Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Δ.Τασούλας :(Λαϊκή Συσπείρωση Ιωαννίνων):Οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου κάθε χρόνο μειώνουν τη χρηματοδότηση προς τους Δήμους.

Δ.Τασούλας :(Λαϊκή Συσπείρωση Ιωαννίνων):Οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου κάθε χρόνο μειώνουν τη χρηματοδότηση προς τους Δήμους.

SYSPEIRVSH Από:Γιώργος Γκόντζος

(Από την παρέμβαση του επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ στο δήμο Ιωαννιτών στην συνεδρίαση για  το τεχνικό πρόγραμμα )

Οι ευθύνες για την υποχρηματόδοτηση των Δήμων ανήκουν στη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο ανήκουν και σε όλες τις προηγούμενες. Οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου κάθε χρόνο μειώνουν τη χρηματοδότηση προς τους Δήμους. Η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεσμεύτηκε ήδη για περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης κατά 23% σε σχέση με το 2015 για τη διετία 2017-18.

Με αυτά τα ψίχουλα, που αποδέχεται, η Δημοτική αρχή, το τοπικό στήριγμα της κυβέρνησης, έβαλε τις προτεραιότητές της και παρουσίασε ένα  τεχνικό πρόγραμμα που δεν έχει έργα προς όφελος του λαού.

Δεν υπάρχει κανένα απολύτως έργο ή έστω μελέτη για τη δημιουργία νέων σχολείων παρόλο που υπάρχουν σχολεία που στεγάζονται σε παλιά νοικιασμένα κτίρια. Καμία πρόβλεψη για δημιουργία νέων παιδικών σταθμών παρά τις χιλιάδες νήπια που έμειναν έξω από τους παιδικούς και φέτος. Κανένα έργο για αντιπλημμηρική προστασία ενώ οι γειτονιές της πόλης (Καρδαμίτσια, Βοτανικός κλπ) πλημμυρίζουν με κάθε βροχή. Ολοκληρες γειτονιές της πολης παραμένουν με χωματόδρομους, λάσπες, χωρίς καμία υποδομή.

Σε σχέση με τη δημοτική περιουσία δεν υπάρχει πρόβλεψη για επιδιορθώσεις στα ετοιμόρροπα κτίρια που στεγάζουν δημοτικές υπηρεσίες, κανένας έλεγχος καταλληλότητας των κτιρίων, κανένα μέτρο αντισεισμικής θωράκισης.

Η Δημοτική Αρχή προτιμά να αφήνει κτίρια να ερημώνουν όπως το ΚΕΚΩΠ και περιμένει έναν επιχειρηματία να τα “αξιοποιήσει”, παρά να τα συντηρήσει για να τα δώσει στους φοιτητές της πόλης που δεν έχουν στέγη και κινδυνεύουν να παρατήσουν τις σπουδές τους.

Το τεχνικό πρόγραμμα όπως και όλη η πορεία της Δημοτικής Αρχής δείχνουν ότι έχει ταχθεί στο πλευρό των λίγων, που κρατούν τον πλούτο και απέναντι στους πολλούς, σε αυτούς που τον παράγουν. Για τους δεύτερους, δηλαδή για τα λαϊκά στρώματα έχει μόνο να δείξει αδιαφορία και βαριά φορολογία.

Γι αυτό και στη χθεσινή συνεδρίαση ψηφίστηκαν για ακόμα μια χρονιά πανάκριβα ανταποδοτικά τέλη, τέτοια που να φορτώνουν περισσότερο τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τη λαϊκή οικογένεια, να φέρνουν πιο γρήγορα και σε ακόμα περισσότερους το κόψιμο του ρεύματος. .

Συγκεκριμένα τα ανταποδοτικά τέλη των σπιτιών στα Γιάννενα  (1,85ευρώ/τετραγ.μέτρο) συνεχίζουν να είναι πιο ακριβά από την Γλυφάδα (1,46ευρώ/τετραγ.μέτρο) και την Εκάλη (1,25ευρώ/τετραγ.μέτρο) ! Η πόλη με 33% ανεργία πληρώνει περισσότερα ανταποδοτικά τέλη από τις πιο ακριβές περιοχές της Αθήνας.

Το χαράτσωμα είναι εξίσου μεγάλο στα μαγαζιά της αγοράς (4,8ευρώ/τετραγ.μέτρο) με τα χιλιάδες λουκέτα. Την ίδια ώρα με ονομαστική απόφαση οι 2 βιομηχανίες εμφιαλωσης νερού πληρώνουν μόλις 1,75ευρώ/τετραγ.μέτρο!  Μ άλλα λόγια, φτώχεια για τους πολλούς και απαλλαγές για τους βιομηχάνους.

Αυτή την πραγματικότητα προσπαθούν να κρύψουν, διαφημίζοντας το κοινωνικό τιμολόγιο του Δήμου, στο οποίο πρόσθεσαν και τα μεταμοσχευμένα άτομα. Ορθά εντάσσουν σε ειδική κατηγορία μερικές δεκάδες συμπολιτών αλλά το κάνουν για να κρύψουν τους δεκάδες χιλιάδες ανέργους, τα νέα ζευγάρια και τους  επαγγελματίες που καταδικάζουν σε φτώχεια.

Αυτές οι αποφάσεις πρέπει να δυναμώσουν τη λαϊκή οργή που θα μεταφραστεί σε συμμαχία ανατροπής του καθεστώτος του κεφαλαίου που τα θέλει όλα για τον εαυτό του. Η ανατροπή αυτή δεν μπορεί να γίνει αν δεν ξεφορτωθεί ο λαός τους εκπροσώπους του κεφαλαίου σε όλες τις μορφές της Διοίκησης .

Καλούμε τους Γιαννιώτες να παλέψουν για :

  • Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των Δήμων
  • Γενναία χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων για σχολική στέγη, αντισεισμική θωράκιση, αντιπλημμυρική προστασία, αξιοποίηση και διασφάλιση ελευθέρων χώρων.
  • Μείωση ανταποδοτικών τελών, φόρων, ουσιαστική ελάφρυνση για τα εργατικά, λαϊκά στρώματα, ανέργους, μικρομάγαζα.

 

 

Γιάννενα 24 Νοέμβρη 2015

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments