Κυριακή , 13 Ιουνίου 2021
Επικαιρότητα
Αρχική / Διεθνή Νέα / Λαβρόφ: Η συμφωνία με το Ιράν δεν φέρνει κούρσα εξοπλισμών

Λαβρόφ: Η συμφωνία με το Ιράν δεν φέρνει κούρσα εξοπλισμών

Δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Ρωσίας για την συμφωνία

lavrof600_080314

Η συμφωνία – πλαίσιο μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης δεν θα οδηγήσει σε κούρσα απόκτησης όπλων, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο συμβιβασμός ο οποίος επετεύχθη την προηγούμενη Πέμπτη μεταξύ του Ιράν και της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Μεγ. Βρετανία, Γαλλία, Κίνα και Γερμανία) προβλέπει τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης για τουλάχιστον μία δεκαετία με αντάλλαγμα τη σταδιακή άρση των κυρώσεων εναντίον της.

Το Ισραήλ προειδοποίησε ότι μια οριστική συμφωνία με βάση τους όρους της συμφωνίας – πλαισίου θα απειλήσει την επιβίωσή του και θα αυξήσει τον κίνδυνο εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων στη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Λαβρόφ επεσήμανε ότι «δεν υπάρχουν λόγοι για κούρσα εξοπλισμών.

Το Ιράν θα είναι η χώρα που θα ελέγχεται και θα παρακολουθείται πιο στενά (από οποιαδήποτε άλλη), αν οι αρχές που συμφωνήθηκαν στη Λωζάνη μεταφερθούν σε μια γλώσσα πρακτικών συμφωνιών», επεσήμανε ο Ρώσος υπουργός σε συνέντευξή του στον Ντμίτρι Κισελιόφ, επικεφαλής του κρατικού ειδησεογραφικού ομίλου Ρασίγια Σεβόντια.

Σε αποσπάσματα της συνέντευξης του, τα οποία μεταδόθηκαν από το πρακτορείο RIA, ο κ. Λαβρόφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ και την Ευρώπη για τις καθυστερήσεις στην επίτευξη της συμφωνίας – πλαισίου.

Επεσήμανε επίσης ότι η άρση των κυρώσεων εναντίον του Ιράν θα βοηθήσει τη Ρωσία διότι θα επιτρέψει στην Τεχεράνη να πληρώσει για συμφωνίες με τη ρωσική υπηρεσία ατομικής ενέργειας Rosatom.

0

SHARES

FacebookTwitter

Δείτε Επίσης

Τρίτο ετήσιο βραβείο της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE / NGL για «δημοσιογράφους, μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και υπερασπιστές του δικαιώματος στην πληροφόρηση»

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, με αφορμή την τρίτη ετήσια απονομή ...

Συμμετάσχετε στη συζήτηση

  Subscribe  
Notify of