Πέμπτη , 21 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Δηλώσεις Περιφερειάρχη για τις νομοθετικές ρυθμίσεις διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων

Δηλώσεις Περιφερειάρχη για τις νομοθετικές ρυθμίσεις διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων

kahrimanis.medium

 

Την εκτίμηση ότι μετά τις τροποποιήσεις που έγιναν την τελευταία στιγμή στο Νομοσχέδιο για τους ΠΕΣΔΑ, θα λήξει, έστω και με μια ακόμη καθυστέρηση το θέμα της διαχείρισης των στερεών αστικών αποβλήτων της Ηπείρου, έκανε σήμερα σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Παράλληλα επεσήμανε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, είναι η μοναδική στην Ελλάδα, στην οποία δεν έχει επιβληθεί πρόστιμο για τη λειτουργία ανεξέλεγκτών ενεργών χωματερών.

“Από την πλευρά της Περιφέρειας Ηπείρου – τόνισε– γίνεται ένας συνεχής αγώνας για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα όσον αφορά τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Σε αυτό τον αγώνα έχουμε μαζί μας και όλους τους Δήμους της Ηπείρου, ενώ με το νομικό καθεστώς που υπήρχε την προηγούμενη τετραετία αγωνιστήκαμε και πετύχαμε το καλύτερο αποτέλεσμα από πλευράς οικονομικής διαχείρισης σε όλη την Ελλάδα. Το σίγουρο είναι ότι σε αυτή την πορεία είδαμε πολλές ιδεοληψίες και πολλούς ανθρώπους οι οποίοι τελικά αγανάκτησαν τη Διοίκηση των Περιφερειών της Ελλάδας. Στα τελευταία νομοσχέδια που ψηφίζει η Κυβέρνηση, εντάχθηκε και η τροποποίηση του άρθρου για την έγκριση του ΠΕΣΔΑ και του νόμου 4042/2012.  Μας ανέφεραν ότι αυτές οι αλλαγές ήταν απαιτήσεις της Ε.Ε. και γενικά της τρόικας. Τελικά απεδείχθη ότι δεν ήταν έτσι τα πράγματα και τελευταία έγιναν κάποιες αλλαγές που μετριάζουν το πρόβλημα, αλλά αδικούν κατάφορα την Ήπειρο η οποία έφτασε στο τέρμα και έπρεπε ήδη να εκτελεί το έργο. Η 1/1/2016 είναι κοντά, οπότε και θα αρχίσουν τα πρόστιμα για τις ανακυκλώσεις. Και η Ήπειρος είναι η μόνη Περιφέρεια της χώρας που δεν έχει ούτε ένα ευρώ πρόστιμο για ανεξέλεγκτες χωματερές”.

Όπως είπε στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης, με τις αλλαγές που επέρχονται, η γνώμη των δύο Γενικών Γραμματέων για τους ΠΕΣΔΑ θα είναι απλή και όχι σύμφωνη, οπότε τον καθοριστικό ρόλο, θα έχει και πάλι το Περιφερειακό Συμβούλιο και η Κ.Υ.Α. που θα εκδίδεται θα είναι μια απλή διαπιστευτική πράξη.

“Αυτό – πρόσθεσε– μετριάζει το αποτέλεσμα, τη θλίψη και την αγανάκτηση για μας που είχαμε φτάσει στο τέλος τη διαδικασία.  Θεωρούσαμε ότι ήταν μια πράξη εχθρική και κατά όσων αγωνίζονται για τον τόπο. Με τη νέα πρόταση νόμου εμείς θα συζητήσουμε. Δεν κρύβουμε το γεγονός πως αν χρειαστούν και μεγαλύτερες ποσότητες (σ.σ. για τη λειτουργία της μονάδας Α.Σ.Α.), συζητάμε με την Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας, για να έχουμε πάντα το βέλτιστο οικονομικό αποτέλεσμα για τους κατοίκους της Ηπείρου”.

 Έκκληση για τη λύση του ζητήματος των βοσκοτόπων

Η καθυστέρηση που σημειώνεται για την προώθηση του Νομοσχεδίου για τη διαχείριση των βοσκήσιμων γαιών, θέτει σε κίνδυνο τις επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων όλης της Ελλάδος, τόνισε σε σημερινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Όπως ανέφερε η 23η Οκτωβρίου που είχε τεθεί ως καταληκτική ημερομηνία υπογραφής του Νομοσχεδίου πέρασε άπρακτη, αποδίδοντας την “εμπλοκή” που υπάρχει στις υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Γνωστοποίησε μάλιστα, ότι απηύθυνε έκκληση προς τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να παρέμβει προς τα συναρμόδια υπουργεία, ενώ ως λύση για την αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών πρότεινε την ανάθεση της αρμοδιότητας των δασών και των δασικών εκτάσεων στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο Περιφερειάρχης, ανέφερε ότι παρέδωσε τις θέσεις του για το συγκεκριμένο ζήτημα στον Αν. Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Ι. Τσιρώνη κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Γιάννενα, ο οποίος δεν έδειξε να διαφωνεί.

 “Το κακό είναι όμως- συνέχισε ο Περιφερειάρχης– ότι δεν υπογράφηκε το νομοσχέδιο για τα βοσκοτόπια και ούτε έχει περάσει από τη Βουλή. Δυστυχώς άλλος τρόπος δεν υπάρχει και για μένα πρέπει τα δάση και οι δασικές εκτάσεις να διοικούνται από ένα υπουργείο και αυτό θεωρώ ότι είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Έτσι θα σταματήσουμε  να περιμένουμε την έκδοση ΚΥΑ από δύο Υπουργεία. Πολλές φορές δεν είναι μόνο οι Υπουργοί που πρέπει να παίξουν το ρόλο, αλλά και οι Υπηρεσίες που δυστυχώς έχουν φέρει την κατάσταση στο απροχώρητο”.

Συνεχίζοντας πρόσθεσε και τα εξής:

“Αν μέχρι τέλος Νοεμβρίου δεν έχουν τελειώσει τα θέματα βοσκοτόπων, να μη περιμένει κανένας αγρότης, κανένας που δραστηριοποιείται στον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα να ξαναπάρει ένα ευρώ. Οι Ευρωπαίοι είναι αγανακτισμένοι και τα πρόστιμα που θα επιβληθούν θα είναι τέτοια και δεν ξέρω αν θα μπορέσει να λειτουργήσει το ελληνικό κράτος. Πήραν παρατάσεις, ξαναπήραν παρατάσεις υποσχόμενοι ότι το πρόγραμμα θα είναι συμβατό με ο, τι λένε οι Ευρωπαίοι, όπως έκαναν η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία. Εμείς εδώ από ιδεοληψίες και από ανθρώπους που δεν ξέρουν τι τους γίνεται έχουμε φτάσει τα αυτονόητα να τα θεωρούμε δύσκολα. Εμείς ως Περιφερειάρχες θα διαχωρίσουμε τη θέση μας. Έκανα την τελευταία έκκληση προς τον Πρωθυπουργό να δει ότι το θέμα είναι εθνικό και να δώσει λύση, βάζοντας τον κάθε υπουργό και το κάθε υπουργείο στη θέση του. Δεν μπορεί να παίζεται η τύχη της πατρίδας μας από ανθρώπους οι οποίοι δεν ξέρουν τι τους γίνεται”.  Η αγορά παραγωγών

 Την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν μείνει ημιτελείς από το προηγούμενο χρόνο για τις αγορές παραγωγών, επεσήμανε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, τονίζοντας και τα εξής: “Την αγορά παραγωγών τη θέλουμε, όσο τίποτε άλλο στην Ήπειρο.  Η έλλειψή της επιτρέπει σε ορισμένους να πουλάνε χωρίς να είναι παραγωγοί. Δεν θα το επιτρέψουμε ως υπηρεσία να υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός. Αυτό όμως θα αντιμετωπιστεί μόνο με την αγορά παραγωγών, στην οποία είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε. Εκεί θα πρέπει να διαθέτουν τα προϊόντα τους όλοι οι παραγωγοί της Ηπείρου”.

 Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στην προώθηση των ηλεκτρονικών πωλήσεων Ηπειρωτικών αγροτικών προϊόντων, λέγοντας τα εξής:  “Προχωράμε και την ηλεκτρονική πλατφόρμα. Και κάνω μια έκκληση σε όλους όσοι παράγουν προϊόντα του πρωτογενούς τομέα και έχουν είτε άδεια λιανικής, είτε χονδρικής, είτε μέσα από τα Μητρώα τοπικών προϊόντων που έχει δημιουργήσει το Υπουργείο, να έλθουν να εγγραφούν, ώστε να τους βρίσκει ο κόσμος και μέσα από αυτή την πλατφόρμα να πουλάνε τα προϊόντα τους”.

 

Δείτε Επίσης

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: “ΣΤΗΣ ΤΖΑΜΑΛΑΣ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΡΙΞΕ ΚΑΘΕ «ΜΑΣΚΑΡΑ»”

Στη φωτιά της Τζαμάλας με μουσική, χορό και μπόλικο τσίπουρο, κρασί και φασολάδα οι εργαζόμενοι ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments