Σάββατο , 13 Απριλίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ιωαννίνων / Ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό πλαίσιο εξυγίανσης της ΔΕΥΑΙ υλοποιεί η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων

Ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό πλαίσιο εξυγίανσης της ΔΕΥΑΙ υλοποιεί η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων

 

 Στο ολοκληρωμένο στρατηγικό πλαίσιο εξυγίανσης της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιωαννίνων (ΔΕΥΑΙ)  που υλοποιεί η Δημοτική Αρχή, αναφέρθηκε σε σημερινή του συνέντευξη τύπου ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας.

Παράλληλα γνωστοποίησε την υπογραφή τριών συμβάσεων με αντικείμενο:

-τη «διαμόρφωση εργαλείων οικονομικής και λογιστικής αναδιοργάνωσης της ΔΕΥΑΙ»

-το έργο «αποκατάσταση ΧΑΔΑ Δουρούτης-Τμήμα Β»

-τη «διερεύνηση της δυνατότητας εκμετάλλευσης του παραγόμενου βιοαερίου στο ΧΑΔΑ Δουρούτης και προετοιμασία του φακέλου δημοπράτησης»

Αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης του Δημάρχου Ιωαννιτών είναι το εξής:

«Καταρχήν πρέπει να τονίσω ότι η ΔΕΥΑΙ είναι μια από τις πιο σημαντικές επιχειρήσεις για το Δήμο Ιωαννιτών και τους δημότες. Ίσως η πιο σημαντική.

Είναι μια επιχείρηση με Ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. Τι σημαίνει αυτό;

Ότι αποστολή της είναι να διασφαλίζει το αγαθό του επαρκούς και ποιοτικού  νερού στους πολίτες και να προστατεύει το περιβάλλον.

Υλοποιεί ένα σπουδαίο έργο πολλών εκατομμυρίων  ευρώ αλλά είναι ταυτόχρονα και μια επιχείρηση με πάρα πολλά –και θα έλεγα συστημικά» και …. «κληρονομικά» – προβλήματα.

Το σημαντικότερο για το ρόλο και την αποστολή της ΔΕΥΑΙ, είναι ότι αυτή η επιχείρηση έχει δημόσιο χαρακτήρα.

Είναι μια Δημοτική Επιχείρηση.

Το δικό μας όραμα όπως το έχουμε διακηρύξει από την πρώτη στιγμή, είναι αυτή η επιχείρηση να παραμείνει δίπλα στους πολίτες με κάθε τρόπο.

Γι’ αυτό ο δρόμος του εκσυγχρονισμού και της εξυγίανσης της ΔΕΥΑΙ είναι για μας μονόδρομος.

Δεν είναι μια απλή διαδικαστική πράξη.

Ο δρόμος της εξυγίανσης και του εκσυγχρονισμού θα είναι μακρύς και καθόλου εύκολος, αλλά η επιτυχία του εγχειρήματος,  θα διασφαλίσει στην ουσία ότι το όφελος θα επιστρέψει στους πολίτες:  μέσα από τη διασφάλιση των αγαθών που παρέχει η ΔΕΥΑΙ, μέσα από καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες για τον πολίτη.

Αυτός είναι ο δικός μας στόχος και απαιτεί επίπονη και συστηματική δουλειά σε βάθος χρόνου.

Υπάρχουν ταυτόχρονα πολλές δυσκολίες που σχετίζονται όχι μόνο με την οικονομική συγκυρία που διανύουμε αλλά και με τον τρόπο που  διαχειρίστηκαν τη ΔΕΥΑΙ δημοτικές αρχές στο παρελθόν και μάλιστα «καλές» εποχές.

Είχαμε δεσμευθεί ως δημοτική αρχή ότι θα προσπαθήσουμε πολύ, για να αλλάξουμε όσα χαρακτηρίζονται ως «κακώς κείμενα» στη ΔΕΥΑΙ. Έχουμε ξεκινήσει και το κάνουμε.

Για να μπορέσει μια πολύ σημαντική επιχείρηση για το Δήμο μας και τους πολίτες, να είναι οικονομικά βιώσιμη, λειτουργικά αξιόπιστη και διαχειριστικά αποτελεσματική.

Δεν μένουμε στο παρελθόν, αλλά για να πάμε μπροστά πρέπει να δούμε από πού ξεκινάμε.

Να δούμε την πραγματικότητα.

Την περασμένη εβδομάδα ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός από το Δ.Σ. της επιχείρησης.

Ήταν συνειδητή η καθυστέρηση στο να φέρουμε το προϋπολογισμό προς ψήφιση στο Δ.Σ.

Προηγήθηκε μια οικονομική μελέτη και έρευνα,  για να έχουμε μια πλήρη και καθαρή εικόνα για την επιχείρηση.

Δεν θα αναφέρω νούμερα αλλά την ουσία.

Και η ουσία είναι πως η διάταξη των οικονομικών στοιχείων δείχνει ότι αυτή τη στιγμή η ΔΕΥΑΙ βρίσκεται στα «κόκκινα».

Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας στην επιχείρηση.

Άρα πρέπει να διασφαλίσουμε την αυτοχρηματοδότηση της ΔΕΥΑΙ και κατά συνέπεια τη βιωσιμότητα της.

Ο δρόμος της εξυγίανσης περνάει μέσα από ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό πλαίσιο που έχουμε καταρτίσει και έχουμε ξεκινήσει και υλοποιούμαι στη ΔΕΥΑΙ.

Με συγκεκριμένες διαδικασίες:

1.     Αναβάθμιση παρεχομένων υπηρεσιών

2.     Αξιοποίηση της τεχνολογίας και της καινοτομίας

3.     Υιοθέτηση σύγχρονων μεθόδων οικονομικού προγραμματισμού

4.     Απλοποίηση διαδικασιών λειτουργίας της επιχείρησης

5.     Επέκταση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης

6.     Εφαρμογή νέου μοντέλου στενής επικοινωνίας της ΔΕΥΑΙ με το Δήμο

7.     Και τέλος αυστηρή εφαρμογή και συμμόρφωση με όλα τα ποιοτικά και λειτουργικά πρότυπα μιας σύγχρονης επιχείρησης.

Έγινα πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ και ηγούμαι της επιχείρησης και της μεγάλης προσπάθειας εξυγίανσης της, για έναν και μοναδικό σκοπό: Άνθρωπος, περιβάλλον και οικονομικότητα να αποτελέσουν το λόγο ύπαρξης αυτής της επιχείρησης.

Αρωγούς στην προσπάθεια εξυγίανσης που έχουμε ξεκινήσει, θέλουμε όλο το προσωπικό της ΔΕΥΑΙ.

Θέλουμε και πιστεύουμε ότι όλο το προσωπικό θα συμμετάσχει σε μια διαδικασία που θα αναδείξει τη δυναμική που έχει αυτή η επιχείρηση.

Σ’ αυτό το πλαίσιο γίνονται – και θα συνεχίσουν να γίνονται- συντονισμένες επαφές και επικοινωνίες σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας της ΔΕΥΑΙ, από την κορυφή έως τη βάση και από την βάση έως την κορυφή.

Η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της επιχείρησης είναι δεδομένη με γνώμονα οι άξιοι να προάγονται.

Την περασμένη εβδομάδα υπογράψαμε σύμβαση με την εταιρεία «TEC Business Solutions AE» με αντικείμενο τη «διαμόρφωση εργαλείων οικονομικής και λογιστικής αναδιοργάνωσης της ΔΕΥΑΙ».

Άμεσα στις επόμενες μέρες ξεκινάει η εφαρμογή για την πληρωμή λογαριασμών μέσω τραπεζών με το σύστημα ΔΙΑΣ, ώστε να μειωθεί η ταλαιπωρία των πολιτών και οι ουρές στα γκισέ της ΔΕΥΑΙ.

Έχουμε επεξεργαστεί αναλυτικά όλα τα οικονομικά στοιχεία της ΔΕΥΑ κι έχουμε μια πολύ σαφή εικόνα.

Ολοκληρώθηκε η κατηγοριοποίηση, τόσο των οφειλών της ΔΕΥΑΙ προς τρίτους όσο και η κατηγοριοποίηση όσων οφείλουν στην επιχείρηση, σε μικρούς, μεσαίους και μεγάλους οφειλέτες.

Είναι κρίσιμο ζήτημα να αυξηθούν τα έσοδα της επιχείρησης.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 12.700.000 ευρώ οφειλές προς τη ΔΕΥΑΙ.

Αναγνωρίζουμε την οικονομική συγκυρία, γι’ αυτό τα κριτήρια των απαιτήσεων μας σε όσους οφείλουν στη ΔΕΥΑΙ θα έχουν τον χαρακτήρα του δικαίου.

Δεν θα αντιμετωπίσουμε το ίδιο έναν που οφείλει 100 ευρώ κι έναν που οφείλει 100.000. Αυτόν που έχει αποδεδειγμένη δυσκολία λόγω της κρίσης, με αυτόν που κατά σύστημα δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του.

Αλλά είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για τη σωτηρία της επιχείρησης.

———   —– —– —

Όπως προανέφερα η ΔΕΥΑΙ αντιμετωπίζει προβλήματα και γι’ αυτό υλοποιούμαι ένα στρατηγικό σχέδιο για την εξυγίανση της.

Αλλά ταυτόχρονα είναι μια επιχείρηση που υλοποιεί καθημερινά ένα πολύ σημαντικό έργο για τους πολίτες κι ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα που συνεχίζεται σε όλο το Δήμο.

Παράλληλα την περασμένη εβδομάδα υπέγραψα κι άλλες δύο σημαντικές συμβάσεις ως πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ.

Η πρώτη αφορά στη δεύτερη φάση του έργου αποκατάστασης της χωματερής της Δουρούτης. Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση και ξεκινάμε τη δεύτερη.

Είναι προϋπολογισμού σύμβασης 891.527 ευρώ, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, ανάδοχος του έργου είναι η «ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Α.Ε.» και ο συμβατικός χρόνος ολοκλήρωσης του έργου είναι 8 μήνες.

Η δεύτερη πολύ σημαντική σύμβαση που υπογράφηκε, αφορά τη σύνταξη τεχνικής μελέτης για τη διερεύνηση  δυνατότητας εκμετάλλευσης του παραγόμενου βιοαερίου στην χωματερή της Δουρούτης και λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, η σύνταξη του σχετικού φακέλου δημοπράτησης του έργου.

Στον τομέα των έργων ο φιλόδοξος στόχος που θέτουμε στη νέα προγραμματική περίοδο, είναι να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που δίνουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα για να προχωρήσουμε σε όλες τις κρίσιμες περιοχές του Δήμου Ιωαννιτών έργα στους τομείς της ύδρευσης, της αποχέτευσης, της ενέργειας και του περιβάλλοντος.

Με εισήγηση μου στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ την εποπτεία αυτής της διαδικασίας θα την έχει ο Τομέας Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου Ιωαννιτών.

Κλείνοντας θέλω να είναι σαφές πως η πορεία της ΔΕΥΑΙ είναι, για τη Δημοτική Αρχή και για μένα προσωπικά ως πρόεδρος της επιχείρησης υπόθεση ύψιστης προτεραιότητας.

Παρακολουθώ προσωπικά μαζί με τους συνεργάτες μου:

-την καθημερινότητα της επιχείρησης και τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών στους πολίτες

-την εφαρμογή του προγράμματος εξυγίανσης

-την αναπτυξιακή διαδικασία της επιχείρησης μέσα από την υλοποίηση των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη και την προετοιμασία για διεκδίκηση νέων έργων».

 

Δείτε Επίσης

Ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος Νομαρχιακού Σωματείου ΑμεΑ Ιωαννίνων αναδεικνύουν ζητήματα των ΑμεΑ, θετικές πρωτοβουλίες και τονίζουν : Θέμα παιδείας η στάση των συμπολιτών μας

  Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])—- Θέματα που αφορούν τα Άτομα με Αναπηρία, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσον ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments