Τετάρτη , 27 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Ερώτηση του ΚΚΕ για τους ακτινιδοπαραγωγούς της Άρτας

Ερώτηση του ΚΚΕ για τους ακτινιδοπαραγωγούς της Άρτας

aktinidia2

Ερώτηση για τους ακτινιδοπαραγωγούς της Άρτας κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι βουλευτές τουΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης καιΔιαμάντω Μανωλάκου.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Σε απόγνωση βρίσκονται οι ακτινιδοπαραγωγοί στο Ν. Άρτας εξαιτίας των εκβιασμών και της παραπληροφόρησης του καρτέλ των μεγαλεμπόρων, προκειμένου να συμπιέσουν σε εξευτελιστικές -κάτω του κόστους παραγωγής- τιμές αγοράς του προϊόντος από τους παραγωγούς. Τη στιγμή μάλιστα που το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί, από την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% στα αγροτοεφόδια και της άγριας φοροληστείας της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα:

Στο Ν. Άρτας η καλλιέργεια χιλιάδων στρεμμάτων ακτινιδίων διαφόρων ποικιλιών δίνουν άριστης ποιότητας παραγωγή (φέτος εκτιμάται για 40.000 τόνους) και ένα σημαντικό ποσοστό της εξάγεται. Την περσινή περίοδο την αγόρασαν Ιταλοί μεγαλέμποροι απευθείας σε τιμές που έφταναν 0,55 ευρώ/κιλό. Φέτος το καρτέλ ντόπιων μεγαλεμπόρων σε συνεργασία με τους αντίστοιχους Ιταλούς συμπιέζουν τις τιμές κάτω από 0,33 ευρώ/κιλό, δηλαδή μείωση πάνω από 40%, όταν το κόστος παραγωγής έχει ανέβει.

Ταυτόχρονα, για να εμποδιστεί και να αποτραπεί οποιαδήποτε απευθείας εμπορική πράξη πώλησης της παραγωγής από αγρότες σε Ιταλούς, διαδίδουν ψευδώς ότι υπάρχει πρόβλημα από τη μετακίνηση των μέσων συσκευασίας, δηλαδή τα μπινς, που δεν είναι τίποτε άλλο από τα γνωστά τελάρα, ισχυριζόμενοι ότι με αυτά οι Ιταλοί θα μεταφέρουν μόλυνση βακτηρίωσης στην Άρτα. Αλλά και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Άρτας – Φιλιππιάδας -πρώην Ένωση- όπως καταγγέλλουν οι αγρότες, παίζει το ρόλο του “Πόντιου Πιλάτου” απέναντι στα παιχνίδια των εμπόρων που γίνονται σε βάρος των αγροτών.

Τελικά, οι αγρότες είναι τελείως απροστάτευτοι, αφού, εκτός των άλλων, δεν υπάρχουν και κατάλληλες υποδομές αποθήκευσης και συντήρησης των ακτινιδίων. Επίσημα οι κρατικές υπηρεσίες δεν ενημερώνουν, οι μεγαλέμποροι συνεχίζουν τη ληστρική εκμετάλλευση και τα διάφορα “παιγνίδια”, για να αναγκάσουν τους αγρότες να δώσουν την παραγωγή τους “κοψοχρονιά”.

Το αποτέλεσμα είναι ότι χρόνο με το χρόνο το προϊόν χάνει την πραγματική αξία και απειλείται η ακτινιδοκαλλιέργεια με εγκατάλειψη και αφανισμό, όπως έγινε και με άλλες αγροτικές καλλιέργειες π.χ. πορτοκάλια, μανταρίνια, ελιές κλπ.

Ωστόσο, οι μικρομεσαίοι κυρίως αγρότες του Ν. Άρτας όπως και όλης της Ελλάδας βιώνουν όλο και περισσότερο τη συρρίκνωση στο αγροτικό εισόδημα με τους φόρους να αυξάνονται, τις τιμές παραγωγού στα προϊόντα να πέφτουν και να ανεβαίνουν οι τιμές των αναγκαίων υλικών για την παραγωγή, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κ.ά. Την ίδια στιγμή οι μεγαλέμποροι – εκμεταλλευτές του κόπου και ιδρώτα των αγροτών στήνουν διάφορα παιχνίδια για να ξεκληριστούν πιο γρήγορα οι φτωχοί αγρότες και να συγκεντρώσουν τη γη, την παραγωγή και την εμπορία των αγροτικών προϊόντων σε όλο και λιγότερα χέρια. Δηλαδή μεγάλων καπιταλιστικών αγροτικών επιχειρήσεων, όπως είναι και ο στόχος και της νέας ΚΑΠ της ΕΕ.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

Τι μέτρα θα πάρει για την προστασία των παραγωγών από την εκμετάλλευση του καρτέλ των μεγαλεμπόρων και την εξασφάλιση της τιμής του προϊόντος, αλλά και πώς επίσημα από τις υπηρεσίες θα φροντίσει για την ενημέρωση των αγροτών αν υπάρχει ή όχι κίνδυνος βακτηρίωσης από τα ιταλικά τελάρα.

Και τέλος αν προγραμματίζει τη δημιουργία κρατικού φορέα αποθήκευσης και συντήρησης των ακτινιδίων που θα διευκολύνουν τους μικρομεσαίους παραγωγούς».

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments