Τετάρτη , 27 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Γιάννενα Νέα Εποχή: Χτίζουμε την έξυπνη πόλη της νέας εποχής!

Γιάννενα Νέα Εποχή: Χτίζουμε την έξυπνη πόλη της νέας εποχής!

Σε ανακοίνωση της παράταξης “Γιάννενα Νέα Εποχή” αναφέρονται τα εξής:

“Τις προτάσεις που έχει επεξεργαστεί η ομάδα εργασίας της παράταξης «Γιάννενα- Νέα Εποχή» για την «Έξυπνη Πόλη» παρουσίασε ο υποψήφιος δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ. Η επιτροπή εργάστηκε για περισσότερο από ένα τρίμηνο, κάνοντας στο διάστημα αυτό πολλές επαφές και συζητήσεις με ειδικούς. Μεταξύ των άλλων επισκέφθηκε τα Τρίκαλα, τα οποία βρίσκονται στην πρωτοπορία και ενημερώθηκε από τον δήμαρχο και τα στελέχη του Δήμου, για τα βήματα που γίνονται και τον τρόπο με τον οποίο «χτίζεται» μία έξυπνη πόλη.

Ιδιαίτερα γόνιμη και χρήσιμη ήταν η συνάντηση και η συζήτηση που έγινε με καθηγητές του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Όπως τόνισε ο κ. Ελισάφ, η νέα εποχή απαιτεί ψηφιακά Γιάννενα και η πρόταση της παράταξης εγγυάται τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η έξυπνη πόλη, η οποία πρωταρχικό σκοπό θα έχει την διευκόλυνση του πολίτη και την βελτίωση της καθημερινότητάς του.

Οι βασικές αρχές είναι οι ακόλουθες

  1. Δημιουργία Ψηφιακού Συμβουλίου

Δημιουργία «Ψηφιακό Συμβούλιο», ως συμβουλευτικό όργανο ενίσχυσης της ψηφιακής τεχνολογίας της πόλης. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα συγκεκριμένο όραμα έξυπνης πόλης για τον Δήμο μας.

  1. Δημιουργία Οδικού Χάρτη για τα Ψηφιακά Ιωάννινα

Ο Δήμος ενώνει τις δυνάμεις του με όλους τους φορείς, τις υπηρεσίες, τις μεγάλες επιχειρήσεις και το Πανεπιστήμιο για την εκπόνηση  ενός Οδικού Χάρτη για τα Ψηφιακά Ιωάννινα.

  1. Καταγραφή των Περιουσιακών Στοιχείων του Δήμου

Ολοκληρωμένη καταγραφή, στην οποία θα βασίζονται οι μεταγενέστεροι σχεδιασμοί, δημιουργώντας ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής των περιουσιακών στοιχείων του Δήμου,  των κτιρίων του και ειδικά  των διατηρητέων κτηρίων που αποτελούν σημεία αναφοράς για μια ιστορική πόλη σαν τα Γιάννενα.

  1. Έλεγχος, αξιολόγηση και βελτίωση των υπαρχόντων ηλεκτρονικών υπηρεσιών

Διερεύνηση και στη συνέχεια εξάλειψη των λόγων που οδηγούν στην απαξίωση τις σημερινές ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Βελτίωση των υποδομών αυτών, ώστε να αυξηθεί η χρησιμοποίησή τους από όλους τους δημότες.

  1. Έλεγχος, αξιολόγηση, συντήρηση του Συστήματος Οπτικών Ινών, έλεγχος, αξιολόγηση συντήρηση και επέκταση του Ασύρματου Δικτύου του Δήμου, χρήση νέων δυνατοτήτων δικτύωσης

Δημιουργία δικτύου υπερυψηλών ταχυτήτων σε όλη την πόλη. Παροχή δωρεάν ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο για τους πολίτες και τους επισκέπτες της περιοχής που αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών και βασικό στόχο της παράταξής μας.

Χρήση μοντέρνων τεχνολογικών υποδομών, όπως το υπολογιστικό νέφος που παρέχεται από την πολιτεία, οι οποίες θα επιτρέψουν την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών χωρίς την υπέρμετρη αύξηση του κόστους.

  1. Δημιουργία Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών

Δημιουργία Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών για τη Διαχείριση των Ανοικτών Δεδομένων του Δήμου.

  1. Δημιουργία Ψηφιακού Εργαστηρίου

Ίδρυση Ψηφιακού Εργαστηρίου / Ioannina Digital Lab. Ένα πρότυπο εργαστήριο έρευνας και ανάπτυξης προηγμένων λύσεων,  μέσω του οποίου θα ανοίξουν οι υποδομές της πόλης σε νέους επιστήμονες και επιχειρηματίες.

  1. Δημιουργία/ Χρήση web & mobile εφαρμογής για το δήμο

Μέσω κατάλληλης εφαρμογής σε ιστοσελίδα καθώς και «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου αξιοποιούμε τις δυνατότητες που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες αποβλέποντας στην αμεσότερη, ταχύτερη, πληρέστερη και καλύτερη επικοινωνία δημοτών και επισκεπτών με τις δημοτικές υπηρεσίες.

  1. Δημιουργία πιλοτικών ενεργειών και δράσεων

Εγκατάσταση μιας συνεχούς διαδικασίας έρευνας και εφαρμογής πιλοτικών έργων τα οποία θα εφοδιάζουν με εμπειρία, τεχνογνωσία και νέες ιδέες, χωρίς όμως τον κίνδυνο σπατάλης πόρων, τα οποία στη συνέχεια θα εφαρμόζονται σε ευρύτερο επίπεδο εντός των ορίων του Δήμου.

  1. Βελτίωση της ψηφιακής εικόνας του Δήμου

Δημιουργία ψηφιακού αποθετήριου οπτικοακουστικού υλικού κατοίκων της πόλης και μέσω της επιστημονικής τεκμηρίωσης και επεξεργασίας του «σχηματοποιείται» η ιστορία της περιοχής. Παράλληλα, υλοποιούμε εκπαιδευτικά προγράμματα  που σκοπό έχουν τη γνώση της  Ιστορίας της πόλης.

  1. Εξοικείωση των δημοτών στις νέες τεχνολογίες

Δημιουργία Κέντρου Ανάπτυξης Ψηφιακών Δεξιοτήτων του Δήμου με σκοπό τη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων  των πολιτών και την υλοποίηση προγραμμάτων μαζικής εξοικείωσης στη χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Υπάρχει πρόθεση του τμήματος Μηχανικών Η/ Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου για την συμμετοχή του σε αυτή τη διαδικασία.

  1. Αύξηση της συμμετοχής των πολιτών στις ψηφιακές διαδικασίες

Αναζήτηση τρόπων ώστε να καλλιεργηθεί  αρχικά και στη συνέχεια να κατοχυρωθεί το δικαίωμα των πολιτών να διατυπώνουν την γνώμη τους χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες, τουλάχιστον στα μεγάλα θέματα, πριν από την λήψη αποφάσεων.

  1. Συμμετοχή σε εθνικές και διεθνείς δομές συνεργασίας και φορείς

Ενίσχυση της συνεργασίας συμμετέχοντας και λαμβάνοντας τεχνογνωσία από διεθνείς φορείς και δίκτυα. Πραγματοποιούμε εκδηλώσεις υπό την αιγίδα του Δήμου με σκοπό την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με χρησιμοποίηση νέων τεχνολογιών και την ανάδειξη λύσεων προσαρμοσμένων στις ανάγκες της περιοχής.

  1. Χρήση Ανοιχτών Τεχνολογιών

Υιοθέτηση των Ανοιχτών Τεχνολογιών για τη Σύγχρονη Πόλη:  Ανοιχτή Διακυβέρνηση, Ανοιχτά Δεδομένα, Ανοιχτά Πρότυπα, Ανοιχτό Λογισμικό, Ανοιχτό Περιεχόμενο, Ανοιχτό Hardware, Ανοιχτό Εκπαιδευτικό Περιεχόμενο.

Μέλη της Επιτροπής για την Έξυπνη Πόλη αποτελούν οι: Άγγελος Νάτσικας, Γιάννης Λυκογιώργος, Φώτης Βάβας, Πέρση Ντούλια Φάνης Γεροδήμος Σταύρος Βλάχος Βασίλης Ζωγράφος, Σταύρος Ιορδανίδης, Γεωργία Καλαντζή,, Έμμυ Κατριτζίδου Χριστίνα Κωτσαντή, Γιάννα Νότη, Τζένη Παγγέ, Μάνος Πατεράκης, Βασίλης Σαούγκος, Γιώτα Φλώρου.”

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments