Δευτέρα , 25 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Έκθετοι και χωρίς αποζημιώσεις οι αγρότες. Απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο Γ. Στύλιο για τις ζημιές λόγω ανομβρίας, δάκου, και ανεμοθύελλας

Έκθετοι και χωρίς αποζημιώσεις οι αγρότες. Απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο Γ. Στύλιο για τις ζημιές λόγω ανομβρίας, δάκου, και ανεμοθύελλας

Ζημιές προερχόμενες από ανομβρία και δάκο δεν καλύπτονται σύμφωνα με τον Κανονισμό Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ. Ήταν η απάντηση που εξέδωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε κατατεθείσα ερώτηση και αναφορά του Γιώργου Στύλιου σχετικά με την χορήγηση αποζημίωσης ζημιών λόγω ανομβρίας, δάκου και ανεμοθύελλας σε ελαιοκαλλιέργειες της Π.Ε. Άρτας, Αχαΐας και Λευκάδας.

Επιπλέον, στην ερώτηση του κ. Στύλιου σχετικά με το αν θα δοθούν κρατικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (deminimis) στους καλλιεργητές, το Υπουργείο, δεν προσδιορίζει εάν υπάρχει σχετική πρόβλεψη, ούτε ξεκαθαρίζει πώς θα καλύψει τις ζημίες. Καμία αναφορά δεν γίνεται για παροχή αποζημιώσεων ούτε μέσω του προγράμματος Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ).Μόνο για τις καταστροφές που προκλήθηκαν από την ανεμοθύελλα που σημειώθηκε το Νοέμβριο του 2018, αναφέρεται στην απάντηση, ότι ο ΕΛΓΑ θα διενεργήσει εξατομικευμένες εκτιμήσεις, θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και βάσει αυτών θα χορηγηθεί αποζημίωση. Ωστόσο δεν προσδιορίζεται χρονικά πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις αυτές.

Το μέλλον προδιαγράφεται δυσοίωνο.Σύμφωνα με την απάντηση, μέχρι το 2020,το Υπουργείο δεν έχει προγραμματίσεικανέναεγγειοβελτιωτικό, αρδευτικό,ή οποιοδήποτε άλλο έργο υποδομής που θα μπορούσε να συνεισφέρει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ανομβρίας.

Με αφορμή την απάντηση του ΥΠΑΑΤ, ο κ. Στύλιος προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση: «Η Κυβέρνηση, αντί να αποζημιώσει έγκαιρα και δίκαια τους παραγωγούς,αγρόν ηγόρασε. Αντί με μεθοδικότητα και πρόγραμμα να εκμεταλλευτεί τους διαθέσιμους πόρους,αδυνατεί να αντιληφθεί το πρόβλημα. Είτε λόγω αδιαφορίας, είτε λόγω διαχειριστικής ανικανότητας,για μια ακόμη φορά αφήνει τους παραγωγούς έκθετους, αβοήθητους και χωρίς υποστήριξη. Η παραγωγική Ελλάδα συρρικνώνεται και η ύπαιθρος ερημώνει».

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments