Σάββατο , 20 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Επισκέψεις του υποψήφιου βουλευτή Ιωαννίνων του Κινήματος Αλλαγής Κωνσταντίνου Γάτσιου

Επισκέψεις του υποψήφιου βουλευτή Ιωαννίνων του Κινήματος Αλλαγής Κωνσταντίνου Γάτσιου

Σε ανακοίνωση του υποψήφιου βουλευτή Ιωαννίνων του Κινήματος Αλλαγής Κωνσταντίνου Γάτσιου αναφέρονται τα εξής:

“Τη σημαντική συμβολή των εταιρειών τεχνολογίας πληροφοριών, τηλεπικοινωνίας και τεχνολογικών εφαρμογών, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, αλλά και τον ρόλο που έχει διαδραματίσει το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου (ΕΤΕΠΗ) στην ανάπτυξή τους, είχε τη δυνατότητα να διαπιστώσει ο υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Γάτσιος.

Ο κ. Γάτσιος πραγματοποίησε έναν κύκλο επισκέψεων σε επιχειρήσεις της περιοχής, ενώ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του ΕΤΕΠΗ, καθηγητή Απόστολο Αυγερόπουλο, προκειμένου να διαμορφώσει μία πλήρη εικόνα για τις περαιτέρω δυνατότητες ανάπτυξης, τη σημασία τους για να μπει φρένο στη φυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Παράλληλα, με την ιδιότητα του πρώην Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κατέθεσε την εμπειρία του από τη συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και άλλους φορείς για την ενίσχυση της ιδέας της επιχειρηματικότητας ανάμεσα στους νέους, επισημαίνοντας τη δυνατότητα σύνδεσης των ερευνητικών προσπαθειών και του παραγόμενου έργου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προς την κατεύθυνση αυτή με τη μετατροπή αυτών των αποτελεσμάτων σε χρήσιμα για την κοινωνία προϊόντα και υπηρεσίες.

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. επισκέφθηκε αρχικά τις εγκαταστάσεις της εταιρείας Terracom στον Κατσικά, όπου συναντήθηκε με τον διευθυντή επιχειρηματικής ανάπτυξης Στέλιο Γκούσκο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Δημήτρη Ζαχαράκη. Στη συνέχεια βρέθηκε στο Τεχνολογικό Πάρκο και συναντήθηκε με τον πρόεδρό του Απ. Αυγερόπουλο. Ακολούθως επισκέφθηκε τις εταιρείεςCommitech, όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρό της Κωνσταντίνο Παπανικολάου και τον αντιπρόεδρο Κωνσταντίνο Γλάρο, και την P&IHellas, όπου συνομίλησε με τον διευθυντή ανάπτυξης Ιωάννη Τσιλιμπάρη.

Σε δήλωση του μετά την ολοκλήρωση αυτού του κύκλου επισκέψεων και συναντήσεων, ο κ. Γάτσιος ανέφερε:«Δεν μπορεί παρά να νιώθει κάποιος αισιόδοξος για το γεγονός ότι στην περιοχή των Ιωαννίνων τείνει να δημιουργηθεί ένα “οικοσύστημα” επιχειρήσεων τεχνολογίας πληροφοριών, τηλεπικοινωνίας και τεχνολογικών εφαρμογών. Ιδιαίτερα σήμερα, που βιώνουμε τη διαρθρωτική κατάρρευση του παραγωγικού ιστού της χώρας μας, καλούμαστε να γυρίσουμε σελίδα και να εδραιώσουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που θα ξεφεύγει από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του κρατισμού.

Έστω κι αν τα μεγέθη είναι ακόμη μικρά, είναι κάτι παραπάνω από θετικό ότι άνθρωποι με σημαντικές σπουδές αποφασίζουν να επενδύσουν στον τόπο τους, αλλά και το ότι η περιοχή έχει αρχίσει να προσελκύει μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού, που δημιουργούν παραρτήματά τους εδώ. Τίποτα φυσικά δεν είναι τυχαίο. Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής, με πρώτο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, έχουν καταφέρει να παράγουν ένα άρτια καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, που είναι υπερπολύτιμο για τις εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού και γενικά νέων τεχνολογιών. Αλλά και το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου αποτέλεσε τη “θερμοκοιτίδα”, για να αρχίσουν να δημιουργούνται μικρά “διαμαντάκια” σε τοπικό επίπεδο, τα προϊόντα και οι εφαρμογές των οποίων κατακτούν τον κόσμο.

Τα οφέλη είναι πολλαπλά. Νέες θέσεις εργασίας, αποφυγή του braindrain και συγκράτηση του επιστημονικού δυναμικού στα Γιάννενα, γενικότερη συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Ωστόσο, δεν πρέπει να επαναπαυθούμε σε αυτά. Από τη στιγμή που ο δρόμος άνοιξε, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για να αναπτυχθούν και να εγκατασταθούν στα Γιάννενα περισσότερες επιχειρήσεις στους τομείς της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών. Και να αντιμετωπίζουμε με μεγαλύτερη ευελιξία ζητήματα που έχουν να κάνουν με κτιριακές εγκαταστάσεις, ταχύτητες internet και γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Τέλος, θα πρέπει οι τοπικοί φορείς να διευρύνουν τη συνεργασία με όλες αυτές τις επιχειρήσεις, προκειμένου να αξιοποιηθούν και σε τοπικό επίπεδο το αποτελέσματα της έρευνας και της ανάπτυξής τους».”

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments