Σάββατο , 15 Ιουνίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Σταύρος Καλογιάννης : Το Υπουργείο Οικονομικών δεν προτίθεται να προβεί σε μετονομασία του Ζαππείου Μεγάρου

Σταύρος Καλογιάννης : Το Υπουργείο Οικονομικών δεν προτίθεται να προβεί σε μετονομασία του Ζαππείου Μεγάρου

Σε καμία αλλαγή του ονόματος του Ζαππείου Μεγάρου δεν πρόκειται να προβεί το Υπουργείο Οικονομικών. Την απάντηση αυτή έδωσε ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Απ. Βεσυρόπουλος στην Αναφορά που είχε καταθέσει ο Σταύρος Καλογιάννης με αφορμή το κοινό υπόμνημα του Ιδρύματος Βορειοηπειρωτικών Μελετών, του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων “ΟΙ ΖΩΣΙΜΑΔΕΣ”, της Εταιρείας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου και της Ένωσης Πολιτών Ιωαννίνων, με το οποίο εξέφραζαν την αγωνία τους για τυχόν μετονομασία του Ζαππείου Μεγάρου σε Ολύμπιον.

Στην απάντησή του προς τον Σταύρο Καλογιάννη ο Υφυπουργός, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

Ανώνυμη εταιρεία με τις με από 5-6-2015 και 5-6-2019 αιτήσεις της ενώπιον του Εφετείου Αθηνών, ζήτησε ερμηνεία του περιεχομένου της βούλησης του διαθέτη Ευαγγέλη Ζάππα με βάση την από 30-11-1860 διαθήκη του, θεωρώντας ως επωφελέστερη αξιοποίησή της, τη μίσθωση και εκμετάλλευση όλων των χώρων του Ζαππείου Μεγάρου και του περιβάλλοντος χώρου, τη δημιουργία και εκμετάλλευση Ολυμπιακού Μουσείου Αθηνών, τη λειτουργία Ολυμπιακού Πάρκου, τηδιαχείριση των δικαιωμάτων Ολυμπιακής κληρονομιάς, τη δημιουργία Ολυμπιακού λαχείου και την ανά 4ετία διοργάνωση σύγχρονων Ολυμπίων Αγώνων με την ονομασία «Κλασσικοί Ολυμπιακοί Αγώνες».

Η πρώτη αίτηση συζητήθηκε στο ακροατήριο την 14-3-2017 στην οποία παρενέβη η Επιτροπή Ολυμπίων & Κληροδοτημάτων (Ε.Ο.&Κ), η οποία είναι Ν.Π.Δ.Δ. και διαχειρίζεται το Ζάππειο Μέγαρο σύμφωνα με τις διατάξεις του Α.Ν. 1920/1939, ο Υπουργός Οικονομικών, η Ζάππειος Επιτροπή, οι εργαζόμενοι της (Ε.Ο.&Κ) και η «Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία της Ελλάδος». Το Εφετείο Αθηνών με την αριθμ. 2508/2017 απόφασή του απέρριψε την αίτηση ως ασαφή, αόριστη, αντιφατική και απορριπτέα, ελλείψει εννόμου συμφέροντος των αιτούντων. Κατά της ανωτέρω απόφασης ασκήθηκε αναίρεση ενώπιον του Δ΄ τμήματος του Αρείου Πάγου, η οποία συζητήθηκε την 20-9-2019.

Όσον αφορά στη δεύτερη αίτηση, για την οποία είχε οριστεί δικάσιμος στις 15-10- 2019, ο Υπουργός Οικονομικών άσκησε παρέμβαση και παραλλήλως ζήτησε αναβολή της υπόθεσης, προκειμένου αυτή να συνεκδικαστεί με την από 7-10-2019 κύρια παρέμβαση που άσκησε η Επιτροπή Ολυμπίων & Κληροδοτημάτων. Το αίτημα αυτό έγινε δεκτό και η συζήτηση της αίτησης αναβλήθηκε για τις 4-2-2020.

Σε κάθε περίπτωση, οι ανωτέρω προτάσεις περί επωφελέστερης αξιοποίησης της καταλειφθείσας περιουσίας δεν διαλαμβάνονται στην διαθήκη του Ευαγγέλη Ζάππα και ως εκ τούτου, οποιαδήποτε άλλη περί του αντιθέτου ερμηνεία, δεν μπορεί να αποδοθεί, ομοίως ούτε η αλλαγή του ονόματος του Ζαππείου Μεγάρου

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments