Παρασκευή , 17 Ιουνίου 2022
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / Τρόικα τέλος, έρχεται συμφωνία-γέφυρα ως το τέλος του μήνα –Συμφωνία με Γιούνκερ και Γαλλία για “νέο συμβόλαιο” της Ελλάδας

Τρόικα τέλος, έρχεται συμφωνία-γέφυρα ως το τέλος του μήνα –Συμφωνία με Γιούνκερ και Γαλλία για “νέο συμβόλαιο” της Ελλάδας

4a4Το ιδιαίτερα θερμό κλίμα στη συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Γάλλο ομόλογό του, αλλά και η ηχηρή παρέμβαση Ομπάμα, μαζί με την κινητικότητα που επιδεικνύεται από στελέχη της Ε.Ε. τα τελευταία 24ωρα, δείχνουν αλλαγή κλίματος.

Η αυριανή συνάντηση του Α. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν ίσως σημάνει και την έναρξη μιας νέας εποχής στις σχέσεις της χώρας με τους δανειστές. Ανοιχτά ο Γ. Δραγασάκης μίλησε χθες σε συνέντευξή του στο mega για πιθανότητα πολιτικής συμφωνίας.

Όλα δείχνουν πως πλέον μιλάμε για το τέλος της εποχής της τρόικας στην Ελλάδα και την αντικατάστασή της από κάποιου άλλου είδους εποπτικό μηχανισμό.

Ήδη υπήρξε σχετικό δημοσίευμα με πηγή τον ίδιο τον πρόεδρο της Κομισιόν από την εφημερίδα Handelsblatt, ενώ και ο επίτροπος Οικονομικών Μοσκοβισί επιβεβαίωσε στον Δ. Παπαδημούλη την προοπτική αντικατάστασης της τρόικας.

Όλα αυτά στη βάση μιας πολιτικής συμφωνίας με τους εταίρους η οποία αναμένεται να τεθεί στη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Γιούνκερ θα αποφασιστεί πιθανότατα και ο οδικός χάρτης για το μέλλον της χώρας, ενώ ξεκαθάρισε πώς η όποια συμφωνία θα γίνει στα θεσμικά όργανα της Ευρώπης.

Η Αθήνα σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες αναζητά ένα τετραετές πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορέσει να αναπτύξει την οικονομική πολιτική που θα βγάλει τη χώρα από την λιτότητα ενώ ταυτόχρονα θα μπορεί να έχει τη ρευστότητα που απαιτείται.
Τα επόμενα ραντεβού του Α. Τσίπρα μετά την επίσκεψή του στην Κύπρο, με τον Μ. Ρέντσι και στη συνέχεια με τους ΖΚ. Γιούνκερ και Φ. Ολάντ θα κρίνουν τα πάντα.

Μετά το πλήρες χάσμα της περασμένης Παρασκευής, την έκπληξη και την αρνητική στάση Ντάισελμπλουμ, ειδικά μετά τη συνάντησή του με τον Γιάνη Βουράφκη υπήρξε η συνάντηση Μέρκελ, Ολάντ, Σούλτς, όπου κύριο θέμα ήταν η Ελλάδα. Εκεί παραμένει άγνωστο τι ακριβώς ειπώθηκε, ήρθε ωστόσο η ηχηρή παρέμβαση Ομπάμα και το κλίμα φάνηκε να αλλάζει.

Δεδομένο πάντως είναι ότι Βερολίνο θα στηρίξει μια λύση η οποία θα πρέπει να βασίζεται σε συμφωνία με την Ελλάδα για τήρηση των βασικών συμφωνιών που ήδη έχουν υπάρξει, ωστόσο όλα δείχνουν ότι επιχειρείται ένας συμβιβασμός ως προς τις πολιτικές λιτότητας, οι οποίες άλλωστε οδήγησαν τη χώρα στην ύφεση. Κύριο μέλημα της Ελληνικής κυβέρνησης οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί χωρίς τα υπερβολικά πλεονάσματα που προέβλεπε το μνημόνιο, έτσι ώστε να πέσουν στην αγορά χρήματα για την ανάπτυξη με ταυτόχρονη στήριξη των κοινωνικών δομών και των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων.

Δείτε Επίσης

Διεθνές συνέδριο για τον πολιτισμικό πλούτο των Μικρασιατών

Σήμερα Παρασκευή, στις έξι το απόγευμα, ξεκινά το Διεθνές Συνέδριο που οργανώνει ο Δήμος Ιωαννιτών ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments