Σάββατο , 20 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / “Γιάννενα Νέα Εποχή”: Ομιλία του υποψήφιου Δημάρχου Μ. Ελισάφ στην κεντρική πλατεία Ιωαννίνων

“Γιάννενα Νέα Εποχή”: Ομιλία του υποψήφιου Δημάρχου Μ. Ελισάφ στην κεντρική πλατεία Ιωαννίνων

Σε ανακοίνωση της παράταξης “Γιάννενα Νέα Εποχή” αναφέρονται τα εξής:

“Μήνυμα νίκης από εκατοντάδες Γιαννιώτες- Εμπιστοσύνη στη Νέα Εποχή

Μήνυμα νίκης αλλά και εμπιστοσύνης έστειλαν εκατοντάδες Γιαννιώτες που παραβρέθηκαν, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, στην ανοιχτή προεκλογική ομιλία του υποψήφιου δημάρχου Μωυσή Ελισάφ στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Η παρουσία του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία αποδεικνύοντας στην πράξη την ανάγκη για μια νέα εποχή στα Γιάννενα.

Η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» μία ακομάτιστη, αυτοδιοικητική κίνηση, μέσα στους οκτώ μήνες που συμπληρώθηκαν από την ίδρυσή της αποτελεί την δύναμη που πρωταγωνιστεί στις τοπικές πολιτικές εξελίξεις. Και είναι πλέον βέβαιο ότι θα πρωταγωνιστεί και την επόμενη ημέρα.

«Είμαστε πραγματικά μια  νέα παράταξη και σας καλούμε να μας εμπιστευτείτε στις εκλογές. Νέα στις ιδέες. Νέα στην κοινωνική σύνθεση. Νέα στη σχέση μας με τους δημότες. Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που στηρίζεται κυρίως στη νέα γενιά – από όλους τους πολιτικούς χώρους, από όλες τις επαγγελματικές – κοινωνικές ομάδες. Μια ομάδα ανθρώπων, που έχει δώσει δείγματα γραφής στους επαγγελματικούς και  κοινωνικούς χώρους.  Μια  νέα παράταξη, ανεξάρτητη,  ακηδεμόνευτη και πέρα από κομματικές δεσμεύσεις ή επιχειρηματικά συμφέροντα», υπογράμμισε στην ομιλία του ο κ. Ελισάφ.

Κεντρικό σύνθημα όπως αναδείχθηκε από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου είναι το «Μαζί».

Μαζί και την επόμενη μέρα, όπως τόνισε ο κ. Ελισάφ καθώς η παράταξη δεν διεκδικεί το μονοπώλιο της εξουσίας αλλά την λύση των προβλημάτων προς το συμφέρον των πολλών.

«Οι σκληροί πολιτικοί ανταγωνισμοί είναι υποκατάστατο πολεμικής σύγκρουσης. Κάθε πολεμική σύγκρουση έχει ως αποτέλεσμα κυρίαρχους και κυριαρχούμενους. Η παράταξή μας απεκδύεται μια παρόμοια διαδικασία, τη μόνη κυριαρχία που διεκδικούμε είναι εκείνη επί των προβλημάτων μας. Προφανώς κρίνουμε τη δημοτική αρχή και επικρίνουμε τις ανεπάρκειές της, την αλαζονεία της εξουσίας, το πελατειακό σύστημα διακυβέρνησης, την αναποτελεσματικότητα, την αδιαφορία. Χωρίς όμως ένα θετικό αντιστάθμισμα με τις σαφείς δεσμεύσεις μας που μπορούν να υλοποιηθούν, ο κριτικός λόγος δεν είναι παρά μια αέναη περιστροφή στο κενό», τόνισε στην ομιλία του.

Αναφερόμενος στις προγραμματικές θέσεις της παράταξης σημείωσε ότι διαμορφώθηκαν μετά από εξαντλητική προσπάθεια δεκάδων ανθρώπων με διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις και αφετηρίες.

Έτσι αποδεικνύεται στην πράξη ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πεδίο σύνθεσης και συναινετικής διάθεσης, στοιχεία που αποτελούν τις προωθητικές δυνάμεις για τη λύση των προβλημάτων.

«Η πρότασή μας είναι η δέσμευσή μας» σημείωσε ο κ. Ελισάφ με σκοπό να γίνει τα Γιάννενα και πάλι πρώτα.

Στη Νέα Εποχή τα Γιάννενα ανακτούν την ιστορική τους θέση. Παύουν να είναι η άκρη της Ελλάδας, γίνονται καρδιά των Βαλκανίων και βρίσκουν την θέση τους στον Ευρωπαϊκό χάρτη.

Ο κ. Ελισάφ περιέγραψε αναλυτικά το σχέδιο της Νέας Εποχής που θέτει ως προτεραιότητες την οριστική επίλυση των προβλημάτων του Δήμου, την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, την καθαριότητα σε κάθε γωνιά του Δήμου, την αναβάθμιση της λίμνης, την λύση του κυκλοφοριακού, την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, την αξιοποίηση των πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων, την ισόρροπη αθλητική ανάπτυξη, την συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, την αξιοποίηση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού, την δημιουργία μιας πόλης φιλικής και προσβάσιμης για όλους.

Για όλα τα θέματα η παράταξη έχει καταθέσει αναλυτικά τις προτάσεις της που αποτελούν και την δέσμευσή της απέναντι στους κατοίκους του Δήμου.

«Αρνούμαστε να βλέπουμε γειτονιές παρατημένες, δρόμους γεμάτους λακκούβες, πεζοδρόμια σπασμένα, πάρκα και παιδικές χαρές εγκαταλελειμμένες.

Έχουμε πρόταση για το Γιαννιώτικο Σαλόνι που ρημάζει. Θέλουμε να αποτελέσει ένα πολυθεματικό πάρκο που θα υιοθετηθεί από τους πολίτες.

Έχουμε πρόταση για το Άσυλο Ανιάτων που αποτελεί μία εστία ρύπανσης. Θέλουμε να μετατραπεί σε ένα πολυδύναμο κέντρο που θα παρέχει κοινωνικές υπηρεσίες.

Κουραστήκαμε να ακούμε για την ανάπλαση στο Πάρκο Λιθαρίτσια. Προτείνουμε με λίγα χρήματα συγκεκριμένες παρεμβάσεις για να πάρει και πάλι ζωή.

Καταθέσαμε πρόταση για το Άλσος. Μαζί με τους κατοίκους μπορούμε να προχωρήσουμε στην αναβάθμισή του.

Μιλήσαμε για την ΔΕΥΑΙ. Ξέρουμε πως θα την κάνουμε μία επιχείρηση βιώσιμη, που θα προσφέρει φτηνότερο νερό και θα εξυπηρετεί τον πολίτη.

Ξέρουμε πως θα πετύχουμε την προγραμματισμένη εξωστρέφεια. Κι αυτό θα φέρει περισσότερους τουρίστες, περισσότερα χρήματα στην τοπική αγορά, περισσότερες θέσεις εργασίας.

Θέτουμε ψηλά στις προτεραιότητές μας την στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας και την συμβολή του δήμου στη δημιουργία ενός ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Ελισάφ.

Κατέληξε ζητώντας την εμπιστοσύνη των πολιτών και δεσμευόμενος ότι στα επόμενα τέσσερα χρόνια καμιά ευκαιρία δεν θα πάει χαμένη.

Στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων καθώς και η παρουσίαση των υποψηφίων συμβούλων της Κοινότητας Ιωαννίνων.

H εκδήλωση «έκλεισε» μουσικά με τον Γιώργο Γάκη και τους Troublemakers.

Η ομιλία του υποψήφιου Δημάρχου Μωυσή Ελισάφ:

Γιαννιώτισσες και Γιαννιώτες

Συμπολίτισσες και Συμπολίτες, φίλες και φίλοι

Απομένουν λίγες ημέρες έως τις εκλογές.

Έως τη μέρα που εσείς θα αποφασίσετε πώς θέλετε να οικοδομήσουμε το μέλλον της πόλης μας, το μέλλον του τόπου όπου επιλέξαμε να ζήσουμε και να εργαστούμε.

Και είμαι βέβαιος ότι ΜΑΖΙ θα ανοίξουμε την πόρτα της ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ για τα ΓΙΑΝΝΕΝΑ που αγαπάμε.

Ξεκινήσαμε ΜΑΖΙ πριν οχτώ μήνες το όμορφο και δύσκολο ταξίδι της δημιουργίας της νέας παράταξης «ΓΙΑΝΝΕΝΑ – ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ» και σήμερα είμαστε εδώ, πρωταγωνιστές των εξελίξεων.

Χάρη στη δική σας ακούραστη προσπάθεια. Χάρη στη δική σας πίστη, στις αρχές και τις αξίες που διατυπώσαμε στην αφετηρία της δημιουργίας αυτής της παράταξης και την εμπιστοσύνη που δείξατε στο πρόσωπό μου  να τεθώ επικεφαλής αυτής της μεγάλης προσπάθειας.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ γι αυτό από την καρδιά μου.

Θα ξεκινήσω, όπως είναι αναγκαίο, με το ποιοι είμαστε. Και να πούμε από την αρχή ότι δεν είμαστε μια ακόμη παράταξη που ζητά την ψήφο των συμπολιτών μας. Είμαστε πραγματικά μια  ν έ α  παράταξη και σας καλούμε να μας εμπιστευτείτε στις εκλογές. Νέα στις ιδέες. Νέα στην κοινωνική σύνθεση. Νέα στη σχέση μας με τους δημότες. Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που στηρίζεται κυρίως στη νέα γενιά – από όλους τους πολιτικούς χώρους, από όλες τις επαγγελματικές / κοινωνικές ομάδες. Μια ομάδα ανθρώπων, που έχει δώσει δείγματα γραφής στους επαγγελματικούς και  κοινωνικούς χώρους.  Μια  νέα παράταξη, ανεξάρτητη,  ακηδεμόνευτη και πέρα από κομματικές δεσμεύσεις ή επιχειρηματικά συμφέροντα.

ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΓΓΥΗΘΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ. ΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ.

Δεν είμαστε, όμως, οι μεσσίες. Τούτο σημαίνει πως, πάνω απ όλα, είμαστε μια δημοκρατική παράταξη. Μια παράταξη που οι προτάσεις που καταθέσαμε για όλα τα προβλήματα της πόλης μας είναι προϊόν πολύμηνης, επίπονης και προπάντων συλλογικής προσπάθειας νέων επιστημόνων, αλλά και ανθρώπων από όλους τους χώρους της κοινωνικής διαστρωμάτωσης. Με άλλα λόγια μια παράταξη που διεκδικούμε την ύψιστη τιμή να είμαστε όχι η φωνή μας, αλλά η δική σας φωνή, το αποτύπωμά σας, η μικροεικόνα σας. Οι προτάσεις μας στοχεύουν και στοιχηματίζουν στα κοινά προβλήματά μας. Στις όποιες διαφορές μας, αλλά και στις από κοινού λύσεις τους.  Είμαστε η έκφρασή σας, αλλά και η δύναμή σας για τη Νέα Εποχή στην πόλη μας. Διεκδικούμε τη λύση των προβλημάτων προς την κατεύθυνση του συμφέροντος των περισσότερων, των «πλειόνων» όπως έλεγε ο Αριστοτέλης.

ΜΑΖΙ ΛΟΙΠΟΝ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΜΑΣ. ΕΙΝΑΙ Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΜΑΣ.

Είμαστε μια μεγάλη ομάδα πολιτών αποφασισμένων να αναμετρηθούμε με τόλμη με το ερχόμενο. Είμαστε μια μεγάλη ομάδα πολιτών που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την επερχόμενη αλήθεια των πραγμάτων και των κοινών προβλημάτων. Είμαστε μια νέα παράταξη που τολμούμε να δεσμευτούμε με το άριστο και όχι με το αρεστό.

Γνωρίζουμε πως  σε κάθε πολιτική αναμέτρηση, υπάρχουν εκείνοι της μιας όχθης. Υπάρχουν και οι άλλοι της απέναντι όχθης. Υπάρχουν όμως και εκείνοι, που ψηλά από τη γέφυρα τολμούν να αναλάβουν το ρίσκο να ενώσουν τις όχθες. Και η γέφυρα να λειτουργήσει. Για το καλό όλων. Έτσι η παράταξη μας δεν διεκδικεί το μονοπώλιο  της εξουσίας. Διεκδικεί τη λύση των προβλημάτων προς την κατεύθυνση του συμφέροντος τουλάχιστον των περισσότερων. Οι σκληροί πολιτικοί ανταγωνισμοί είναι υποκατάστατο πολεμικής σύγκρουσης. Κάθε πολεμική σύγκρουση έχει ως αποτέλεσμα κυρίαρχους και κυριαρχούμενους. Η παράταξή μας απεκδύεται μια παρόμοια διαδικασία, τη μόνη κυριαρχία που διεκδικούμε είναι εκείνη επι των προβλημάτων μας. Προφανώς κρίνουμε τη δημοτική αρχή και επικρίνουμε τις ανεπάρκειές της, την αλαζονεία της εξουσίας, το πελατειακό σύστημα διακυβέρνησης, την αναποτελεσματικότητα, την αδιαφορία. Χωρίς όμως ένα θετικό αντιστάθμισμα με τις σαφείς δεσμεύσεις μας που μπορούν να υλοποιηθούν, ο κριτικός λόγος δεν είναι παρά μια αέναη περιστροφή στο κενό.

ΑΚΟΥΜΕ, ΣΥΖΗΤΟΥΜΕ, ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ. ΚΟΙΤΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ.

Είμαστε μια παράταξη που παρά τις προκλήσεις, διεκδικούμε αυτή τη δύσκολη θέση.

Επιλέξαμε συνειδητά να πορευτούμε χωρίς  καμιά κομματική εξάρτηση και κηδεμονία και το αποδείξαμε με την συμπεριφορά μας μέχρι σήμερα.

Στο ψηφοδέλτιό μας συμμετέχουν γυναίκες και άνδρες που έχουν διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις και προτιμήσεις αλλά συμφωνούν ή συγκλίνουν στο όραμα για το μέλλον της  Πόλης μας και τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά της.

Θελήσαμε  με αυτή την θεμελιακή επιλογή να ξεπεράσουμε διχαστικές πρακτικές του παρελθόντος που στις περισσότερες περιπτώσεις είχαν αφετηρία κομματικούς ανταγωνισμούς και διαιρέσεις και να περάσουμε σε μια ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ όπου η αντιπαράθεση θα εστιάζεται στo πρόβλημα και τη μέθοδο επίλυσής του. Ξέρουμε καλά ότι η λύση των προβλημάτων δεν έχει καμιά σχέση με τις όποιες ιδεολογικές διαφορές μας. Καθώς τα προβλήματα δεν είναι μπλέ, πράσινα ή κόκκινα. Η λύση τους βρίσκεται σε αυτά που μας ενώνουν που είναι και τα περισσότερα και πρέπει να επιδιώκεται με κριτήρια αποδεκτά από την πλειοψηφία των δημοτών. Εξάλλου, η συμβολή των δημοτών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων.

Θελήσαμε να αφήσουμε πίσω διχαστικές πρακτικές που  γκρέμιζαν τις γέφυρες της συνεννόησης.

Το αποτέλεσμα  της προωθητικής σύνθεσης διαφορετικών απόψεων για τα προβλήματα της Πόλης είναι σήμερα μπροστά μας και στην κρίση όλων σας.

Είναι οι προγραμματικές μας θέσεις που έχετε στη διάθεσή σας,  θέσεις  που διαμορφώθηκαν μετά από εξαντλητική προσπάθεια μιας εκατοντάδας ανθρώπων με διαφορετικές  πολιτικές  πεποιθήσεις και προέλευση.

Δεν αποτελούν όμως τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή διαφορετικών αντιλήψεων  αλλά  τη βέλτιστη  σύνθεση στο υψηλότερο επίπεδο.

Αποδείξαμε με αυτόν τον τρόπο ότι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η σύνθεση των απόψεων και η συναινετική διάθεση αποτελούν ισχυρές προωθητικές δυνάμεις για τη λύση των προβλημάτων.

Έτσι προέκυψε η Προγραμματική μας πρόταση που είναι βαθιά προοδευτική  γιατί  είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς μελέτης και γνώσης των προβλημάτων, αλλά και συνεχούς διαβούλευσης στην καθημερινή μας επαφή με όλους τους πολίτες σε κάθε γωνιά του Δήμου.  Από το Πέραμα και την Πεδινή μέχρι τον Κατσικά, την Ανατολή και τις συνοικίες της Πόλης.

Αφορά δηλαδή όλους κι εκφράζει αυτό που ονομάζουμε δημόσιο συμφέρον.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΜΑΣ. ΠΡΩΤΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ, ΠΡΩΤΑ Ο ΔΗΜΟΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ.

Σε ώρες μεγάλης οικονομικής κρίσης η οικονομία γίνεται το κυρίαρχο πρόβλημα. Που απορροφά σχεδόν το σύνολο των ενδιαφερόντων. Μαζί και την πολιτική. Όμως, η απορρόφηση της πολιτικής από την οικονομία δεν πλήττει μόνο την πολιτική. Πλήττει καίρια και την ίδια την οικονομία. Το όνειρο της ατομικής αναρρίχησης κατέρρευσε συμπαρασύροντας μαζί και κάθε είδος συλλογικότητα. Η λέξη δήμος έγινε το φάντασμα του εαυτού του.

Είμαστε εκείνη η παράταξη που θα επιχειρήσουμε με τόλμη να επαναφέρουμε την πολιτική στο προσκήνιο. Είμαστε η μόνη παράταξη που μπορεί να επανασυστήσει μια κατακερματισμένη κοινωνία του δήμου σε συλλογικότητα. Δηλαδή, σε ένα σώμα που να περιλαμβάνει όλους,  Άστυ και κοινότητες.

Εύλογο το ερώτημα: Ποια είναι τα προβλήματα, η λύση των οποίων θα ωθούσε σε μια επανασύσταση του δήμου; Είναι η προγραμματισμένη εξωστρέφεια που θα φέρνει κόσμο και τεχνογνωσία στην πόλη μας, η καθημερινότητα του πολίτη που δοκιμάζεται, η καθαριότητα, ο φωτισμός, το οδικό δίκτυο, αλλά και η αξιοκρατία, η προστασία του περιβάλλοντος και της λίμνης μας, το μεταναστευτικό, το δημογραφικό. Είναι ακόμη  ο κοινωνικός παρασιτισμός, ο κοινωνικός λήθαργος που οδηγεί ευθέως στον ωχαδερφισμό. Και εκείθεν στη νέκρωση της πολιτικής.

ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ.

Οι εξουσίες έρχονται και παρέρχονται. Τα προβλήματα που δεν βρίσκουν τη λύση τους παραμένουν. Διεκδικούμε τη μέγιστη τιμή, τελειώνοντας τη θητεία μας να αφήσουμε τα λιγότερα άλυτα. Είναι απόλυτα θεμιτό να ξέρουμε που θέλουμε να πάμε. Είναι όμως περισσότερο αναγκαίο να ξέρουμε που μπορούμε να πάμε. Ο στόχος της παράταξής μας είναι να ανιχνεύσουμε ως που και πως μπορεί να πάει ο Δήμος. Το καίριο δίλημμα σε αυτές τις εκλογές είναι: θα αφήσουμε την πόλη στον κατηφορικό δρόμο που άκρη δεν έχει με την κυριαρχία του ρουσφετιού, των εκβιασμών, των άμεσων αναθέσεων ή θα ξεκινήσουμε μία πανστρατιά αλλαγών που θα ανακόψουν αυτή την πορεία.

Η δέσμευσή μας είναι απόλυτη:  Είμαστε εκείνη η παράταξη που με την αξιοποίηση του πλούσιου δυναμικού που υπάρχει στο δήμο μας θα επαναφέρουμε την πολιτική με έναν και μοναδικό στόχο: Να αναδείξουμε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της πόλης μας, την πλούσια παράδοσή της, με ένα λόγο την ταυτότητά της. Τη μοναδική και ανεπανάληπτη. Και θα καταστήσουμε την πόλη ένα κέντρο, έναν κόμβο στην ευρύτερη περιοχή. Θα ανοίξουμε την πόλη και θα υποδεχθούμε επισκέπτες, προσκυνητές, επιστήμονες, αθλητές μα και πολύτιμη τεχνογνωσία.

Θα την καταστήσουμε δηλαδή πόλο έλξης και  αναφοράς σε μια ευρύτερη περιοχή και γιατί όχι σ’ ολόκληρη την Ευρώπη.

Ξέρουμε ότι δεν είναι όλες οι πόλεις  με τον ίδιο πληθυσμό ίδιες.                    Ξεχωρίζουν αυτές  που αξιοποίησαν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, απόκτησαν αυτοπεποίθηση και συνείδηση του ρόλου τους  και δεν αρκέστηκαν στον ρόλο ενός περιφερειακού κομπάρσου.

Κατέκτησαν έτσι, με σχέδιο, πρόγραμμα, οργάνωση, σκληρή δουλειά και συνέργειες έναν ξεχωριστό όνομα και ρόλο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ανέβασαν  το επίπεδο ζωής των κατοίκων τους πετυχαίνοντας ρυθμούς ανάπτυξης μεγαλύτερους από τους εθνικούς.

Αυτό είναι και το δικό μου, το δικό μας όραμα για τα Γιάννενα,  για αυτό θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις και θα αφιερώσω όλο μου το χρόνο.

Αυτή είναι η φιλοδοξία μου αυτός είναι κι ο τελευταίος μου μεγάλος προσωπικός στόχος για την πόλη που γεννήθηκα, μεγάλωσα και καταξιώθηκα  κοινωνικά και επιστημονικά.

Έχει η πόλη μας τέτοιες προϋποθέσεις;

Απαντάμε  με βεβαιότητα ΝΑΙ.

Έχει και μπορεί αν τις αξιοποιήσουμε να κατακτήσουμε   ένα νέο ανώτερο επίπεδο. Είναι η θέση της στην τομή των δυο μεγαλύτερων οδικών αξόνων της χώρας της Εγνατίας  και της Ιωνίας οδού, το φυσικό της περιβάλλον και το γεωγραφικό της ανάγλυφο με σημείο αναφοράς τη χιλιοτραγουδισμένη λίμνη μας την Παμβώτιδα. Είναι οι βασικές της υποδομές,  ο πολιτισμός της, το ανθρώπινο δυναμικό και το μορφωτικό της κεφάλαιο.                                                                                        Είναι οι Γιαννιώτες και οι Γιαννιώτισσες  της ομογένειας και της διασποράς σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου, τα νέα παιδιά που η κρίση ανάγκασε να ξενιτευτούν και ήδη κάποιοι απ’ αυτούς διαπρέπουν,  αλλά δεν ξεχνούν την γενέθλια πόλη τους.

Είναι η ιστορική της παράδοση που μας πάει πίσω στο κέντρο  του νεοελληνικού διαφωτισμού, των εθνικών μας ευεργετών και της πολυπολιτισμικής της κληρονομιάς .

Μπορούμε λοιπόν να δεσμευτούμε ότι θα καταστήσουμε προσεγγίσιμη την ιδιαιτερότητά μας ως Δήμος, πρώτα σ εμάς τους ίδιους, και αμέσως και κύρια σε όλους τους έξω από εμάς. Θα αναδείξουμε τα χαρακτηριστικά της ταυτότητας μας. Όλα όσα προέρχονται από την πλούσια παράδοσή μας, όλα όσα μας χαρίστηκαν από τη γεωμορφολογία του χώρου μας. Όλα όσα θα προκύψουν από τις ίδιες τις δράσεις μας. Όπως επιστημονικά και πολιτιστικά συνέδρια, καθώς και θρησκευτικές, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες.

Τα Γιάννενα  που όσο ελάχιστες πόλεις στη χώρα  ενέπνευσαν συγγραφείς και ποιητές,  ανθρώπους  του κινηματογράφου και των τεχνών.

Η απομόνωση που επί αιώνες βιώναμε πρέπει να πάρει τέλος. Μπορούμε να στραφούμε προς τους ανοιχτούς ορίζοντες με μια δυναμική εξωστρέφεια. Γεγονός που θα επιτρέψει την αλυσιδωτή διάχυση πόρων όχι μόνο στο Δήμο μας αλλά και στην ενδοχώρα του ολόκληρη.

ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΑΝΑΚΤΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΟΥΣ ΘΕΣΗ. ΠΑΥΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΚΡΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΡΔΙΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ, ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΧΑΡΤΗ. ΑΥΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ.

Θα μου  συγχωρήσετε, όμως, και μια αυτοαναφορά: Είμαι γέννημα και θρέμμα αυτής της πόλης. Θεωρώ πως έχω δώσει δείγματα γραφής σε όλη την επαγγελματική και πολιτική μου σταδιοδρομία. Να το πούμε ξεκάθαρα: Η διαχείριση των κοινών απαιτεί πάθος, χρόνο και άοκνη επιμονή. Το να προβάλλεις το Δήμο με τα ακριβή χαρακτηριστικά του προς τα έξω, ώστε να δημιουργήσεις ένα ρεύμα επισκεψιμότητας, πέραν των παραπάνω, απαιτούνται  γνωριμίες, προσωπικές επαφές, χρόνος και υπομονή, ώστε τα πλεονεκτήματα που διαθέτει ο Δήμος μας να γίνουν οι οδοδείκτες του αύριο. Μια προγραμματισμένη εξωστρέφεια όμως θα φέρει πόρους και τεχνογνωσία καθώς και τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη στην περιοχή.

Συμπολίτισσες και Συμπολίτες, φίλες και φίλοι,

Με το ίδιο πνεύμα, με πίστη δηλαδή στις δημοκρατικές και φιλελεύθερες αξίες και στην αξία της συναίνεσης, σκοπεύουμε να διοικήσουμε το Δήμο με την δική σας  εντολή.

Θα επιδιώξουμε  δηλαδή να ενώσουμε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της Πόλης και όχι να τις διχάσουμε με  έωλα προσχήματα όπως  κάποιοι επιχειρούν.Θέλουμε να σμίξουμε σε μια κοίτη ολόκληρο  το δυναμικό της Πόλης, παντού όπου κι αν δραστηριοποιείται. Στη  συνοικία και στους συλλόγους της,  στις επιχειρήσεις, στο Πανεπιστήμιο, στις εστίες του πολιτισμού και του  αθλητισμού,  τις εθελοντικές οργανώσεις,  στις κοινότητες του δήμου και την πρωτογενή παραγωγή.

Θέλουμε να σμίξουμε όλες  τις  δυνάμεις του τόπου για να λύσουμε προβλήματα  όχι με μια αυτάρεσκη εσωστρέφεια  αλλά με αισιοδοξία και το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον  και στο ρόλο που θέλουμε να παίξει η Πόλη μας  στη χώρα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των ΝΔ Βαλκανίων. Για να κάνουμε όμως αυτό το μεγάλο βήμα πρέπει να πατήσουμε σε στέρεο έδαφος.   Να λύσουμε τα προβλήματα που απασχολούν τον Δήμο  μας  οριστικά και αμετάκλητα.

Έχουμε τη βούληση και γνωρίζουμε τη μέθοδο για να το πετύχουμε και θα επιδιώξουμε  τη συνεργασία με όλους όσους μπορούν και θέλουν να βοηθήσουν στην πραγμάτωση του στόχου μας.  Κυβέρνηση,  Περιφέρεια, Πανεπιστήμιο, Κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς, Κόμματα, αλλά  πρώτα – πρώτα   με τους ίδιους τους πολίτες με τους οποίους θέλουμε να συνυπογράψουμε ένα νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης και αλληλοεκτίμησης που διερράγη  κατά τη διάρκεια της κρίσης που έπληξε την πατρίδα μας και με ευθύνη των δημοτικών αρχόντων.

Θα μπούμε στη ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ  αν λύσουμε το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων οριστικά και αμετάκλητα με κάθε πρόσφορο μέσο, αφού μια πόλη καθαρή σημαίνει πρώτα απ’ όλα υγεία για τους κατοίκους, αλλά και αύξηση της επισκεψιμότητας και ενίσχυση του τουρισμού. Η καθαριότητα του Δήμου πρέπει να καταστεί μέριμνα όχι μόνο των υπευθύνων αλλά και καθημερινή φροντίδα όλων μας.

Αν  δρομολογήσουμε  εξελίξεις που θα αναβαθμίσουν τη λίμνη και τον χώρο γύρω από αυτή σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.

Αν σχεδιάσουμε τη λύση του κυκλοφοριακού προβλήματος σε βάθος χρόνου.

Αν εξασφαλίσουμε στις τοπικές κοινωνίες τη δυνατότητα άμεσης και αποτελεσματικής επίλυσης των καθημερινών τους προβλημάτων.

Αν  ψηφιοποιήσουμε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου  και οργανώσουμε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα διοίκησης και λειτουργίας του Δήμου με την αξιοποίηση όλου του διαθέσιμου δυναμικού.

Αν σχεδιάσουμε μία πόλη προσβάσιμη από όλες και όλους και ανοιχτή σε όλες τις διαφορετικής κοινωνικές ομάδες.

Αν  εξαλείψουμε οριστικά τα πελατειακά φαινόμενα που ταλανίζουν τους πολίτες και οδηγούν στον εκμαυλισμό συνειδήσεων, στη διαπλοκή, στη διαφθορά.

Αν αξιοποιήσουμε το πλούσιο πολιτιστικό δυναμικό της περιοχής και ανοίξουμε το δρόμο για μιά πολιτιστική άνοιξη στην πόλη μας.

Αν αξιοποιήσουμε κατάλληλα όλες τις χρηματοδοτικές δυνατότητες.

Αν εργαστούμε για μια ισόρροπη αθλητική ανάπτυξη.

Αν αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό τις δυνατότητες που μας δίνει το Πανεπιστήμιό μας.

Αν αξιοποιήσουμε γόνιμα και παραγωγικά το υψηλό επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής μας με στόχους την προώθηση της γνώσης, της δημιουργικότητας και των δεξιοτήτων, και την οικονομική ανάπτυξη.

Για όλα αυτά η παράταξή μας κατέθεσε πλήρεις και τεκμηριωμένες προτάσεις.

Αρνούμαστε να βλέπουμε γειτονιές παρατημένες, δρόμους γεμάτους λακκούβες, πεζοδρόμια σπασμένα, πάρκα και παιδικές χαρές εγκαταλελειμμένες.

Έχουμε πρόταση για το Γιαννιώτικο Σαλόνι που ρημάζει. Θέλουμε να αποτελέσει ένα πολυθεματικό πάρκο που θα υιοθετηθεί από τους πολίτες.

Έχουμε πρόταση για το Άσυλο Ανιάτων που αποτελεί μία εστία ρύπανσης. Θέλουμε να μετατραπεί σε ένα πολυδύναμο κέντρο που θα παρέχει κοινωνικές υπηρεσίες.

Κουραστήκαμε να ακούμε για την ανάπλαση στο Πάρκο Λιθαρίτσια. Προτείνουμε με λίγα χρήματα συγκεκριμένες παρεμβάσεις για να πάρει και πάλι ζωή.

Καταθέσαμε πρόταση για το Άλσος. Μαζί με τους κατοίκους μπορούμε να προχωρήσουμε στην αναβάθμισή του.

Μιλήσαμε για την ΔΕΥΑΙ. Ξέρουμε πως θα την κάνουμε μία επιχείρηση βιώσιμη, που θα προσφέρει φτηνότερο νερό και θα εξυπηρετεί τον πολίτη.

Ξέρουμε πως θα πετύχουμε την προγραμματισμένη εξωστρέφεια. Κι αυτό θα φέρει περισσότερους τουρίστες, περισσότερα χρήματα στην τοπική αγορά, περισσότερες θέσεις εργασίας.

Θέτουμε ψηλά στις προτεραιότητές μας την στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας και την συμβολή του δήμου στη δημιουργία ενός ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος.

ΞΕΡΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ, ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ.

Οι συνεργάτες μου κι εγώ είμαστε αποφασισμένοι να τα πραγματοποιήσουμε  γιατί  πιστεύουμε ότι μόνο έτσι προσφέρουμε στο Δήμο,  γιατί μόνο έτσι  είμαστε χρήσιμοι στους πολίτες  που πληρώνουν για αυτές τις υπηρεσίες και εμείς θα σεβαστούμε και θα διαχειριστούμε με απόλυτη διαφάνεια  και το τελευταίο Ευρώ  που καταβάλει ο πολίτης για τις υπηρεσίες του Δήμου.

Γιατί  δεν με ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος  που είναι η μεγάλη τροχοπέδη στην πρόοδο της κοινωνίας,  γιατί δεν θα χρησιμοποιήσω το Δήμο σαν σκαλοπάτι για άλλους προορισμούς,  γιατί δεν έχω άλλες επιδιώξεις,  γιατί όραμά μου και φιλοδοξία μου είναι να δω την πόλη μας να ξεχωρίζει, να ομορφαίνει και να προκόβει.

Αυτό είναι και το μήνυμα που στέλνω στις παρατάξεις που θα θελήσουν να συμπαραταχτούν  μαζί μας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

ΟΔΗΓΟΥΜΕ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ.

Συμπολίτισσες και Συμπολίτες

Μέτρο προόδου μιας σύγχρονης κοινωνίας είναι  η στάση της απέναντι στους αδύνατους, στους ανήμπορους και στους άπορους. Η διάθεσή μας γι αυτές τις κοινωνικές ομάδες των συμπολιτών μας διαμορφώνεται όχι από αισθήματα ελεημοσύνης αλλά από την πεποίθησή μας ότι έχουμε την ευθύνη και την υποχρέωση να μη μείνει κανείς αβοήθητος να μη αισθάνεται κανείς στο περιθώριο. Το ζήτημα της ύπαρξης δεν είναι να φτάσει κανείς ένα ορισμένο επίπεδο ζωής. Είναι να επιτύχει οριστικές αξίες ζωής και μία από αυτές τις αξίες είναι η μέριμνα για το διπλανό και αναξιοπαθούντα συμπολίτη μας «Αν μία ελεύθερη κοινωνία, έλεγε ο Κέννεντυ, δεν μπορεί να βοηθήσει τους πολλούς που είναι φτωχοί, τότε δεν μπορεί να σώσει και τους λίγους που είναι πλούσιοι»

Γι αυτό έχουμε έτοιμο το σχέδιο για την αναβάθμιση των κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών.

Στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας είναι η φροντίδα για τις νέες μητέρες και τα παιδιά.

Κανένα παιδί προσχολικής ηλικίας δεν θα μείνει εκτός παιδικού σταθμού.

Καταλήγοντας,

Πρωταρχικό μας μέλημα και φροντίδα που θα αποτελέσει και άμεση προτεραιότητά μας με την ανάληψη των καθηκόντων μας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών σε όλη την έκταση του Δήμου με έμφαση στις γειτονιές της πόλης κα τις κοινότητες. Ιεραρχώντας και θέτοντας προτεραιότητες ανάλογα με τις ανάγκες. Θα εργαστούμε για την προοδευτική βελτίωση της καθαριότητας κα του φωτισμού, για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου και των πεζοδρομίων, για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων σε συνεργασία με τους πολίτες και φορείς. Σε άμεση συνάρτηση με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής είναι και η εξυγίανση και ο εκσυγχρονισμός των δομών του Δήμου. Ένας δήμος σύγχρονος, σύμμαχος του πολίτη, στην υπηρεσία του πολίτη. Με τις νέες τεχνολογίες στην διάθεση όλων. Για να γίνουν και τα Γιάννενα μια έξυπνη πόλη.

Καμία ευκαιρία δεν θα πάει χαμένη. Κάθε ευρώ θα πιάνει τόπο. Θα αναζητήσουμε χρηματοδοτικές πηγές πέρα από τα γνωστά εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα.

Στο κλείσιμο της τετραετίας φιλοδοξούμε να παραδώσουμε έναν άλλο δήμο, μια άλλη πόλη. Πάνω σε στέρεες βάσεις που δεν θα επιτρέπουν κανένα πισωγύρισμα, παρά μόνο φυγή προς τα μπρος.

Θα είναι τα Γιάννενα της Νέας Εποχής που Μαζί θα χτίσουμε. Στις 26 Μαΐου κάνουμε την αρχή. Προχωράμε όλοι μαζί. Με ενότητα, με ορμή και πίστη στην προκοπή του τόπου μας.”

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments