Δευτέρα , 25 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ελλάδα / Αλέξης Μητρόπουλος (ΕΝΥΠΕΚΚ) : Χρειάζεται άμεση ανακεφαλαιοποίηση των ταμείων με ευθύνη και πόρους των δανειστών, αλλά και μεταβατικό σχέδιο διάσωσης του Ασφαλιστικού…».

Αλέξης Μητρόπουλος (ΕΝΥΠΕΚΚ) : Χρειάζεται άμεση ανακεφαλαιοποίηση των ταμείων με ευθύνη και πόρους των δανειστών, αλλά και μεταβατικό σχέδιο διάσωσης του Ασφαλιστικού…».

133553635581Η κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία προκάλεσε την παρέμβαση της ΕΝΥΠΕΚΚ και του προέδρου της Αλέξη Μητρόπουλου , ο οποίος σε συνομιλία που είχε στο Δ/Ρ και τη Βίκυ Μιχέλη (Στα σημεία των καιρών), επισημαίνει ότι τα μνημόνια οδήγησαν σε κραχ τα ταμεία, με το ασφαλιστικό σύστημα να χανει 70 δισεκ. ευρώ από το 2010. Ο πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής τονίζει πως χρειάζεται ανακεφαλαιοποίηση των ταμείων με ευθύνη και πόρους των δανειστών, αλλά και μεταβατικό σχέδιο διάσωσης του Ασφαλιστικού :

« Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με πρόσχημα τη συζήτηση για το χρέος και αφού έχει παραιτηθεί ρητά από το αίτημα για μείωση ή διαγραφή του (ν. 4334/2015 σελ. 7) και σε συνεννόηση με τους δανειστές, ετοιμάζει ένα πρωτοφανές πογκρόμ κατά των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων μας.Με πρόσχημα τη βιωσιμότητα του συστήματος, προωθεί δραστικές περικοπές σε όλα τα κλιμάκια των συντάξεων.
Με το τρίτο Μνημόνιο (ν. 4336/2015) ο ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκε ολόκληρη τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα των δανειστών για την κρίση του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος αναζητώντας τα αίτια όχι στις μνημονιακές πολιτικές αλλά στις εσωτερικές παθογένειες του ιδίου του συστήματος.Παραιτήθηκε από τις προεκλογικές του θέσεις ότι το σύστημα των συντάξεων στην Ελλάδα οδηγήθηκε σε κατάρρευση κυρίως από τα Μνημόνια και τις αντικοινωνικές, αντιαναπτυξιακές και αντισυνταξιοδοτικές πολιτικές…»
Ακούστε το ηχητικό καθώς και τις προτάσεις που θα απέτρεπαν την κατάρρευση του Ασφαλιστικού Συστήματος. Η ΕΝΥΠΕΚΚ και ο Αλέξης Μητρόπουλος προτείνουν:
1.Την αναστολή της ψήφισης κάθε νέας ρύθμισης συνταξιοδοτικού περιεχομένου (θεμελίωση, ύψος συντάξεων, ύψος εισφορών, όρια ηλικίας κ.ά.).
2.Την αναστολή της εφαρμογής από 1-1-2015 των «ασφαλιστικών ρητρών» (-της «ρήτρας μηδενικής εγγύησης» επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ, -της «ρήτρας μερικής εγγύησης των κύριων συντάξεων» (βασική μέχρι του ποσού των 320 €), -της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος» των Ταμείων, -της «ρήτρας βιωσιμότητας» κατά τους νεοφιλελεύθερους νεολογισμούς και -της «ρήτρας θανάτου» του άρθρου 42 ν. 4052/2012)
3.Την άμεση επιστροφή των 26 δις € που απώλεσαν τα Ταμεία με το «κούρεμα» των αποθεματικών («PSI») από την πρωτογενή και δευτερογενή αγορά.
4.Την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων, κατά το προηγούμενο των Τραπεζών, με ευθύνη και πόρους των δανειστών, η οποία πρέπει να είναι ύψους 40-45 δις €. Το ποσό αυτό αντιστοιχίζεται στις απώλειες των Ασφαλιστικών Ταμείων από το Μνημόνιο, δηλαδή :από την αύξηση της ανεργίας, τη μείωση των μισθών, τη γενίκευση της εργασιακής ευελιξίας, τη μειωμένη κρατική χρηματοδότηση, τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και την κατάργηση των κοινωνικών πόρων.
Κάθε συζήτηση για τα Ασφαλιστικά Ταμεία προϋποθέτει την άμεση αναπλήρωση κατά τουλάχιστον 70 δις € που απώλεσαν τα Ταμεία από τις άμεσες μνημονιακές παρεμβάσεις.
Όποια άλλη συζήτηση-παρέμβαση στο Ασφαλιστικό Σύστημα της Ελλάδας θα εντάσσεται στο διαρκές εκ προμελέτης έγκλημα κατά του λαού και των ασφαλισμένων συνταξιούχων, που δυστυχώς και με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ολοκληρωθεί.
5.Τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το «κούρεμα» («PSI») των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων και την καταστροφική επίδραση του Μνημονίου στο συνολικό ασφαλιστικό σύστημα, αφού αυτό αποτελεί την πιο βίαιη αρπαγή πλούτου σε βάρος της Ελληνικής Εργατικής Τάξης που έχει συντελεστεί ποτέ!
Πρόκειται για ένα προδιαγεγραμμένο, «εκ προμελέτης», έγκλημα, το μεγαλύτερο στη μεταπολεμική ιστορία του τόπου, στο οποίο ενεπλάκησαν οι επικυρίαρχοι δανειστές, όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις, τμήμα της πανεπιστημιακής και ερευνητικής διανόησης και δυστυχώς το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Τέτοια λεηλασία του συνολικού μόχθου ενός ολόκληρου λαού δεν απαντάται στα παγκόσμια χρονικά!
Το σκάνδαλο αυτό πρέπει να ερευνηθεί άμεσα, σε όλες του τις πτυχές και πρώτα απ’όλα με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, που θα εξετάσει συνολικά την αρπαγή των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων.
6.Τη μη χρησιμοποίηση από την κυβέρνηση και τους δανειστές των συστημικών επιστημονικών Ινστιτούτων και ανεξάρτητων επιστημόνων για να πείσουν την ελληνική κοινή γνώμη για την αναγκαιότητα του περαιτέρω ακρωτηριασμού των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Πολύ περισσότερο που οι σχετικές μελέτες και οι επιστήμονες προσπερνούν ως μη υπάρχουσες τις καταστροφικές για τα Ταμεία πολιτικές του Μνημονίου.
Το μεταβατικό αυτό πρόγραμμα διάσωσης του ελληνικού Ασφαλιστικού Συστήματος πρέπει να προωθηθεί άμεσα και να στηριχθεί από όλους. Η αποτροπή της κατάρρευσής του είναι υπόθεση εθνική, προεχόντως πατριωτική. Αφορά όλους μας, τις σημερινές και μελλοντικές γενεές. Αν δεν το πράξουμε, το σύστημα μεσοπρόθεσμα θα κινδυνεύσει και οι συντάξεις δεν θα είναι στο άμεσο μέλλον εγγυημένες.
Η Επιστημονική Ομάδα της ΕΝΥΠΕΚΚ επιφυλάσσεται να επανέλθει επί του μείζονος αυτού κοινωνικού ζητήματος ενημερώνοντας τους πολίτες και εξειδικεύοντας όλες τις ρυθμίσεις των Μνημονίων σε βάρος τους.»

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments