Παρασκευή , 30 Ιουλίου 2021
Επικαιρότητα
Αρχική / Διεθνή Νέα / Την ιδέα Γιούνκερ για ευρω-στρατό στηρίζει η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας

Την ιδέα Γιούνκερ για ευρω-στρατό στηρίζει η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας

«Η ενωμένη Ευρώπη κινδυνεύει να απολέσει μέρος της επιρροής της» ανέφερε η Όυρσουλα βον ντερ Λέιεν

stratos

Υπέρ της ιδέας του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για συγκρότηση στρατού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά σε βάθος χρόνου, τάχθηκε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Όυρσουλα βον ντερ Λέιεν, προσθέτοντας μάλιστα πως σε διαφορετική περίπτωση η ενωμένη Ευρώπη κινδυνεύει να απολέσει μέρος της επιρροής της και να πέσει στη διαιρετική παγίδα του εθνικισμού.

«Είμαι πεπεισμένη πως ένας ευρωπαϊκός στρατός ή μια ευρωπαϊκή αμυντική ένωση μπορεί να δημιουργηθεί ως απόρροια της ευρωπαϊκής ενοποίησης», δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής η κ. βον ντερ Λέιεν, κατά τη διάρκεια συνεδρίου για την εξωτερική πολιτική που διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες.

Τόνισε δε πως η Ευρώπη θα μπορεί να διατηρήσει την πολιτική επιρροή της στο μέλλον μόνον εάν κατορθώσουμε να «συμπληρώσουμε την οικονομική μας δύναμη […] με μια πραγματικά συνεκτική πολιτική άμυνας και ασφάλειας».

Απαντώντας στους σκεπτικιστές που φοβούνται πως η δημιουργία ευρω-στρατού θα υπονόμευε το NATO, η γερμανίδα ΥΕΘΑ σημείωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες τακτικά ζητούν από τους ευρωπαίους να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες και να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες όσον αφορά τις στρατιωτικές δυνατότητες της Συμμαχίας.

«Θέλω να υπογραμμίσω πως έχουν παρέλθει οι εποχές οπότε υπήρχε διαφορά μεταξύ των σκέψεων του NATO και των σκέψεων της Ευρώπης», προσέθεσε.

Πάντως, η κ. βον ντερ Λέιεν διευκρίνισε πως η δημιουργία ευρω-στρατού είναι ένας «μακροπρόθεσμος στόχος».

1

SHARES

FacebookTwitter

Δείτε Επίσης

Τρίτο ετήσιο βραβείο της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE / NGL για «δημοσιογράφους, μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και υπερασπιστές του δικαιώματος στην πληροφόρηση»

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, με αφορμή την τρίτη ετήσια απονομή ...

Συμμετάσχετε στη συζήτηση

  Subscribe  
Notify of