Πέμπτη , 21 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Δήμος Νικολάου Σκουφά-Παρέμβαση του δημάρχου Ε. Γιαννούλη στη Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών

Δήμος Νικολάου Σκουφά-Παρέμβαση του δημάρχου Ε. Γιαννούλη στη Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών

FOTO JPG

Από  :Γιώργος Γκόντζος–Δήμος Νικολάου Σκουφά-Παρέμβαση του δημάρχου Ε. Γιαννούλη στη Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλώνΚύριοι Βουλευτές

Συνάδελφοι Δήμαρχοι

Κυρίες και Κύριοι

Αγαπητοί Φίλοι

Είμαι ο Γιαννούλης Ευστάθιος Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά στα διοικητικά όρια του οποίου βρίσκεται το Μαρτυρικό Κομμένο όπου στις 16 Αυγούστου του 1943 οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής διέπραξαν ένα από τα μεγαλύτερα και πιο άγρια εγκλήματα του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

317 αθώοι και άμαχοι εκτελέστηκαν με φρικτό τρόπο , χωρίς αιτία .

Άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας ,έφηβοι και μωρά έγιναν θύματα της αγριότητας του πολέμου.

Θύματα μιας εκκαθαριστικής επιχείρησης της ναζιστικής Γερμανίας που δεν είχε ούτε καν τη δικαιολογία της εκδίκησης.

Από τότε κάθε χρόνο , όπως και σε όλα τα μαρτυρικά χωριά και πόλεις, όλοι μαζί, Δήμος Νικολάου Σκουφά ,Τοπική Κοινότητα, Σύλλογοι , συγγενείς και κάτοικοι της Μαρτυρικής κοινότητας, οργανώνουμε, σειρά εκδηλώσεων στη μνήμη όλων αυτών που τόσο άδικα χάθηκαν, ζητώντας παράλληλα δικαιοσύνη για τα εγκλήματα που διαπράχτηκαν, αλλά θέλοντας να δώσουμε και ένα μήνυμα.

Μήνυμα κατά της αγριότητας ,της βαρβαρότητας του πολέμου, μήνυμα ειρήνης και συμφιλίωσης των λαών.

Εμείς θέλουμε οι εκδηλώσεις αυτές να γεννούν ,ειρήνη, πολιτισμό, ανθρωπιά, θέλουμε να ενώνουν τους λαούς.

Δεν επιζητούμε εκδίκηση , αλλά δικαίωση.

Και χρέος όλων μας , είναι να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη των ολοκαυτωμάτων, ως το ελάχιστο που οφείλουμε στα θύματα και στον πολιτισμό μας και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την αναζήτηση και διεκδίκηση των εύλογων, ηθικών και υλικών αποζημιώσεων για τις καταστροφές που προκλήθηκαν,   σε ανθρώπους, υποδομές και περιουσίες, καθώς και η διεκδίκηση της επιστροφής των πολιτιστικών θησαυρών που λεηλατήθηκαν, από τις κατοχικές δυνάμεις.

Όπως αναφέρεται και υπογραμμίζεται στο απόρρητο πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το Ελληνικό Κράτος δεν έχει ποτέ αποποιηθεί των αξιώσεών του.

Τι κάνει όμως ?

Φυσικά ελάχιστα έως τίποτα.

Και εμείς, το Κομμένο, ο Δήμος Νικολάου Σκουφά και το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών, διακηρύσσουμε περίτρανα προς πάσα κατεύθυνση την πάγια και σταθερή μας θέση για δυναμικότερη, μαχητικότερη και εντονότερη διεκδίκηση της καταβολής των οφειλομένων γερμανικών αποζημιώσεων στους απογόνους των θυμάτων.

Δεν τις διαπραγματευόμαστε, αλλά ούτε και τις συμψηφίζουμε με τις οποιεσδήποτε άλλες παροχές αλλά ούτε και με τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας μας.

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το σύνολο των απαιτήσεων της χώρας ανέρχονται σε 110 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι Γερμανοί όμως, δεν μας οφείλουν μόνο χρήματα, αλλά και πόνο, αίμα και δάκρυα τα οποία δεν αποτιμώνται.

Ζητάμε λοιπόν από την Ελληνική Κυβέρνηση , τη Βουλή των Ελλήνων, και τους Ευρωβουλευτές, να ξεκινήσουν και να θέσουν άμεσα το μεγάλο Εθνικό θέμα στην Γερμανική πλευρά αλλά και στο Ευρωκοινοβούλιο, ξεκινώντας ,άμεσα διακρατικές διαπραγματεύσεις για την οριστική επίλυση και πλήρη εξόφληση των οφειλομένων.

Και θα ήμουν αγνώμων εάν ξεχνούσα, αυτή την ιστορική ημέρα, να ευχαριστήσω τους ευρωβουλευτές κ. Κούλογλου και Μαριά που μας έδωσαν τη δυνατότητα να επισκεφτούμε δυο φορές τις Βρυξέλλες και να θέσουμε στην καρδιά της Ευρώπης, την Ευρωβουλή, το ζήτημα του Κομμένου και των διεκδικήσεων των Γερμανικών οφειλών.

Και κλείνω με ένα ερώτημα προς την Ελληνική Κυβέρνηση και προς όλες τις μέχρι τώρα Κυβερνήσεις.

Γιατί ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν υπογράφει ώστε να γίνει εκτελεστέα η απόφαση του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς δίνοντας τέλος σ΄ ένα δικαστικό Μαραθώνιο που άρχισε το 1995 και οι Διστομίτες να πάρουν τα χρήματά τους;

Σας Ευχαριστώ

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

                                                                       ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ

Δείτε Επίσης

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: “ΣΤΗΣ ΤΖΑΜΑΛΑΣ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΡΙΞΕ ΚΑΘΕ «ΜΑΣΚΑΡΑ»”

Στη φωτιά της Τζαμάλας με μουσική, χορό και μπόλικο τσίπουρο, κρασί και φασολάδα οι εργαζόμενοι ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments