευαισθησία του, αλλά και την παρρησία του θίγει   το δύσκολο θέμα της ευθύνης του γερμανικού λαού για τα εγκλήματα των ναζί, την ώρα (1961) που οι ΗΠΑ, εν μέσω Ψυχρού Πολέμου, «χαϊδεύουν» την τότε Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, η οποία συνορεύει ανατολικά με το ανατολικό μπλοκ.

Μια πλειάδα από πρώτου μεγέθους αστέρια του κινηματογραφικού στερεώματος ερμηνεύουν με μεγάλη επιτυχία τους απαιτητικούς ρόλους του σεναρίου του Άμπυ Μαν  : Σπένσερ Τρέισυ, Μπερτ Λάνκαστερ, Μοντγκόμερυ Κλιφτ, Ρίτσαρντ Βίντμαρκ, Τζούντυ Γκάρλαντ, Μαρλένε Ντήτριχ και Μαξιμίλιαν Σελ.

Η ταινία απέσπασε δυο Όσκαρ: διασκευασμένου σεναρίου και Α΄ ανδρικού ρόλου (Μαξιμίλιαν Σελ)

 

 

Δείτε Επίσης

Τριήμερο δράσεων Αστρονομίας στα Ιωάννινα 11-13 Απριλίου 2024

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών και Δραστηριότητες για το ευρύ κοινό Ηράκλειο Κρήτης, 1η Απριλίου 2024. Το Ινστιτούτο ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x