Τετάρτη , 18 Μαΐου 2022
Επικαιρότητα
Αρχική / Διεθνή Νέα / «Πόσο εφικτή είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα;» γράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ

«Πόσο εφικτή είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα;» γράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ

Η Ελλάδα συνεχίζει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον των γερμανικών ΜΜΕ

ellada

Η παράταση της ελληνικής κρίσης σε συνδυασμό με τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για να κλείσει ο κατάλογος με τις μεταρρυθμίσεις βρίσκονται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, με την ελληνική κυβέρνηση να θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Πόσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο; Ο πειρασμός των Γερμανών δημοσιογράφων να διερευνήσουν κατά πόσο οι προθέσεις βρίσκουν ευήκοον ους στους ίδιους τους Έλληνες πολίτες είναι μεγάλος.

Ο Τζέρι Σόμερ από το γερμανικό Ραδιόφωνο (DLF) πήγε σε μια λαϊκή αγορά στο κέντρο της Αθήνας και μίλησε με απλούς πωλητές για να αφουγκραστεί πώς προσλαμβάνουν τη δεδηλωμένη πρόθεση της νέας κυβέρνησης να χτυπήσει αυτό το καθημερινό φαινόμενο στις ρίζες του. «Κάτι κινείται», απαντά ο Παναγιώτης. «Αλλά θα πρέπει να πιάσουν τους μεγάλους φοροφυγάδες. Φοροδιαφυγή κάνουν και οι μικροί, αλλά δεν θα πρέπει να διυλίζουμε τον κώνωπα και να καταπίνουμε την κάμηλο. Νομίζω ότι η κυβέρνηση θα το κάνει».

Όπως λέει, στη λαϊκή ένας στους δύο πωλητές δεν δίνει αποδείξεις. Ακόμη και οι επαγγελματίες τεχνίτες παίρνουν «μαύρα». Έτσι οι καταναλωτές γλυτώνουν τον ΦΠΑ, που αποτελεί ελάφρυνση σε περιόδους κρίσης. Αλλά και στα εστιατόρια και στον τουριστικό κλάδο θεωρείται διαδομένη η φοροδιαφυγή. Είναι και η αφετηρία της ιδέας του υπουργείου Οικονομικών να επιστρατεύσει τουρίστες ως ελεγκτές. Ένας άλλος πωλητής, ο Νίκος, βρίσκει την ιδέα καταπληκτική. «Ο Έλληνας θέλει τρομοκρατία για να πληρώσει φόρους. Όταν ξέρει ότι ο πελάτης μπορεί να είναι κατάσκοπος, τότε τα κάνει σωστά».

Ο Αντώνης έχει ένα εστιατόριο με μουσική. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν τον πείθουν. «Ο Έλληνας φορολογούμενος γενικά έχει μάθει πώς να φοροδιαφεύγει σε αυτό το κράτος. Δεν μπορείς σε κάθε επιχείρηση να βάλεις και από έναν εφοριακό. Γι” αυτό θα βρίσκεται πάντα τρόπος να κλέβεις το κράτος».

Παρόλα αυτά κάτι φαίνεται να κινείται. Από αυτόν τον μήνα οι τράπεζες θα δίνουν πρόσβαση στις φορολογικές αρχές σε λογαριασμούς υπόπτων. Από τους ελέγχους η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να εισπράξει επιπλέον 700 εκατ. ευρώ.

Ένας εφοριακός, που δεν θέλησε να αποκαλύψει την ταυτότητά του, χαίρεται που επιτέλους υπάρχει πολιτική βούληση για πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά αυτό δεν φτάνει, όπως λέει. «Τα πρώτα αποτελέσματα από κινήσεις λογαριασμών υπόπτων θα τα έχουμε σε τρεις με τέσσερεις μήνες. Αλλά υπάρχουν κι άλλα προβλήματα, όπως ελλείψεις σε ανθρώπινους πόρους».

Η Ελλάδα διαθέτει μόνο 9.500 εφοριακούς υπαλλήλους για 11 εκατ. πληθυσμό, όταν η αντιστοιχία στη Γερμανία είναι 15.000 υπάλληλοι, διαπιστώνει ο Γερμανός ρεπόρτερ, ενώ όπως επισημαίνει, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια το ποσό που θα εισπράξει το δημόσιο, κάτι που επιβεβαιώνει και ο βουλευτής του Ποταμιού Γιάννης Θεοχάρης. «Καλές οι προθέσεις, αλλά υποβαθμίζουν τα προβλήματα που σχετίζονται με την επιτυχή καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», ανέφερε.

Πηγή: Deutsche Welle

1

SHARES

FacebookTwitter

Δείτε Επίσης

Α.Ιωαννίδου(Εντεταλμένη διδάσκουσα Université Paris II, Panthéon – Assas, και δικηγόρος Παρισίων)-Δυστυχώς οι «υποσχέσεις» του Ισλαμικού κράτους γίνονται πράξη.

Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])— «Για όλους τους εκπαιδευτικούς , συζήτησα και με φίλους, ήταν τεράστιο το ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments