Κυριακή , 24 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τις πολιτικές καταπολέμησης της ανασφάλιστης εργασίας

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τις πολιτικές καταπολέμησης της ανασφάλιστης εργασίας

ΦΟΤΟ ΣΤΕΦΟΣΑπό:Γιώργος Γκόντζος–Στις  29 Φεβρουαρίου 2016, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ του Ν. Ιωαννίνων Γιάννης Στέφος κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με θέμα τις πολιτικές καταπολέμησης της ανασφάλιστης εργασίας, την οποία συνυπέγραψαν ακόμη 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην χώρα μας η ανασφάλιστη «μαύρη» εργασία είναι ένα χρόνιο φαινόμενο, το οποίο απέκτησε τρομακτικές διαστάσεις στα χρόνια της κρίσης και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο και πιο συγκεκριμένα το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) καλείται να φέρει εις πέρας ένα ομολογουμένως δύσκολο έργο. Διότι αφενός η κείμενη νομοθεσία δεν φαίνεται να φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα αφετέρου το Σ.ΕΠ.Ε είναι στην παρούσα φάση ένας υποστελεχωμένος οργανισμός. Πιο συγκεκριμένα ο Ν.4093/2012 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 – Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013- 2016», ο οποίος ψηφίστηκε από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κινήθηκε σε λανθασμένη κατεύθυνση φέρνοντας μεγάλες ανατροπές στις εργασιακές συνθήκες χωρίς να λάβει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της Ελληνικής κοινωνίας-οικονομίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το υπέρογκο πρόστιμο των (10.500€) για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις το οποίο εν τέλει στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων μένει απλήρωτο.

Είναι κοινός τόπος ότι ο συγκεκριμένος νόμος χρήζει βελτιώσεων. Οι πολιτικές του υπουργείου θα πρέπει να διέπονται από μια διαφορετική φιλοσοφία, ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικές στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας παρέχοντας κίνητρα προς τους ανασφάλιστους εργαζόμενους. Με αυτό το τρόπο θα δημιουργηθεί μια νέα κοινωνική συμμαχία μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε αρωγούς της προσπάθειας του υπουργείου.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτήθηκε ο αρμόδιος Υπουργός σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες σκοπεύει να προβεί ώστε αφενός να γίνουν πιο αποτελεσματικές οι ποινές αφετέρου να λειτουργούν υπέρ των εργαζομένων και των ασφαλιστικών ταμείων.

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments